iPon Hírek

Új Windows 10 Insider Preview build rengeteg érdekességgel

Dátum | 2017. 01. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Microsoft egy meglehetősen komoly frissítéssel kezdte az évet, amelynek egyelőre csak a Windows 10 Insider Preview Program résztvevői örülhetnek, hiszen az újítások az átlagfelhasználók számára majd csak valamikor április folyamán válnak elérhetővé. Ennek ellenére is érdemes néhány pillantást vetni mindarra, amit a 15002-es build kínál, ugyanis rengeteg hasznos újítással érkezik, amelyek könnyebbé tehetik a felhasználók PC-s mindennapjait.
A Microsoft Edge például, ami a Windows 10 beépített webböngészője, egy hasznos előnézeti funkciót kapott, így a nyitott webböngésző-fülek tartalma könnyedén megtekinthető, tehát könnyebb lesz eligazodni a megtekintésre váró tartalmak között.
Az előnézeti módot egy apró nyílra kattintva lehet elérni, majd a megnyitott fülek között akár lapozgathatunk is, sőt, az éppen nem kellő füleket „félre is rakhatjuk”, de később az oldalsó menüből továbbra is elérhetőek maradnak, így a webböngésző áttekinthetőbb, használhatóbb lesz. Microsoft Edge fronton a Flash kivezetése is javában tart, amelynek eredményeként a „nem megbízható” Flash alapú tartalmakat alapból blokkolja a webböngésző.
A lehetőségekhez mérten minden esetben HTML5 alapon próbál dolgozni az Edge, de ha az adott oldalon Flash alapú tartalom is van, akkor megkérdezi a felhasználót, engedélyezni kívánja-e a megtekintését – az opciók között egyszeri megtekintés és folyamatos engedélyezés is szerepel. A Flash tartalmakkal dolgozó, nagyobb népszerűségnek örvendő weboldalakról egy úgynevezett „fehér lista” is készül, de a lista idővel rövidülni fog, ugyanis szerencsére a tartalomkészítők is kezdik kivezetni a Flash-t. Az Edge mellett egyéb területeken is változtatásokra, illetve újításokra lehet számítani, így a Start menü és az asztal is frissül egy picit. Ennél érdekesebb, hogy a Windows 10 a frissítést követően hatékonyabban kezelheti majd a magasabb felbontással dolgozó kijelzőket, mint eddig, ugyanis a DPI skálázás javul. Ráadásul a DPI Scaling funkció működése felülbírálható lesz, ehhez pedig csak az egyes alkalmazások tulajdonságaihoz kell ellátogatni, ahol a Compatibility Tab „Override high DPI Scaling behavior” opcióját választva az alkalmazás alapértelmezett skálázási módszerét az új funkció válthatja ki.
Ez a lehetőség persze csak a régi GDI API-t használó szoftvereknél lesz járható út. Ide tartozik az az újítás is, hogy monitorfelbontás váltásakor a jövőben kevésbé bomolhat fel a rend az ikonok között, ugyanis a Windows felbontás-változás alkalmával törekedni fog arra, hogy az ikonok ugyanabban a relatív pozícióban maradjanak, mint korábban. Ez egyebek mellett akkor jöhet jól, ha a felhasználó noteszgépet dokkol, vagy projektort kapcsol az adott rendszerre.
Hasznos újítás lesz a csökkentett kékfény-kibocsátási üzemmód bevezetése, ami alapértelmezetten a helyi napfelkelte és napnyugta alapján aktiválódik, illetve deaktiválódik. A kékfény-kibocsátás csökkentésével kapcsolatos funkció persze egyedi időzítéssel és manuális beállítással is működni fog, így teljes mértékben az egyéni igényekhez igazítható. Újítás lesz, hogy a "set as metered connection" a LAN alapú hálózati kapcsolatoknál is elérhető lesz, így a forgalom hatékonyabban korlátozható – valahogy úgy, ahogy azt a mobilinternet-alapú kapcsolatoknál már megszokhattuk. Vicces, de felettébb hasznos lesz az az újítás is, ami megkülönbözteti a teszt operációs rendszer és kereskedelmi forgalomban kapható társa hibaüzeneteit: míg a stabil, végleges alapokon nyugvó szoftvernél „kékhalál” keretén belül ecseteli a rendszer, ha hiba történik, addig az Insider Preview kiadásoknál „zöldhalál” tölti be ugyanezt a funkciót. Ezáltal a Microsoft szerint egyértelműen látható lesz, milyen szoftveren tapasztalható a hibajelenség. Ezzel együtt natív WinPE és natív WinRE támogatás is érkezett a beállítások és a kijelző beállítások között pedig több új opció is sorakozik.
A kínálatban új kisegítő lehetőségek, új képernyőmentés-készítő eszköz, valamint Start menüvel kapcsolatos újítások is találhatóak, így egyebek mellett újfajta tartalomrendezési módok közül is lehet majd választani. Fontos, hogy frissült az online fizetésnél használatos Payment Request API, illetve egyéb apróbb változtatások is történtek a motorháztető alatt, ahogy az a Microsoft terjedelmes bejegyzéséből is kiderül.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. patrik2991
2017.01.10. 14:22
DPI scalingnek örülök. A többi meg hát meh... Örülnék ha nem az edge-re fókuszálnának, hanem végre lenne egy késznek nevezhető oprendszer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Cathaya
2017.01.10. 14:23
Alleluja nem fognak állandóan összekeveredni az ikonok ha felbontást váltok, régóta várom ezt a felmentő sereget.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Asagrim Catha...
2017.01.10. 14:34
Eddig se keveredtek össze ha automatikusan rendezted név/méret stb. szerint, és rácshoz igazítottad őket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Cathaya Asagr...
2017.01.10. 14:40
Igen csak én szeretem külön csoportokba rendezni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Asagrim Catha...
2017.01.10. 14:52
Ja, úgy más.

Én egy ideig a Stardock Fences progit használtam erre a célra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. VikMorroHu...
2017.01.10. 19:02
Csak ne rontsák el azt, amit már registry bütyköléssel kijavítottam (felbontás+betűméret). Illetve nálam csak egyszer kavarták össze az ikonokat, azóta ott figyel a DesktopOK...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Dobos911
2017.01.10. 20:57
Hát én ezt eddig megúsztam Nincs ikon az asztalon
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Dragon3k Dobos...
2017.01.10. 22:28
Nekem sincs. Utálom, ha tele van ikonokkal az asztalom. De azért jó, hogy végre ez is bepekerült.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. rottenbull
2017.01.10. 22:53
Ezek eleg jol hangzanak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. beleutomaz...
2017.01.11. 01:16
Egyre mocsokabb az MS lassan beperelhetne mar megint valaki monopol helyzet kihasznalasa miatt. Edge, zene lejatszo, video lejatszo, mostmar lenyultak ezt a kek feny allitasat is (igen van ra kulon progi es ingyenes is ha jol emlekszem). Minden telepitesnel ott figyel a skype preview az office demo download etc. Es persze az elengedhetetlen dx12 kenyszeruseg. Kozben meg az OS egy rakas szar maradt, es csak az adat gyujtesre koncentralnak. A friss drivert (whql) veletlenul is lecsereli 2 evesre (ami szinten whql)(de csak mert egyezik a szamuk meg nem jo) es a laptopom nem mukodott tole rendesen. (fel napos keresgeles hogy kikapcsoljam nem, nem kerem, amitol nem kapok tovabbi rendszer frissitest mert ok igy gondoljak.) Khm, roviden ennyi, es nem, nem javitanak erdemben semmit rajta. Ezek a nagy ficsorok mennek parasztvakitasnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Cathaya beleu...
2017.01.11. 13:24
Jó sok marhaságot sikerült összehordani 1 -re válaszolnék, mi az hogy lenyúlták a kék fény állítását ez olyan mintha azt mondanád hogy x y cég lenyúlta hogy le lehessen kapcsolni a villanyt, megcseszné az ördög ha már a fényerő állítást is szabadalomhoz kötnék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. rottenbull beleu...
2017.01.11. 13:28
LoL
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. beleutomaz... Catha...
2017.01.11. 16:55
Latod mennyire tudatlan vagy es meg a cikket se olvastad el. Az emlitett feny beallitas a nap lementehez van igazitva. Igy ez egy eredeti otlet volt ami valakinek a megelheteset adta. De az MS szepen becsempeszte a kenyelmes funkciot az OS-be. Miutan ennyire nekiszaladtal gondolom lemaradtal arrol hogy a Windows XP eseteben az IE-t, es a windows media playert eroltettek amire birosagon jogerosen elmarasztaltak ezert. De gondolom ezekhez meg tul fiatal vagy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. rottenbull beleu...
2017.01.11. 18:19
Te meg ahhoz vagy tul oreg, hogy eszrevedd, ezzel az MS az utolso a sorban, aki ezt ingyenesen adja. Az ios mar tavaly megkapta. Androidon meg felmilliard ingyenes app nyujtja ugyanezt.
A legtobb kozep kategorias vagy jobb monitor alapbol tudja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!