iPon Hírek

Új szabvánnyal teszteli az akkukat a Sony

Dátum | 2008. 09. 10.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Új teszt-eljárásra áll át a cég annak érdekében, hogy minél reálisabb képet adhasson a vásárlóinak a frissen vett laptopjaik várható akku-üzemidejéről. Míg eddig ezt az értéket úgy számították ki, hogy átlagolták egy videófájl folyamatos, újra és újra lejátszásának, valamint az üresjárati időnek az értékeit, úgy mostantól ezt az utóbbi komponenst egyszerűen elhagyják, és csak a lejátszással kibírt időtartamot tekintik mérvadónak.

A régi eljárás a Jeita, míg az új a Jeita A nevet viseli. Utóbbinak köszönhetően a közönség - legalábbis a Sony gépei esetében - ezután már nem fog találkozni 11 órás üzemidőt reklámozó állításokkal - ehelyett ennek csupán a felével -, és így megmenekül a súlyos csalódásoktól is. Mi több, adott esetben még kellemesen meg is lepődhet, ha a gép tovább bírja a jelzett értéknél, mivel bár már sokkal közelebb van a valós értékekhez, azért természetesen ez az új eljárás sem lehet tökéletesen pontos, hiszen az üzemidő ezer meg egy változó függvénye, és mindenki másképp használja a gépét.

Sony gépek esetében így tehát a felhasználók immár reálisabb adatokra számíthatnak üzemidő tekintetében (mi több, a kontrollfilmet letöltve akár maguk is elvégezhetik a tesztet a saját gépükön), ám a többi cég tesztelési eljárásai ettől természetesen még nem fognak változni - így ha csak át nem állnak ők is egy hasonló szabványra (vagy épp ugyanerre), úgy más gépek esetében továbbra is számíthatunk végtelenül optimista, irreális üzemidő-állításokra is.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!