iPon Hírek

Új SuperSSD-k a SanDisktől

Dátum | 2009. 01. 09.
Szerző | Gabriel
Csoport | ADATTÁROLÁS

Megszokhattuk már a minőséget a SanDisk-től - és most sem kell csalódnunk. Az új, G3-as SSD-ik ugyanis egy 40.000RPM-es merevlemeznek megfelelő sebességet kínálnak (ahogyan ők fogalmaztak), kellemes kapacitással és egészen elérhető árakon.


Rögtön három méretből - és árból is, természetesen - lehet választani, igények és pénztárca függvényében: a legkisebb 60, a köztes 120, míg a legnagyobb 240GB-os, az áraik pedig - értelemszerűen ugyanebben a sorrendben - $149, $249 és $499. A sebességeik egységesen 200MB/s (olvasás) és 140MB/s (írás), ami azért már nem rossz (plusz remekül is passzolnak majd a 3.0-ás USB-hez).

Az árak már csak azért is érdekesek, mert ha ez így megy tovább, kis szerencsével még az sem zárható ki, hogy jövőre már úgy nagyjából meg is közelítik majd az SSD-k árai a merevlemezekét. Ha addigra sikerül még kapacitás terén is felzárkózniuk azokhoz, akkor valóban kellemes időknek nézhetünk elébe.

Jelen tervek szerint az egységek nyáron kerülnek majd piacra, 2,5"-es PATA konfigurációban. 43nm-en készülnek, természetesen MLC-sek, és rendelkeznek a SanDisk új SSD-vezérlőjével is.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Svindler
2009.01.09. 16:55
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. twollah
2009.01.09. 19:28
Ha mar elfogadhato aron adjak a 250 giga koruli SSDket akkor talan beruhazok egybe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim
2009.01.09. 20:45
25 éve meg egy Comodore 64 került annyiba mint egy trabant. És? Rosszul közelíted meg a dolgot. Itt arról van szó hogy ez a technológia annyival hátrányosabb és _emellett_ drágább, mint a lassan már 20 éve használatos standard, hogy ha sokáig ülnek rajta, és nem képesek kiküszöbölni a gyerekhibáit, miközben még árat is csökkentenek, akkor leírhatjuk holtvágánynak, és kukázhatják pár éven belül, aztán ZIP drive, miniDISC, HDDVD és társai sorsára jutnak ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Alamos
2009.01.10. 07:26
totál igazad van Árpi, SSD=pendrive ezért 20x gyorsabb írásban és olvasásban egy SSD mint egy pendrive
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Alamos
2009.01.12. 12:01
Nem lehordásképpen Zsolt, félre ne értsd.

Az SSD-k egy jóval gyorsabb SATA II-es csatlakozón kapcsolódnak a géphez. Ezt a sebességet az USB is ugyan "elméletileg" eléri, gyakorlatilag egy egeret rákapcsolsz és máris a sebessége drasztikusan csökken. Ez a baj az USB-vel. Az USB-hez egy minimális chip kell, vagy elem a chipen hogy használható legyen.
Az SSD-k által használt SATA csatlakozóhoz viszont saját nyáklap kell mindenféle vezérlővel, hogy ez által érjék el azt a sebesságet. Kingstone és társai pedig ilyet nem fejlesztettek ki.
Nem csak a memóriának kell fizikailag bírnia ezt a sebességet, de a csatlakozó felületnek is. Eddig nem hitték, hogy kihasználható a SATA és SATA II-es csatlakozó ilyen hamar. Mindig is a háttértárolók voltak a leglassabbak a gépekben. Ezen most fejlesztenek, és amíg ilyen gőzerővel folyik a fejlesztés, addig sajnos magasan tartják az árát. Mivel verseny kezd kialakulni itt is, elkezd majd lemenni az ára. Viszont ez pár év mire látható lesz, ha nem évtized.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!