iPon Hírek

Új Sapphire alaplap Llano APU egységekhez

Dátum | 2012. 03. 27.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Sapphire termékpalettáján megjelent egy új, Socket FM1-es processzorokat fogadó alaplap, amely az AMD A55-ös Fusion Controller Hub-ját – azaz klasszikus értelemben vett déli hídját – alkalmazza. A Pure Platinum A55V névre keresztelt deszka normál ATX formátummal rendelkezik.


Az FM1-es processzorfoglalat az A4-es, A6-os és A8-as Llano APU egységeket fogadja, viszont a következő generációs Trinity APU-k nem fognak benne működni, hiszen azok Socket FM2-es tokozással érkeznek, ami a Socket FM1-gyel nem kompatibilis – legalábbis a korábbi hírekből erről értesülhettünk. Az új Sapphire alaplap minden különösebb sallangtól mentes, azaz nem tartalmaz különleges extrákat, ami segíthet a gyártónak abban, hogy kedvező árcédulát ragaszthasson a termékre.

Maga az FM1-es processzorfoglalat egyszerű, hatfázisú tápellátással érkezik, a VRM áramkörben található MOSFET-eket pedig hűtőbordák hűtik. A processzorfoglalat négy darab DDR3-as memóriafoglalattal van összeköttetésben, ezekben maximum 16 GB-nyi DDR3-as memóriamodul helyezhető el. Az adott Llano APU beépített PCI Express vezérlője egy PCI Express 2.0 x16-os, valamint két PCI Express 2.0 x1-es slothoz kapcsolódik, míg a három PCI slot vezérléséről az A55-ös FCH gondoskodik.


Utóbbi összesen hat darab SATA 6 Gbp-os portot kínál, amelyekhez RAID 0,1 és10 támogatás is jár. Ahogy az a hátlapi portok szemügyre vételénél is látszik, eSATA portot sajnos nem kapunk. A videó kimenetek között egy DVI, egy HDMI és egy D-Sub csatlakozó lapul. Az új alaplap természetesen kínál Dual Graphics támogatást is, így az adott APU egység beépített videó vezérlőjének teljesítményét megfelelő videokártya alkalmazása esetén hatékonyan megnövelhetjük – a két videó vezérlő egymással együttműködve végzi a 3D-s terheléssel kapcsolatos feladatokat.

A termék hátlapja 4 darab USB 2.0-s, valamint két USB 3.0-s porttal rendelkezik – utóbbiakat egy ASMedia ASM1061-es vezérlő kezeli. A Gigabites Ethernet vezérlő szerepét egy Realtek RTL8111E modellre bízták, míg audió vezérlőből egy hatcsatornás támogatást kínáló Realtek ALC661-es modell kerül az alaplapra.


A költséghatékony alaplap dupla BIOS-szal érkezik és diagnosztikai LED kijelzővel is felszerelték. A sorban találunk még bekapcsoló-, reset és Clear-CMOS mikrokapcsolókat, plusz egy MemoryFree gombot is. Ez utóbbi automatikusan beállítja a memória órajelet, feszültséget és időzítéseket, méghozzá az általunk beállított értékekhez legközelebb eső stabil értékekre.

Az alaplap megjelenésével és várható ajánlott végfelhasználói árával kapcsolatban jelenleg nem áll rendelkezésre információ.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Sandel
2012.03.27. 15:58
Jaj jaj, Trinity mindjárt itt van a nyakunkon. Kicsit késet ez a lap. Már csak egy jó ár mentheti meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. J.o.k.e.r
2012.03.27. 17:08
Valahogy úgy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tibaimp
2012.03.27. 17:41
Sapphire: szeretem a termékeit, most néztem gyárt inteles lapot is, nem is tudtam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jozsefm
2012.03.27. 18:14
Ahogy nézem ez nagyon költséghatékony lett, nem lesz nehéz jó áron adni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. _DiEGO_
2012.03.27. 20:18
Doboza nagyon bejön ... tetszik .

Na ja , ha kellemesen jó lesz az árazása
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. madcaptain
2012.03.28. 09:50
Llano is bőven elég sokaknak, nagyon jó ár/teljesítmény/fogyasztás arányú kis gépeket lehet ezekkel összerakni. Sokan csak 5-10 évente cserélnek gépet nekik tök mindegy, hogy nem megy majd bele egy 2-3évig élő proci család.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!