iPon Hírek

Újabb aszteroidabányász-cég alakult

Dátum | 2013. 01. 23.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Deep Space Industries néven a héten egy újabb aszteroidabányászatot tervező vállalkozás megalakulását jelentették be a tavaly létrejött Planetary Resources példáját követve. A cég 2015-ben tervezi felbocsátani űrhajóinak első osztagát, amely kis költségvetésű, mindössze 20-25 kilogramm körüli járművekből állna. A Firefly (Szentjánosbogár) néven emlegetett hajókat nagyobb távközlési műholdakkal egy időben, azok rakétái segítségével juttatnák ki az űrbe, feladatuk pedig a bányászatra alkalmasnak tűnő aszteroidák közelebbi vizsgálata, vagyis tulajdonképpen a terep felmérése lenne. Egy ilyen misszió a célba vett kisbolygó távolságától függően nagyjából kettő-hat hónapig tartana, és 20 millió dollárba kerülne a Deep Space szolgáltatásait igénybe vevőknek.


2016-ban kezdődne a szondák nagyobb testvéreinek, a Dragonfly (Szitakötő) névre keresztelt űreszközöknek a felbocsátása. Ezek már 25-70 kilogramm körüli, helyszíni mintavételre és földi visszatérésre is alkalmas űrhajók lennének. A Dragonfly küldetése 2-4 évet venne igénybe, majd a bolygónkra visszahozott minták elemzését követően megkezdődhetne a tényleges bányászat. 

A bányászat célja az értékes fémek kinyerésén túl annak megvalósítása lenne, hogy az űrjárművek a kinyert anyagokból (gázokból és vízből) feltölthessék üzemanyag-készleteiket, illetve 3D-nyomtatás révén pótolhassák tönkrement alkatrészeiket a helyben található anyagok révén. A Deep Space technológiai igazgatója, a NASA Jet Propulsion Laborjának korábbi vezetője, John Markins elmondása szerint mindez megvalósítható lehet a már most is létező technológiák révén, bár kétségtelen tény, hogy ezek nagy részét még sosem használták űrbéli körülmények között.


A Deep Space alapítói úgy vélik, hogy az űr meghódításának következő fázisa nem valósulhat meg addig, amíg nem kezdjük meg a kint található különféle erőforrások kiaknázását. Ez az egyetlen mód ugyanis arra, hogy tartósan is megvethessük a lábunkat az űrben, és kolóniákban vagy hosszabb távú utazásokban gondolkodhassunk.

Csak a tavalyi évben több mint 900 új, a Földet megközelítő aszteroidát fedeztek fel, „nyersanyag” tehát bőven akad. A vállalkozás egyelőre befektetőket keres, így még nem tudni, hogy mikorra lesz, ha lesz egyáltalán valami a tervekből. Tény azonban, hogy egyre több hasonló kezdeményezésről hallani, és a Deep Space szakértőinek egy dologban kétségtelenül igaza van: nem is remélhetjük az űr alaposabb megismerését addig, amíg minden utazás során felhasznált erőforrást magunkkal kell cipelnünk, és az utánpótlás megvalósítása során egyáltalán nem támaszkodunk a helyben megtalálható nyersanyagokra.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

27. sensorprim...
2013.01.23. 17:42
nagyon remélem hogy lesz már végre valami
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. atti2010 senso...
2013.01.23. 18:18
Mikor, miből, ezek csak álmok, van fogalmad menyibe kerülne 1 tonna érc amit az űrből hoztak? es abból menyi nyersanyag nyerhető ki a koncentrációtól függ de elég kevés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Vizion
2013.01.23. 19:16
1. a Firefly névért én a filmesek helyében perelnék!
2. Azért ha találnak ritka földfémet, vagy egy nagy guriga vasat, azért az jó $$$ lehet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. bar1984
2013.01.23. 20:17
Aztán majd jön a Nostromo vasércet szállítva de " véletlenül vészjelet fognak " és felvesznek még egy utast a nyolcadikat. Tovább meg már mindenki ismeri.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Fireprism
2013.01.23. 21:57
Úgy vélem itt a fő cél az űrben való technológiai fejlődés, az az megvalósítani a gépek alaktrészeinek reprodukálát ahogy a cikk írja , az üzemanyag előállítást , és nem utolsó sorban ami az igazi cél lehetne : nagy hajók építése amit itt a földön nem lehet .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Radon
2013.01.23. 22:26
Újabb megélhetési mérnökök.

Látszólag érdemes céllal megvezetett befektetők pénzéből évekig eléldegélni és néhány hobbi műholdat megépíteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Humbuk
2013.01.23. 23:19
Radon:
Ha mindenki így gondolkodna ahogy te, akkor a gépelés/kommentelés helyett most kapálnál

Még szerencse, hogy a tudományhoz ész is kell
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Parano1d
2013.01.24. 00:40
Akinek egy csepp realitásérzete van, annak világos, hogy ennek nincs értelme. Magát a folyamatot, és 3D nyomtatást itt a földön is lehet kutatni, nem kell ahhoz az űrbe menni.(mivel mi is egy jó nagy aszteroidán élünk ) Az meg hogy mennyire gazdaságos a dolog inkább hagyjuk.
Az aszteroidák az űrben nem valami statikus dolgok, ha holnap mintát vesznek egyről, hogy mennyi nyersanyag van rajta az pár év múlva már a naprendszer túlsó oldalán fog kolbászolni.
Nagy hajókat meg lehet építeni az űrben is, nem muszáj a földön (lsd. nemzetközi űrállomás)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Szefmester
2013.01.24. 05:09
Azért gravitáció nélkül kissé más eredményeket lehet kapni bármilyen kutatási terület is legyen az...

Az ISS-t meg ne keverjük már egy nagy űrhajóval. Van saját hajtóműve amivel nem csak pályakorrekciókra képes hanem nagy távolságokat is legyűrni? Netán képes vagy önfenntartó bioszférát kialakítani rajta 10+15 ember számára? ha nem akkor az nem nagy hajó. Csak egy kutatólabor az űrben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. mamut027
2013.01.24. 08:00
Sziasztok
Én jó ötletnek tarom a dolgot mert valamilyen irányba elkel indulni ha nem akarjuk a földet teljesen tönkre tenni. Bár én inkább a Holdat céloznám meg stabilabb a helyzete mint egy aszteroidának, és kolónia vagy bányásztelep kivitelezése is könnyebb lenne mint egy aszteroidán.Ha a világ ki akar kerülni a gazdasági válságból amibe évről évre vissza esik akkor az ilyen ötletek megvalósítása elkerülhetetlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. maci
2013.01.24. 08:12
Pontosan. Lehet az űrben való 3D nyomtatást a földön kutatni, csak felesleges, teljesen máshogy viselkedhetnek az anyagok súlytalanságban. Az ISS-t meg ne keverjük ide, mert nem űrhajó, és nem is az űrben gyártották. A modulokat készen viszik fel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. yusuf
2013.01.24. 08:38
Itt az ideje nyitni a világ felé. Szerintem mind 1 milyen célból. Nyersanyag, 3D nyomtatás fejlesztés, katonai célok. A lényeg a fejlődés. Csak megsúgom ha nem lett volna az úgy nevezett sötét középkor már rég az űrben/holdon (bárhol) kolbászolhatnánk kb hobby szinten bármikor... Szóval ideje behozni ezt a lemaradást!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Radon
2013.01.24. 10:25
Humbuk, Tenochi: Minden évben van 2-3 ilyen cég. Csak annyit kell tenned, hogy megnézed a fantázia rajzokat, és ha nem vagy agymosott startrek fan, meglátod hogy átverés az egész.

Tavalyelőtt egy magánűrállomásos cég próbált támogatási milliókhoz jutni, csak az volt a bibi, hogy összekeverték az űrugrást a tartós orbitális pálya elérésével. A koncepciórajzon egy hajtómű nélküli businessjet kinézetű repülő közelített meg egy napelemek nélküli űrállomást. Aki egy kicsit többet foglalkozott az űrhajózással, láthatta hol van a bibi.

A világon mindenhol vannak ilyen cégek, akiknek alapítói így akarnak pár évig megélhetéshez jutni. Az a komoly cég, aki kezdetben a saját vagyonát teszi bele: lásd Elon Musk a Space-X alapítója.

Most komolyan, ha megnézed a harmadik rajzot, nem szólal meg bennetek semmilyen átverésre figyelmeztető jelzés?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. balikabo
2013.01.24. 10:45
Nekem tetszik az ötlet és szerintem teljesen igazuk van, azért azt ne felejtsük el hogy nagyobb utazásra az űrben az ember a földön nem tud űrhajót építeni mert képtelen lenne feljuttatni a gravitáció miatt. Ha hosszabb űrutazást akar az ember bármi célból az arra használt hajót kizárólag az űrben lehet megépíteni. Ami azért könnyebb is lenne részben hiszen mennyivel könnyebb lenne egy adott esetben 1-2 tonnás anyagot egy ujjal mozgatni, mint itt a földön. Rengeteg lehetőség van kint, és szerintem rengeteg nyers anyag is ami a földi életünket is megváltoztathatná hiszen ha mondjuk nem kellene az itt található nyersanyagokat használni a környezetünket is kímélnénk de ez millió felé szétágazik rengeteg mindent befolyásol hosszú lenne felsorolni de szerintem sokan értik mire gondolok. Nagyban kell gondolkodni és nem 5-10 évben hanem 50-100 nem a mi életünkben lesz ez leginkább észlelhető hanem a következő generációkéba, az ő jövőjüket kell szemünk előtt tartani és ugyan így nekik is az őt követőket mert csak így tud fennmaradni az emberiség, sajnos az emberi kapzsiság és az önimádat ami ennek a leginkább most gátat szab, mert senki sem a köv genre gondol hanem hogy az én lét jó legyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Parano1d
2013.01.24. 12:40
Heh, nyilván nem azért hoztam fel a nemzetközi űrállomást, mert az egy "űrhajó", hanem azért mert túl nagy volt ahhoz, hogy a földön megépítsék, és föld körüli pályára állítsák. Több részben küldték fel, és ott rakták össze. Ezzel a módszerrel elvileg bármekkora dolgot meg lehet ám építeni a világűrben
És itt nem a fejlődésen van a hangsúly, hanem hogy gazdaságosabb volna aszteroidákról származó nyersanyagokat használni (de nem az). Ha el is olvasnátok a cikket normálisan amúgy ez teljesen világos volna.
Tisztelet a kivételeknek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. kiskoller Paran...
2013.01.24. 12:53
De tökmindegy hogy a földön építem és űrben rakom össze vagy egybe küldöm fel a lényegen nem váltosztat, így is X tonna fémet kell felküldeni.

Node ha magát az építőegységet küldöm fel, a nyersanyagot meg kibányászom, akkor nem kell X tonnával leküzdenem a gravitációt! Ami jelenleg a nyersanyagok/pénz legjelentősebb hányadáért felel.

Egy űrlift is ugyanezért lenne sokkal hatékonyabb, nem kellene szökési sebessége elérni egy hatalmas monstrummal.

persze, most még nem éri meg ez, hisz még az űrutazás hajnalán vagyunk, de van értelme ezeket kutatni, mert egy idő után elérjük azt a stádiumot, amikor felküldünk egy miniatűr robotot/rakétát egy aszteroidához az meg nekiáll bányásznyi meg nyomtatni és elkészít egy teljes űrhajót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. balikabo
2013.01.24. 14:41
kiskoller, jah és ebből lesznek a replikátorok(SG 4EVA) lemásolják a kis robotok magukat és uralják a világegyetemet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.01.24. 15:06
Akkor remélem az Asgardok hamar ideérnek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Parano1d
2013.01.24. 15:16
Csak néhány gondolat a költségekről:
-Egy több ezer km/h-val száguldó aszteroidán landoltatni is igen költséges dolog, mivel a lelassuláshoz szükséges anyagot és energiát is magával kell vinnie a szondának.
-A "bányászat" után az esetleges több tonna nyersanyagot ismét csak fel kell gyorsítani valahogyan. Az ehhez szükséges nagy mennyiségű hajtóanyagot sajnos cipelni kell. Ha a jövőben találnak egy olcsó kiapadhatatlan üzemanyagforrást amivel ez a probléma megoldódna akkor meg ugye a földről felküldés is olcsó lesz.
-Harmadsorban az aszteroidán (és a földön található nyersanyagok is) alapállapotukban nem nagyon hasznosíthatóak. Pl nem lehet acélt bányászni sehol, és ezért nem lehet semmiféle 3d nyomtatással eszközöket készíteni pl. Hacsak nem küldünk egy vasöntödét a világűrbe a szonda után

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. kiskoller Paran...
2013.01.24. 15:42
A föld is több száz-al száguld. Sebesség relatív. Akkor lenne cinkes egy aszteroidán landolni ha az változtatná a sebességét, de szépen egyenletesen repül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Parano1d
2013.01.24. 16:08
Sokkal cinkesebb mint gondolnád még ha egyenletesen repül is, mint mondtam rengeteg energia és anyag kell, hogy ugyanarra a sebességre lassuljon a szonda, mint az aszteroida. A földre visszatéréskor a hátrány egyben előny is, a légkör lelassítja a visszaérkező objektumot. Hogy mennyi energia kell a lassuláshoz abból is jól látszik, hogy mennyi hő képződik ekkor. Egy aszteroidán ez nincsen, csak szétkenődne a felszínén a szonda, ha nem lassítanánk le.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. kiskoller Paran...
2013.01.24. 19:40
Nem azért keletkezik hő mert le kell lassítania a szondának hanem a súrlódástól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Humbuk
2013.01.24. 19:44
Radon:
AZ ilyen képekből levonni a következtetést vétek, hiszen ez amolyan concept art Ez művészet és nem tervrajz. Nyilván a befektetőket meg kell győzni, hogy miért éri meg ez nekik, mert puszira milliárdokat nem ad senki.
Ha utána nézel a space-x-nek akkor ott is látod, hogy igen csak favorizálta őket a Nasa és még sok-sok mindenki. Töménytelen mennyiségű pénz lett belefektetve aminek az eredménye meg is látszik.

A mai világnak nem az innováció és a technológia a problémája, hanem az elég pénz.

Parano1d (20):
Több pontban sem értünk eggyet.
-Ahogy írod az aszteroidák mozognak, pályákon keringenek a naprendszerben. A szondákat simán rá lehet állítani ugyan arra a pályára. és ha a szonda egy kicsivel nagyobb sebességgel közelít az aszteroida felé hátulról, akkor a leszállás is könnyebb.

-Bányászat: Ezek a kis robotok nem fognak több tonna nyersanyagot furikázni. Sőt valószínűleg a kibányászott nyersanyag sem fog visszakerülni a földre. A mérnökök bele fogják kalkulálni a maximális terhet is a terveikbe, amikor készítik ezeket a szondákat.
Másrészt az űrben való haladáshoz nem kell folyamatos hajtás mechanizmus, csak meg kell lökni a testeket és azok maguk is elrepülnek oda ahová szeretnénk.

-Ebben igazad van, de nyílván lesz vasöntöde is az űrben ha majd építkezni akarunk
A lényeg az egészben, hogy ezek nem fognak visszajönni a földre. Tehát a gyártás-feldolgozás kint lesz az űrben vagy a holdon, vagy akárhol.

Ez az aszteroida bányászat majd akkor lesz tuti, ha hajóval odarepülünk, porrá őröljük és kivesszük azt, ami kell belőle. Ezután magán az űrhajón fel is dolgozzák.. De ehhez még sok-sok évnek kell eltelnie
Szárnypróbálgatásnak ez sem rossz, főleg ha találnak valami érdekeset, akkor meglehet az a motiváció ami gyorsabb fejlődésre sarkalja az űrutazást/felfedezést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Parano1d
2013.01.24. 21:20
Vedd figyelembe, hogy óriási távolságokról, és sebességekről van szó. A föld pálya sebessége 100000km/h körül van, az aszteroidák keringési sebessége nagymértékben változó, de azért általánosságban nagyon eltér a sebességük és irányuk a föld mozgásától. Viszonylagosan sok energia kell hozzá, hogy hogy néhány 10000km/h-val felgyorsítsunk/lelassítsunk egy szondát (és még ez is csak vánszorgás a bolygóközi térben). Kevés energiából is megoldható, de akkor meg évtizedekig/évszázadokig tarthat elérni egy aszteroidát, vagy akár visszaküldeni valamit a föld közelébe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kiskoller Paran...
2013.01.24. 21:24
Talán az égitestek nem keringenek különböző sebességgel? Mégis van egy rakat szondánk körülöttük. Jó nem teljesen korrekt a példa mert ott segít a gravitáció, de mondjuk tudtommal a Phobos körül is kering(ett) űrszonda ahol a gravitáció inkább bezavar mert az sem olyan hűű de nagy...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Humbuk
2013.01.25. 09:47
Parano1d:
Nem telik évszázadokba Különben a Curiosity még mindig csak a marsfelé menne...
Pl olyat is csinálnak, hogy a szondákat egy nagyobb égitest gravitációjával csúzlizzák ki, mert az is tudja gyorsítani a szondákat.

Mit jelent a sok energia??? Neked sok, vagy nekem sok? Vagy pl a szilárdhajtóanyagú rakétáknak? Állítom, hogy több energia kell ahhoz, hogy a szondákat kilőjjük az űrbe, mint hogy aszteroidákat keresgéljünk.
Azonban ezen kár is vitatkozni, mert sajnos nem tudjuk, hogy mennyi az annyi. Ez már mérnőki feladat lesz, hogy megtalálják a hatékony egyensúlyt.
Nem azt mondom, hogy nem kell hozzá energia, de egyikőnk sem tudja ezt pontosan megmondani és nem is a mi feladatunk.

Nyilván ennek az egésznek akkor lesz értelme, ha profitot tud termelni. Ha profitot akarnak, akkor megfogják találni a hatékony energia felhasználás/hasznos teher együtthatókat is
Mert nem hiszem, hogy egy ilyen veszteséges dologba bárki beszálna

Természetesen óvatosan kell ezeket kezelni, mert a gyakorlat mindig más, mint az elmélet. Azonban próbálkozni és felfedezni kell, mert te sem ismered meg a világot, ha otthon ülsz és nem mozdulsz ki
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Parano1d
2013.01.25. 17:00
A Mars 26 havonta kerül földközeli helyzetbe ekkor lehet indítani szondákat, így kb 6 hónap alatt ér oda. Máskor nem is tudnak, mivel a Mars sokkal gyorsabban mozog, mint amekkora sebességre fel tudunk gyorsítani egy szondát (amúgy sokkal több ideig tartana az út, mint amire újra a föld közelébe ér a Mars). Ennyit erről. Egy aszteroida meg legtöbbször több tíz/száz évente kerül földközeli állapotba. Ettől függetlenül ezt a problémát szerintem a jövőben megoldhatják egy hatékonyabb meghajtással.
A gazdaságossági véleményemet viszont tartom és pont.
Veszteséges dologba meg bárki beszállhat, ha tök hülye hozzá. Millió olyan ember van akinek pénze az van de esze az nincsen.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!