iPon Hírek

Új SSD-k és külső HDD-k a Toshiba műhelyéből

Dátum | 2012. 08. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Három friss, Canvio Desk sorozatú külső merevlemez érkezik

A Toshiba három új külső merevlemezzel rukkolt elő, amelyek mind USB 3.0-s csatolófelülettel érkeznek. Az 1 TB-os, 2 TB-os és 3 TB-os külső merevlemezek 129 x 42 x 167 milliméteres méretű házban foglalnak helyet, amely tetszetős dizájnnal rendelkezik. Az adattárolókat függőleges és vízszintes pozícióban egyaránt lehet használni – a ház mindkét pozícióban stabilan megáll.


Az 1 kilogramm körüli tömeggel érkező külső merevlemezek feketében pompáznak és visszafelé kompatibilisek mind az USB 2.0-s, mind pedig USB 1.1-es szabvánnyal is, igaz, az USB 3.0-s csatolófelülethez képest a régebbi szabványok használata mellett jelentősen alacsonyabb adatátviteli sebességekre számíthatunk. A külső adattárolókban elhelyezett 3,5 colos formátumú HDD minden esetben 32 MB-nyi gyorsítótárral érkezik, adattároló korongjai pedig 5700-as percenkénti fordulatszámmal üzemelnek.


A három év garanciával forgalomba kerülő újdonságok külső tápadapter segítségével szerzik be a működésükhöz szükséges áramot. Az USB 3.0-s kábel, a tápadapter és a gyors üzembe helyezési útmutató mellett a termékekhez jár az NTI Backup Now EZ szoftver is, amellyel az adott noteszgép vagy asztali számítógép adatainak kényelmes, gyors, automatikus mentéséről gondoskodhatunk. A szoftver jelszóvédett, komplett rendszermentést is képes létrehozni, de akár egyes fájlokról és könyvtárakról is képes folyamatosan biztonsági mentéseket készíteni.

A Toshiba Canvio Desk családjának 1 TB-os tagja 119,99 dollárba, a 2 TB-os változat 149,99 dollárba, a 3 TB-os példány pedig 199,99 dollárba kerül. Mindhárom termékre három év garanciát vállal a cég.

A vállalat SSD Upgrade csomagokkal is jelentkezik

A Solid State Drive PC Upgrade Kit minden szükséges kiegészítőt tartalmaz ahhoz, hogy a felhasználók asztali számítógépük vagy noteszgépük merevlemezét könnyedén SSD meghajtóra cserélhessék. A családban háromféle adattároló kapacitást kínáló modell lapul: egy 60 GB-os, egy 120 GB-os és egy 240 GB-os.

Az adattároló kapacitásból kiindulva jó eséllyel SandForce alapú SSD vezérlő teljesít szolgálatot a termékeken, igaz, ezzel kapcsolatban semmiféle hivatalos információ nem áll rendelkezésre. Az viszont biztos, hogy az új SSD-k mindannyian 2,5 colos formátummal és SATA 6 Gbps-os csatolófelülettel érkeznek. Mindegyik modell 100 x 69,85 x 9,5 milliméteres mérettel bír, tömeg tekintetében azonban már van némi különbség: a gyártó a 60 GB-os és 120 GB-os modellek esetében 47 grammos, a 240 GB-os példány esetében pedig 52 grammos tömegről számol be.


A rendelkezésre álló információk alapján mindhárom SSD meghajtó esetében 557 MB/s-os folyamatos olvasási- és 526 MB/s-os folyamatos írási sebesség áll rendelkezésre – a 4K-s véletlenszerű írási/olvasási teljesítményről sajnos nem hullott le a lepel. A sebességek tovább erősítik azt a feltételezést, hogy itt SandForce SF-2281-es SSD vezérlővel ellátott termékekről van szó – ez persze csak erős tipp, nem több. Az viszont mindenképpen furcsa, hogy az összes SSD ugyanazokat a sebességeket kínálja, hiszen írási tempó tekintetében mindig van különbség a kisebb és nagyobb adattároló kapacitású modellek között.

A három csomag esetében az adott SSD meghajtó mellett kapunk USB 2.0 -> SATA átalakító adaptert, SATA adat- és tápkábelt, 2,5”->3,5” beszerelő keretet, csavarokat és egy gyors üzembe helyezési útmutatót is. A csomag segítségével könnyedén klónozhatjuk asztali számítógépünk vagy noteszgépünk merevlemezének tartalmát az új SSD meghajtóra – ebben a mellékelt kiegészítők mellett az NTI Echo2-es klónozó szoftver lesz segítségünkre.

Az újdonságok – az új külső merevlemezekhez hasonlóan – a toshibadirect.com-on keresztül már elérhetőek. A 60 GB-os változat 109,99 dollárba, a 120 GB-os példány 209,99 dollárba, a 240 GB-os csomag pedig 309,99 dollárba kerül.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. alfoldi
2012.08.15. 18:00
Lehet hogy jó lesz, de a sand-force vezérlőből inkább nem kérnék, ahogy hallom rendesen halnak megfele, viszont a Samsung 830-ról sok jót hallani talán nem véletlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. papp sándo...
2012.08.15. 20:34
Miért nem USB3.0-SATA átalakító egy SSD-nél!

(Ja nem rossz,nekem is 830-am van)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!