iPon Hírek

Új ventilátorok, kifejezetten hőleadó radiátorokhoz

Dátum | 2014. 11. 30.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az EK Water Blocks műhelyében speciális, kifejezetten hőleadó radiátorokhoz kifejlesztett rendszerhűtő ventilátorok készültek, amelyek mindannyian az EK-Vardar családot erősítik. A termékek egy évnyi fejlesztés, óvatos motorválasztás és rengeteg, kellően alapos teszt eredményeként készülhettek el. Az EK-Vardar széria tagjai összesen öten vannak – minden tag 120 milliméteres átmérővel bír.
Vardar F1-től F4-ig minden modell így néz ki
Hogy honnan az EK-Vardar név? A gyártó szerint egy speciális szélről kapták az ihletet, amely a hegyekből Macedónia térségébe szállít hideg levegőt, hatása pedig leginkább télen érezhető. Az EK-Vardar sorozatú rendszerhűtő ventilátorai is kellő mennyiségű levegővel próbálják ellátni a különböző hőleadó radiátorokat – munkájukat pedig magas statikus nyomás és alacsony zajszint mellett végzik. A ventilátorok forgórészén hét speciális kialakítású lapát található, maga a forgórész pedig egy nagyméretű motorhoz csatlakozik. A motort és a dupla golyóscsapágyazást aktívan hűti a légáramlat, hála a szokatlanul nagy középrészen található szellőzőknek. Az új ventilátorok strapabíróságára jellemző, hogy várható élettartamuk az 50 000 üzemórát is elérheti.
EK-Furious Vardar FF5-120
A motor és a forgórész klasszikus keretben kapott helyet, ami szívó és nyomó rendszerben működő ventilátor esetén egyaránt gondoskodik a megfelelő teljesítményről. A ventilátorok minimalista dizájnjuknak köszönhetően remekül passzolnak a legtöbb hőleadó radiátorhoz, illetve számítógép konfigurációhoz. Az alap termékek fehér forgórésszel (F1-F4), fekete kerettel és fekete kábelharisnyába bújtatott tápkábellel érkeznek.
EK-Furious Vardar FF5-120
Az ötödik modell esetében, amely a Furious Vardar nevet viseli, a forgórész és a keret fekete, a tápkábelre pedig piros kábelharisnyát húztak. Természetesen mindegyik légkeverő PWM-es, ahogy az az alábbi táblázatból is kiderül.
Az új légkeverők a beszerelésükhöz szükséges csavarokkal együtt kerülnek kereskedelmi forgalomba, de az egyelőre nem derült ki, hogy pontosan mennyibe kerülnek majd.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. peti198706...
2014.11.30. 21:32
Emlékezünk csak vissza a nem régebbeni cm-s radiátor ventire az már túl esett egy ilyen irányú fejlesztésen lásd a lapát kialakítás nem hord légkavarást a motorra helyette a csapágyazás más, - ami így kevesebb súrlódást; hőt s elenyésző zajt jelent. Lehet én vok túl "shepciális"?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. reklamszem...
2014.11.30. 22:21
Szállított levegő mennyiséget/ statikus nyomást megnéztem volna a táblázatban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Bazsimoo
2014.11.30. 22:31
Itt a grafikon
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Tenor26
2014.12.01. 03:11
A "csúcsmodell" elég jól domborít a kistesókhoz képest, de
az a zajszint is elég durca..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Tuttu
2014.12.01. 06:54
A corsair is hasonlót ad a vízhűtésekhez. A h80i 2700RPM-et pörög 37dB(A)-en. Nem érné meg lecserélni, viszont ha valamitől tönkremenne a gyári van rá esély, hogy ilyennel pótoljam. Azért az árazás még bekavarhat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Kajafun
2014.12.01. 07:32
Hát nekem a H100i-re nem kell ilyen venti az tuti.
Fx procit hűt 4,6ghz-en, mindkét venti alapjáraton forog és a proci is langyos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Resike
2014.12.01. 10:16
Szerintem borzasztóak, először is a 120 mm-el elfelejtheted a halk fogalmát, másodszor nem tudom, hogy melyik designer ötlete volt "beengedni" a port a csapágyba, de nekifutásból rúgnám tökön, páros lábbal.

Az 50k MTBF meg szép és jó, viszont bármelyik konkurens vállalat ennek a sokszorosát adja, így már annyira nem is impozáns.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. xerxesacce...
2014.12.01. 14:45
Ezekre hol a válasz?

Légáramlás ? m³ / h
Statikus nyomás ? mm H 2 O
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. martinair
2014.12.01. 18:05
Már bocsánat, de a belinkelt noctua ventillátor zajszintje mellett ez egy nagyon gyenge kínai kacatnak minősül a szememben.

Persze itt nem ismerjük a már korábbi hozzászólók által említett statikus nyomást és a szállított légmennyiséget... Ahhoz hogy szóba kerüljön mint opció, valami nagyon komoly ipari teljesítményt várnék, de ez addig kínai kacat, amiért 400Ft-ot nem adnék...
Ezzel a zajszinttel 2014-ben "innovatív" ventit bemutatni - ráadásul folyadékhütéses /azaz HALK - felhasználásra - hát mit mondjak nevetséges.
Megkockáztatom, hogy a 10-15 éve forgalomban lévő "noname" 890Ft-os ventik jobb paraméterekkel bírnak (leszámítva a dupla csapágyazást)...
Persze ez a személyes véleményem, de hát lehet, hogy tévedek és az egész piaci szegmensre forradalmi hatása lesz

*Bocs nem feltétlen folyadékos masínákba szánják, de a zajszint szerintem akkor is bosszantó lehet manapság...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. xerxesacce... marti...
2014.12.02. 12:49
Itt a pont.. Ez valójában egy ipari hulladékkategóriás szemét, amit bátorkodtak minimáldizájnosnak nevezni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!