iPon Hírek

Új videoformátummal állt elő a Google, íme a VR180

Dátum | 2017. 06. 23.
Szerző | DemonDani
Csoport | MULTIMÉDIA

A Google a virtuális valóság videók úttörőjévé szeretne válni, éppen ezért hozta létre a Daydream platformot és emelte a YouTube-ot a gömbpanoráma felvételek elsőszámú megosztó felületévé. Most pedig már meg is reformálná ezt a területet, méghozzá egy újfajta formátummal.
A keresőóriás lerántotta a leplet a VR180-ról, ami 180 fokos videók elkészítését teszi lehetővé. A VR180 az ideális átmenet lesz a Google szerint a 2D-s anyagok és a gömbpanorámák között, ez pedig igazi áttörést jelenthet a tartalomgyártásban. A hagyományos videózással az a gond, hogy hellyel-közzel évtizedek óta változatlan élményt nyújt, a kép nagyobb és részletesebb lett az évek során, de a fogyasztás módjában nincs változás. A VR megjelenése az, ami igazán komoly változást hoz, ezzel viszont az a gond, hogy nagyon nehéz megtölteni tartalommal úgy, hogy a felhasználó ne maradjon le semmiről, de mégis magával ragadja a gömbpanoráma nyújtotta új világ. A VR180 esetében az ember előtt történő események lennének megörökítve, szóval a felhasználók figyelmének az irányítása nem jelentene gondot, így a tartalom létrehozása sem okoz nagy fejtörést, de mégis megvan az az élmény, amit a virtuális valóság biztosít.
A 360 fokos videók készítése óriási népszerűségnek örvend, de a Google szerint az emberek még mindig csak ízlelgetik az új technológiát, és a VR180 lehet az, amire tényleg minden terület ráharaphat majd, akár az egészen komoly filmgyártás is. A jövőben az új formátumnak köszönhetően még több immerzív videó jelenhet meg például a YoutTube-on, ami fel lesz készítve a VR180 videók fogadására. A Google a videómegosztón a streamelést is rögtön lehetővé teszi majd a VR180 esetében. Fontos az újdonságnál az is, hogy így nem 360 fokban oszlik majd meg az adott adatmennyiség, hanem csak 180-ban, szóval lényegében hasonló bitráta mellett szebb képminőség érhető el, vagy képbe kerülhet a 3D. És mivel már ott van a Google kezében a Daydream platform, így a mobilos környezet is rögtön adott lesz ennek a terjesztéséhez. A VR180 videókhoz új kamerák is dukálnak majd. A Google olyan vállalatokkal dolgozik együtt az új videók készítésére alkalmas készülékeken, mint az LG Electronics, a Lenovo vagy a feltörekvő YI Technology. A vállalat által közzétett vázlat alapján ezek az eszközök kettő kamerát foglalnak majd magukba, amelyek egymás mellett helyezkednek el – nagyjából akkora távolságban, mint átlagos emberi szemek –, és mindkettő halszemoptikával lehet felvértezve. Szóval nemcsak, hogy VR tartalmat fognak ezek rögzíteni, de 3D-ben teszik majd ezt, ahogy arra már fentebb utaltunk.
A Daydream csapata szoros együttműködésben dolgozik jelenleg is a fent említett vállalatokkal annak érdekében, hogy a lehető legjobb célhardverek szülessenek meg a VR180 égisze alatt. A kész eszközök érkezése még egy kicsit odébb van, a keresőóriás hivatalos beszámolója szerint télen futhat be el az első kifejezetten VR180 videózásra tervezett képalkotó. A Google elmondta, hogy ezek nem lesznek költségesebbek sem az eddig virtuális valóság kameráknál, hiszen ugyanúgy kettő kameráról beszélhetünk itt, csak más elrendezésben.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Bloodx
2017.06.24. 00:18
"A hagyományos videózással az a gond, hogy hellyel-közzel évtizedek óta változatlan élményt nyújt,"

Csak en nem latom a problemat?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.06.24. 01:23
teljesen jó, vagy a hologramos kivetítés se nagy cucc, csak addig még gondolom 100 technológiárol 1000bőrt lehúznak, de ez a vr hát nem is tudom, max játékokban tudom elképzelni hozzá való fegyverekkel meg valamikkel a kezedben amivel tudsz csinálni valamiket a játékban, és egy 1m2-es "szőnyeg" amin bármerre tudnál menni, na akkor komoly lenne...
htc-nek elég komoly(-nak tűnik) az a vr rendszere
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. gebana Blood...
2017.06.24. 11:00
gondolatindítónak talán az ember gyermeke filmet tudnám felhozni. csak amit ott direkt csináltak a kamerával, azt a néző is megtudná tenni egy 180 fokos videónál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Dav111 Blood...
2017.06.24. 17:40
Ez a VR dolog nem a videózásra/videnézésre alkalmas dolog szerintem. Ott túl statikus a dolog ami történik, nincs beleszólása az embernek. Vagyis ami nem interaktív, az számomra alkalmatlan erre a dologra. Hiába próbálják ezt meglovagolni a cégek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Meridian74
2017.06.28. 01:34
A szimpla 3D IMAX és tsai mozik helyett olyan filmeket lehetne nyomni a mozikban is, amelyhez nem szemüveg, hanem VR sisak kell. Még úgy is szédületesen 3D-s élmény lehet, ha a nézőpontot nem mi, hanem a filmes határozza meg, azaz fix... de mi van akkor ha a filmet 360 panoráma módban rögzítik, és filmnézés közben tekergetheted a fejed? Az eredmény vastagabb nyak, a sok nyakizomterhelés miatt és brutálisan valósághű vizuális élmény.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!