iPon Hírek

Új tagokkal bővült a GeForce 700M család

Dátum | 2013. 04. 02.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A friss mobil videokártyák, amelyek szám szerint öten vannak, a Fermi alapokon nyugvó GeForce 710M és GeForce GT 730M mellé érkeznek. Utóbbi két példánnyal egyébként már több noteszgépben is találkozhatunk manapság. A friss jövevények tulajdonképpen előző generációs alapokon nyugszanak, azaz egy picit azt láthatjuk, mint a GeForce 500M család rajtjakor: általánosságban minden modell gyorsabb lett, mint azonos alapokon nyugvó, előző generációs társa.

Az újdonságok legfontosabb tulajdonságait az alábbi táblázatban összesítettük. Fontos leszögezni, hogy a lenti értékek csak a lehető legjobb esetben érvényesek - itt főleg az órajelekre és a memóriamennyiségre kell gondolni -, ugyanis az Nvidia partnerei szabadon módosíthatják a mobil videokártyák tulajdonságait annak érdekében, hogy azok az adott noteszgép igényeihez legjobban igazodjanak.

A táblázat természetesen nagyítható!
A fentiek értelmében nem meglepő, hogy az új mobil videokártyák 28 nm-es csíkszélességgel készülő, Kepler architektúrára alapozó grafikus processzort alkalmaznak. A friss modellek persze némi újítást is felvonultatnak, ugyanis megkapták a GeForce GTX Titan esetében már bemutatott GPU Boost 2.0-s technológiát, és a gyártó mérnökei driver tekintetében is végeztek némi fejlesztést annak érdekében, hogy a teljesítmény minél jobb, minél optimálisabb lehessen. Természetesen az Optimus technológiáról sem kell lemondanunk, amely lehetővé teszi, hogy a mobil videokártya, illetve a processzorba integrált videó vezérlő hatékonyan együttműködhessen, ami nem csak jobb felhasználói élményt, de hatékonyabb energiafelhasználást is eredményez. Alacsony GPU terhelést jelentő feladatoknál az IGP vállára nehezedik a teher, míg komolyabb 3D-s terhelés esetén a mobil videokártya veszi át a munkát.

Az Nvidia illetékesei egy grafikont is készítettek annak érdekében, hogy látható legyen, nagyjából mennyivel gyorsabbak az új videokártyák az Intel HD Graphics 4000-es sorozatú videó vezérlőjénél.

Az új mobil videokártyák mellé a GeForce Experience szolgáltatás is jár, amellyel hatékonyan, automatikusan beállíthatóak az egyes játékok, így maximálisan kiaknázhatóvá válnak az adott videó vezérlőben rejlő lehetőségek. Az új mobil videokártyákhoz - a GeForce GT 720M és a GeForce 710M kivételével - még 3D TV Play és 3D Vision támogatás is jár. A GeForce 710M és GeForce GT 730M modellekkel már eddig is találkozhattunk kereskedelmi forgalomban, ám mostantól a GeForce GT 720M és a GeForce GT 740M modellek is feltűnhetnek az egyes noteszgépekben. A család többi tagjának megjelenésére még várnunk kell, azok ugyanis majd csak a Haswell APU egységek érkezésével egy időben, június folyamán kerülnek az üzletek polcaira.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. MrFox
2013.04.02. 16:20
Ezek már nem forrasztják le magukat a videokártyáról, mint azt tették a régiek, főleg a FuSi laptopokban?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Fzoltan
2013.04.02. 16:25
GT 750M (GK107 vagy GK106) - ez aztán a biztos infó.
Kész, hogy a Fermit még mindig használják, ráadásul 2 kártyában is. 9600GT szinten ráadásul.
Az is durva, hogy a 730, 735, 740, 745 és 750 csak órajelben tér el (na, meg a két kicsihez csak GDDR3 társítható...). Az nVidia nagyon alapoz az egyszeri vásárlóra...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!