iPon Hírek

Új Seagate SSD sorozat, elsősorban üzleti felhasználóknak

Dátum | 2016. 08. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Seagate új SSD meghajtókkal jelentkezik, amelyek több szempontból is különlegesek. A Nytro XF1230-as SSD meghajtók SATA csatolófelülettel érkeznek, fedélzetükön azonban meglepő módon SK Hynix gyártmányú alkatrészek lapulnak. Mint ismeretes, a Seagate korábban partnerkapcsolatba lépett a Micronnal annak érdekében, hogy hozzáférhessen a legfrissebb NAND Flash memóriachipekhez, mivel saját maga nem készít ilyen termékeket. A Seagate a jelek szerint több lábon szeretne állni, ugyanis nemrégiben az Sk Hynix szolgálatait is igénybe vette, amelynek eredményeként új SSD meghajtó sorozat készülhetett.
A Nytro XF1230-as SSD meghajtók ezúttal SK Hynix gyártmányú eMLC NAND Flash memóriachipek köré épülnek, amelyek LAMD gyártmányú vezérlőhöz kapcsolódnak. Hasonló koncepciót már korábban is alkalmazott a gyártó, hiszen a 600-as sorozatú SSD-k ugyancsak LAMD és SK Hynix alapokon nyugodtak, amikor 2013-ban megjelentek. Azóta viszont a LAMD egy korábbi felvásárlásnak köszönhetően az SK Hynix részévé vált, tehát immáron tulajdonképpen ugyanonnan jön minden, az új vezérlők az SK Hynix logójával kerülnek már le a gyártósorról. Mivel üzleti meghajtókról van szó, így áramszünet elleni védelem éppúgy rendelkezésre áll, mint végponttól végpontig terjedő adatsáv védelem, viszont adattitkosítással kapcsolatos szolgáltatásokat nem kapunk, ami a megcélzott szegmensek esetében egyáltalán nem tragédia. Az új SSD meghajtók webszerverekben, analitikai rendszerekben, jelentés-készítő rendszerekben, illetve egyéb, főként olvasás-központú feladatvégzésre támaszkodó rendszerekben kaphatnak helyet – még boot meghajtónak is jók.
Noha a friss termékek nem éppen sebességbajnokok, strapabíróságukra nem igazán lehet panasz, hiszen modelltől függően napi 0,5 vagy 0,67 meghajtó-teleírást viselnek el élettartamuk, illetve a jótállási időszak alatt, ami egyébként öt év. Az új SSD meghajtók már sorozatgyártásban vannak, az első mintapéldányokat pedig már meg is kapták a Seagate partnerei. Listaárakról egyelőre nem esett szó.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!