iPon Hírek

Új szintre emeli a vezeték nélküli gyorstöltést az LG

Dátum | 2016. 04. 05.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az LG legfrissebb fejlesztéseinek javáért felelős Innotek részleg ezúttal egy újfajta gyorstöltőről rántotta le a leplet. Az eszköz különlegessége abban keresendő, hogy gyorstöltő létére vezeték nélkül dolgozik. Az LG Innotek beszámolója szerint az új fejlesztésű készülék optimális körülmények között akár a 15 wattos átviteli teljesítményt is elérheti vezeték nélküli töltésnél. Ez azt jelenti, hogy nagyjából olyan performanszra lehet tőle számítani, mint a hagyományos, vezetékes úton csatlakoztatott töltőktől, ami mondanunk sem kell, nagyon szép eredménynek tekinthető. Napjainkban sokféle gyorstöltési eljárás van már a piacon, és ezek általában eléggé eltérő képességekkel bírnak. Viszonyítási alapnak érdemes a Qualcomm Quick Charge 2.0 eljárását venni. Ez papíron maximum 18 wattos teljesítményre képes, tehát az LG Innotek szakemberei tényleg nagyon közel értek a vezetékes gyorstöltéshez a 15 wattos megoldásukkal.
A képen szereplő eszköz meglehetősen szemrevaló lett, ugyanakkor praktikus is, hiszen kompakt és csúszásmentes.
A vezeték nélküli töltők legnagyobb hiányossága lényegében a technológia megjelenése óta az, hogy relatíve lassúak a vezetékes megoldásokhoz képest. Plusz ehhez hozzájön az, hogy az okostelefonokba épített akkumulátorok évről évre egyre nagyobb kapacitással bírnak. Az első vezeték nélküli gyorstöltőknél akár 4 óránál is hosszabb időt vehetett igénybe a teljes töltés (nulláról 100 százalékra) folyamata. A legtöbb fejlesztő, így az LG Innotek is éppen ezért dolgozik az energiaátvitel növelésén, ezzel pedig a töltési idő lefaragásán. Az LG Innotek elmondása szerint háromszorosára sikerült növelni a vezeték nélküli töltés teljesítményét, szóval végeredményben harmadannyi idő alatt zajlik majd le a töltés folyamata. A vezeték nélküli töltéshez két részegységre van szükség, egy adóra és egy vevőre. Az adó szerepében a töltőpad teszi tiszteletét, a vevő képében pedig értelemszerűen az okostelefon, illetve annak hátlapja mögé épített egység tetszeleg. A mobilos vezeték nélküli töltők indukciós elven alapulnak, és ezen az LG Innotek sem változtatott. A mostani bejelentésben a töltőpadról beszélhetünk mint újítás. A vezeték nélküli töltésnek két nagyobb „szabványa” van pillanatnyilag, és az újdonság mindkettőt támogatja. Legyen szó WPC (Wireless Power Consortium) vagy AirFuel Alliance támogatású készülékről, az Innotek gyorstöltője mindkét eljárással boldogulni fog. Az LG a közleményben még arra is kitér, hogy a felhasználók nemcsak otthon vagy az irodában használhatják majd ezt, hanem akár autóban is, az LG ugyanis gépjárművekbe is telepíthetővé tette a modult. A vállalat már tavaly június óta szállít autókba tervezett vezeték nélküli töltőket, szóval nem ismeretlen számára ez a piac sem. A Innotek részleg hivatalos bejelentése alapján nem is kell már sokat várni az új gyorstöltés debütálására. A vezeték nélküli egység tömeggyártása még ebben az évben megkezdődik majd, szóval talán már az ünnepi szezonban kereskedelmi forgalomba kerülhet valamilyen formán.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. iponbico
2016.04.05. 10:50
A lassúság sosem volt gond.
Aki vezeték nélküli töltőt használ, egyszerűen azon tartja a telefonját. A leglassabb töltéssel is bőven feltöltődik. A pár milliméteres hatótáv a gond. Túl pontosan kell a telefont a töltőre tenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. dbelam iponb...
2016.04.05. 13:06
A vevő tekercs nem kicsi, bőven belefér néhány centi "lötyögés". A távolság, na annak kell nagyon kicsinek lenni, és az így van rendjén, különben szóródna minden irányba a Zenergia. Ez nem bug, fícsör!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. iponbico
2016.04.05. 18:18
bőven belefér néhány centi "lötyögés" - inkább szűken néhány miliméter fér bele.
Ez nem bug, fícsör! - Az 1.2-es verzióban azt növelik 3-4 centire.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!