iPon Hírek

Újabb antibiotikum bukhat el a baktériumokkal szemben

Dátum | 2015. 11. 20.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy kínai kutatócsoport igazolta, hogy Dél-Kína területén már léteznek olyan kólibaktériumok, amelyek egy génnek köszönhetően ellenállnak a fertőzések kezelésére több esetben az egyetlen lehetőséget jelentő polimixin antibiotikumokkal szemben. Hasonló hatású géneket már korábban is azonosítottak bakteriális genomokban, ez az első ismert polimixin-rezisztenciát biztosító szekvencia azonban, amely a mikrobák plazmidjaiban, vagyis a kromoszómáktól függetlenül létező körkörös DNS-ekben kap helyet, és így horizontális génátadással könnyen átadódhat a mikrobák között. Az MCR-1 nevű gént sertésekből izolált kólibaktériumokban azonosították, és az ezt hordozó mikrobák képesek voltak ellenállni a polimixin egyik változatának, a kolisztinnek. A jelek szerint a gént hordozó mikrobák széles körben elterjedtek Kína déli területeinek állatállományában, és a kutatók már olyan emberi betegeket is azonosítottak, akik polimixin-rezisztens kólibaktériumokat, illetve a Klebsiella pneumoniae faj képviselőit hordozták. A laborkísérletek igazolták, hogy a plazmidokban helyet kapó gén könnyen adódik át a bakteriális fajtársak között, más fajok tagjaiba ugyanakkor jóval nehezebben kerül át. A szakértők azonban ennek ellenére aggódnak, hogy előbb utóbb ezt az akadályt is legyőzik a mikrobák, és ha az MCR-1 bekerül egy multirezisztens, azaz több antibiotikummal szemben ellenálló, a kólibaktériumnál veszélyesebb kórokozó genomjába, ez a baktérium gyakorlatilag legyőzhetetlen, pánrezisztens lesz. Márpedig több olyan baktérium is létezik, amely ellen csak a polimixin mutatkozik hatásos fegyvernek, mert minden más hatóanyaggal szemben rezisztencia fejlődött ki ezekben. Azt persze nem lehet tudni, hogy a kólibaktériumokból valóban átadódik-e ez a gén más kórokozóknak, és ha ez még nem következett be, mennyi időbe telhet, amíg komoly gondokat kezd okozni az így szerzett rezisztencia. Az is lehetséges ugyanakkor, hogy ez az ugrás már megtörtént, csak még nem tudunk róla, hangsúlyozzák a kutatók.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. ChoSimba
2015.11.20. 12:10
Na, egy kérdéssel kevesebb. Most már tudom, hogyan fog kihalni az emberiség
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. flashike
2015.11.20. 13:20
A legfontosabb, ahogy a cikket kezdik. Kína
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. atti2010 flash...
2015.11.20. 13:45
Nem a legfontosabb az hogy egyre több baktérium válik ellenállóvá az antibiotikumokkal szemben és ha nem találnak ki valamit akkor nagyon csúnya vége lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. agyturbini...
2015.11.21. 07:12
itt jonne kepbe a kontra-szelekcio amit a mesterseges modon eletbetartott genvonalak jelentenek...mar tobszor leirtam pontosan ezt a folyamatot, a vegeredmeny ugyan az csak drasztikusabb formaban kovetkezik be. Ergo eddig a gyogyszerekkel megmentettunk tobb milliardnyi embert, de ennek ez az ara, es igen megoldodik a termeszetes szelekcio. Egy hajszalra vagyunk tole, es igen kellemetlen lesz. Ne legyen igazam....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. atti2010 agytu...
2015.11.21. 10:09
Ez nem ilyen egyszerű mert sokszor a betegségek nem csak a gyengéket viszik, a nagy pestisjárvány idejében is ment mindenki csak egy véletlen génmutáció mentett meg egy kisebb csoportot de nem biztos hogy a következő járványnál is ilyen szerencsénk lesz, másrészt 2 forgatókönyv hogy akkorára a génmanipuláció ezt simán megoldja gyógyszerek nélkül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. agyturbini... atti2...
2015.11.23. 10:39
Szeretnek Veled egyeterteni, ahogy eddig is okosabbnak hittuk magunkat a minket meghatarozo rendszernel, mindig belebuktunk...logikai okoknal fogva. Mivel nem lathatjuk be tetteink hosszutavu kovetkezmenyeit, ezert lehet ami ma megoldas, holnap meg nagyobb problemat kreal...visszajutottunk az antibiotikumok problemajahoz, Tegnap megoldott egy problemat, de egy sokkalta nagyobbat hozott letre...ez a szelekcios folyamat resze...kuzdunk ellene de ebben a fuggvenyben mindig lesz inflexios pont sajnos... De ha jobban belegondolok ez kikuszobolheto lenne az AI megalkotasaval....de ez egyenlore tobb problemat vet fel mint megoldast... Ismeros a helyzet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. atti2010 agytu...
2015.11.23. 11:40
Egyelőre szerintem sokkal nagyobb probléma amit meg kellene oldani a társadalom újra visszahívása a gyökerekhez, egyelőre ott állunk hogy fiatalok tucatszámra állnak a nagy városokban nem tudják honnan jöttek hova mennek megy a drog és a pia 1000 -el, ez sokkal nagyobb egészségügyi és társadalmi probléma, milyen nevelésben részesítik az utódokat ha egyáltalán túl tudják tenni magukat az "előbb megcsinálom magamat"szindrómán????.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Pandion
2015.11.23. 12:14
Ez valóban nagy probléma, bár semmi újat nem mond. A cikkben is le van írva, hogy "Az is lehetséges ugyanakkor, hogy ez az ugrás már megtörtént, csak még nem tudunk róla" étsd, már rég megtörtént csak még nem tudták kimutatni/bizonyítani. Eddig minden antibiotikumra kialakult rezisztencia az észnélküli alkalmazása miatt, ez miért lett volna kivétel. Ráadásul évtizedek óta nem dobnak piacra új antibiotikum hatóanyagot a gyógyszergyárak, mert gazdaságilag nem éri meg. Szóval ez valóban aggodalomra ad okot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. chris123
2015.11.24. 17:07
[LINK]

Azért az emberiség sem áll feltartott kézzel...
Bár én, mint a mikrobiológiához kevéssé értő csak azt kérdezem, hogy mi kellene ahhoz, hogy antibiotikumokat tudjunk "tervezni"? Ha már dizájnerdrogok vannak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!