iPon Hírek

Új SSD meghajtók az Intel műhelyéből

Dátum | 2012. 11. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A nemrégiben bemutatott 335-ös sorozatú SSD meghajtó család – amelynek egyelőre csak a 240 GB-os tagja érhető el – az átlagfelhasználókat veszi célba. Az új SSD meghajtók mellett viszont a vállalat egy üzleti SSD sorozatot is bemutatott, amelynek tagjai már nem SandForce SF-2281-es, hanem egy, az Intel mérnökei által házon belül kifejlesztett SSD vezérlőre támaszkodnak.

A kifejezetten adatközpontokba szánt DC S3700-as sorozat tagjai tehát végre ismét saját fejlesztésű SSD vezérlőre támaszkodnak. A vállalat korábbi SSD vezérlője, amely az X25-M sorozat tagjaival mutatkozott be, több frissítésen átesett, így több generációnyi SSD meghajtóban jelen volt, legyen szó átlagfelhasználóknak, vagy akár üzleti felhasználóknak szánt modellekről. Legutóbb az üzleti szegmensbe szánt 710-es SSD meghajtókban találkozhattunk az említett chippel, de a 710-es SSD sorozat tagjai már kifutó termékek, helyüket pedig a frissen bejelentett DC S3700-as modellek veszik át.


Az új SSD vezérlő összesen nyolc NAND csatornával rendelkezik, azaz remekül beleillik napjaink SSD vezérlő mezőnyébe. A vezérlőhöz csatornánként maximum 8 NAND Flash lapka kapcsolódhat, így egy SSD vezérlő összesen maximum 64 NAND Flash memóriachip kezelésére képes. Az új SSD vezérlő SATA 6 Gbps-os csatolófelületet kínál és 1 GB-nyi DRAM gyorsítótárat alkalmaz. A gyorsítótár felhasználói adatokat nem, csak az SSD működését segítő táblákat tárolja.

Ahogy azt az üzleti felhasználóknak szánt SSD meghajtóknál már megszokhattuk, az Intel újdonsága is kínál védelmet hirtelen fellépő áramszünet ellen: az SSD nyomtatott áramköri lapján több nagykapacitású kondenzátor kapott helyet, amelyek segítenek az SSD vezérlőnek befejezni az éppen futó folyamatokat, így elkerülhető az adatvesztés. A kondenzátorok kondícióját minden rendszerindításkor ellenőrzi a rendszer, sőt, bizonyos időközönként üzem közben is vizsgálja őket. Amennyiben a kondenzátorok esetében hiba tapasztalható, úgy az SSD vezérlő értesíti a gazdarendszert és letiltja az írási puffert annak érdekében, hogy az esetleges adatvesztés elkerülhető legyen.

Az SSD meghajtó az adatok biztonságára is vigyáz, hála a beépített végponttól végpontig terjedő adatvédelemnek. A DC 3700-as SSD meghajtók a beérkező írási kéréseket CRC értékkel látják el, ami az adattal marad és kiolvasáskor ennek valódiságát ellenőrzi is a rendszer. Az újdonságok emellett ECC támogatással és 256-bites AES adattitkosítás támogatással is rendelkeznek.

A friss adattárolók az Intel 25 nm-es csíkszélességgel készülő MLC NAND Flash memóriachipjeire támaszkodnak. Az új SSD-k – részben a firmware optimalizációnak köszönhetően – kibírják, ha öt éven keresztül minden nap tízszer teleírjuk őket. Ez a limit persze csak a véletlenszerű írási feladatokra vonatkozik, azonban ha folyamatos írással terheljük az egységeket, akkor az említettnél kétszer hosszabb ideig bírják.


A 2,5 colos formátumú DC S3700-as SSD meghajtók négyféle változatban érkeznek, ahogy az a fenti táblázatból is kiderül. Minden termék esetében garantált az 500 MB/s-os folyamatos olvasási sebesség, valamint az, hogy 4K-s véletlenszerű olvasási feladat alkalmával képesek 75000 I/O művelet végrehajtására egyetlen másodperc leforgása alatt. Az írási teljesítmény esetében már nem ennyire egységes a mezőny, de ez aligha meglepő.

Az Intel állítása szerint a fenti táblázatban látható értékek és az egyes modellek valós teljesítménye között maximum 15%-os eltérés mutatkozhat, ami jól hangzik. Az átlagos olvasási és írási késleltetés 50, illetve 65 mikroszekundum, a meghajtók késleltetése pedig az üzemidő 99,9%-ában 500 mikroszekundum alatt marad.

Az üzleti felhasználóknak szánt, öt év garanciával érkező újdonságok nem olcsók, de elődeiknél így is 40%-kal alacsonyabb áron kerülnek forgalomba, ami nem elhanyagolható különbség. A 100 GB-os példány 235 dollárba, a 200 GB-os változat 470 dollárba, a 400 GB-os modell 940 dollárba, a 800 GB-os „csúcsmodell” pedig 1880 dollárba kerül.

A cég ezzel együtt 1,8 colos formátumú, kifejezetten penge- és mikroszerverekbe szánt példányokat is piacra dob majd. Ezekből a termékekből 200 GB-os és 400 GB-os változat készül, amelyek sorrendben 495 és 965 dolláros áron lesznek elérhetőek. Az SSD meghajtók első mintapéldányai már elkészültek, a sorozatgyártás beindítására azonban majd csak a következő év első negyedévében kerül sor.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. jozsefm
2012.11.07. 19:36
Kár hogy még így is csak, az üzleti szegmensbe fér bele saját vezérlő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DogTheDog
2012.11.07. 21:27
Van eppen negy egyterras SAS SSD-m hozzajuk valo RAID kartyaval.Ha mind a negyet befogod,majdnem az altalad ahitott ertekeknel leszel
15.000 euroert atpasszolom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!