iPon Hírek

Új technológia az Intel-től: Light Peak

Dátum | 2009. 09. 24.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | HÁLÓZAT

Az Intel az IDF (Intel Developer Forum) második napján hivatalosan is hódító útjára indította a Nehalem architektúrára épülő mobil processzorait, azaz a Clarksfield központi egységeket. A termékek hamarosan feltűnnek majd a különböző noteszgép gyártók kínálatában, ám nem ez volt az egyetlen különlegesség, amelyre az IDF alkalmával felfigyelhettünk. Az Intel Light Peak néven egy újfajta csatlakozót és adatátviteli megoldást készített, amely a jelenlegi megoldásoknál sokkal nagyobb sebességű és sokkal rugalmasabb adatáramlást tesz lehetővé.

A Light Peak egységek a hagyományos rézdrót alapú megoldásokkal ellentétben optikai szálakat használnak az egyes perifériák összekapcsolásához, így az általuk kínált sávszélesség a kezdeti időkben 10 Gb/s-os maximális értéket fog képviselni. A gyártó természetesen további fejlesztéseket eszközöl majd az új megoldás tökéletesítésének és gyorsításának érdekében, így a nem is oly távoli jövőben már 100 Gb/s-os kapcsolatok is létrehozhatóak lesznek a Light Peak technológia alkalmazásával.


Az új technológia nem csak a sávszélesség miatt bír nagy jelentőséggel, hanem azért is, mert lehetővé teszi több protokollfajta egy optikai kábelen történő kommunikációját, így egyetlen kábellel többféle hardver összekapcsolására nyílik lehetőség egy időben. A megoldás segítségével laptopokat, HD kijelzőket, kamerákat, videó- és zenelejátszókat, dokkoló állomásokat és akár SSD meghajtókat is összeköthetünk.

A vezérlőchipből és optikai modulból álló megoldás Light Peak csomag formájában a következő év folyamán válik elérhetővé.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. atee92
2009.09.24. 16:06
VISSZA A HIRHEZ

100 Gb/s? Az komoly, 12,5 GB/sec kb., KELL
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. b1gz
2009.09.24. 18:10
Inkabb a grafenre koncentraljanak szvsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tibaimp
2009.09.24. 20:05
az Intel minden fronton fejleszt... nem semmi
az amd is kapaszkodhat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. shabbarule...
2009.09.24. 23:18
mihaly.hermann:

Az Intel már több mint egy évtized folytat 'silicon photonics'(SP) kutatás fejlesztést. Anno úgy 3 éve kezdte el erről a területről jobban cikkezni amikor sorra értek el elismert eredményeket ezen a területen.

Anno első lépésként azt célozták meg 2010 felé hogy 1-100 méter t
ávolságra, jellemzően szerver környezetben a nodeok összekapcsolódását tudják megoldani. Ezt ma gigabit, 10 gigabit, infiniband technológiákkal oldják meg, a cél az lenne hogy egy olcsón előállítható, kis méretű és fogyasztású optikai megoldás készüljön ezek kiváltására. Első lépésben a 10 gigabit ethernet ezzel a termékkel megoldható lesz, a gigabit így lassan kikopik. Idővel pedig az Infiniband is sorra kerül ahogy érkeznek majd a 20/40/100Gbps-es variánsok.

Az viszont új cél hogy konszolidálni szeretnék az egyes csatoló szabványokat valami közösbe. Végülis az optika 10 Gbps-jébe belefér az USB 5 Gbps-je, a SATA 6 Gbps-je, a PCIe 8 Gbps-je, de akár a DVI, Displayport, HDMI is képbe jöhet, a későbbi nagyobb sebességű variánsoknál pedig még inkább. Persze kérdés ezt hogy sikerül majd megvalósítani, de ha be is jönne akkor is hosszú évek munkája lenne.

A következő lépés lenne az 1cm és 1 méter közötti távolság tartomány lefedése. Ez jelentené kvázi az alaplapon belüli komponensek optikaki összekapcsolását. Azt hogy a cpuk egymás közötti kommunikációja, a cpu-memória és a cpu-nagy sebességű I/O komponensek közötti kommunikációnál lecseréljék a réz alapú kapcsolódást optikaira. Ez azért még elég távoli dolog, 2010 második felére teszik mire ez megvalósulhat, sok fejlesztés áll még addig előttük.

A cpu die-on lévő főbb komponensek: magok, cachek, memória, I/O vezérlők közötti optikai összeköttetés már egy harmadik még távolabbi fázis, erősen 2020 után. Itt már a cm-nél is kisebb távolságok optikai áthidalása a cél réz vezetékek helyett.

Az Intelnek nem nagyon érdeke a másik irányba is fejleszteni, ott is lenne piaca a SP-re épülő termékeknek, ez a távközlési piac területe. Az FTTH(fiber to the home) fejlesztések miatt szükség van arra hogy az aktív komponensek egyre kisebbek, olcsóbban előállíthatók legyenek. Itt viszont távolság fronton egész mások a célok. Itt több tíz km áthidalására alkalmas megoldások a kívánatosak és ennek a távolságnak a további növelése a cél. Távközlési szempontból az a költséghatékony ha minél hosszabb passzív szakaszon, ,inél több előfizető centralizáltan kiszolgálható egy nagy központból. A kábelnek csak a két végén van aktív eszköz, a fogyasztó otthonában és a nagy centralizált központban így viszont a köztes áthidalandó távolság igen nagy, ezt mégis olcsón gyártható, kis méretű és fogyasztású eszközökkel kell megoldani. Ebben az SP megint jól jöhet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. straw
2009.09.25. 11:28
shabbarulez:

Jó dolog ez az ftth, de még nem elég elterjedt viszont olcsóbb a doccsis 3.0-nál és csak kicsivel lassab. Szóval szerintem van létjogosultsága. És ha elterjed leveri a réz hálózatokat.
Csak ez hatalmas befektetés a kábelszolgáltatóknak és amíg nem muszály váltaniuk addig úgy is a réz hálózat (koax) marad. Amin már az átviteli határokat súrolja a docsis 3.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!