iPon Hírek

Újabb bizonyítékot találtak a kilencedik bolygó létezésére

Dátum | 2017. 07. 20.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Naprendszer peremvidékén keringő planéta létezésének lehetőségét először tavaly januárban vetette fel Mike Brown és Konstantin Batygin. Azóta több tanulmány is megjelent a témában, és a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján az égitest méretét 10 földtömegre, Naptól való távolságát pedig 700 csillagászati egységre becsülik. Brown és Batygin néhány Neptunuszon túli égitest mozgása alapján következtettek a bolygó létezésére, ezek pályájának helyzete ugyanis a szakértők szerint gyanúsan rendezett egymáshoz képest. Az új elmélet kritikusai viszont azt állítják, hogy a megfigyelés csak egy maroknyi égitestre igaz, és ezekre rengeteg olyan jut, amelynek pályája nem nyúlik hasonló irányokba. Vagyis a szkeptikusok gyakorlatilag azt állítják, hogy a kilencedik bolygót létezését bizonyítani próbáló szakértők azt látják bele az adatokba, amit látni szeretnének, és így olyan összefüggéseket vélnek felfedezni, amelyek valójában nem léteznek. Egy új, spanyol tanulmány ugyanakkor új perspektívát kínál a vita eldöntésére. A szakértők egy új technikával elemezték az extrém Neptunuszon túli objektumok mozgását, és eredményeik alapján úgy tűnik, hogy valóban létezhet a kilencedik planéta. Extrém Neptunuszon túli objektumoknak (ETNO) azokat az égitesteket nevezik a csillagászok, amelyek annyira messze keringenek a Naptól, hogy pályájuk sosem keresztezi a Neptunuszét.
A spanyol csapat tagjai szerint az ETNO-k csomópontjainak elhelyezkedése, vagyis azon a pontok eloszlása, ahol az égitestek pályája metszi a Naprendszer fő síkját, sokat elárulhat egy esetleges bolygó létéről. Az égitestek ugyanis ezeken a pontokon, a felszálló és leszálló csomókon áthaladva kerülnek a legnagyobb eséllyel kölcsönhatásba rendszerünk más objektumaival. Így ha valami jelentősen befolyásolja pályájukat, annak a csomópontok helyzetén is látszódnia kell. Ha az ismert égitesteken kívül semmi sem befolyásolja az ETNO-k mozgását, akkor a csomópontoknak nagyjából egyenletesen kellene eloszlaniuk, mondja Carlos de la Fuente Marcos, az eredményekről beszámoló tanulmány egyik szerzője. Ha viszont valami átmenetileg vagy folyamatosan befolyásolja haladásukat, a csomók eltolódnak, mégpedig stabil pálya esetén általában távolabb kerülnek a perturbáció okozójától, instabil helyzetben pedig közelebb vándorolnak annak pályájához, folytatja a szakértő. A kutatók vizsgálatuk során 28 ETNO és 24 úgynevezett extrém kentaur fel- és leszálló csomóinak helyét elemezték. (Utóbbiak olyan apró égitestek, amelyek a Jupiter és a Neptunusz között keringenek, és pályájuk során egy vagy több óriásbolygó útját is keresztezik.) Az adatokból pedig az derült ki, hogy a vizsgált objektumok csomópontjai a Naptól jól meghatározott távolságokra csoportosulnak, továbbá összefüggés mutatható ki csomópontok helyzete és a pályaelhajlás mértéke között is. Mindez pedig a legegyszerűbben egy ismeretlen tömeg jelenlétével magyarázható meg, amely mintegy 300–400 csillagászati egységre kering a kérdéses égitestektől. A szakértők szerint az új szempontú elemzés alátámasztja a kilencedik bolygó létezésének lehetőségét, és azt is megerősíti, hogy a pályaelemzéseken nyugvó korábbi tanulmányok következtetései sem a megfigyelői elfogultság eredményei.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. katt777
2017.07.21. 19:01
Már megint egy kamucím, kattintásért! Világosan le van írva, hogy a feltételezésre utaló jelet véltek felfedezni, hol van ez bármiféle bizonyítéktól? Business as usual.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Szefmester katt7...
2017.07.21. 19:54
Ha tudod hogy csak kattintásvadász a cím (vagy sejted), akkor miért is kattintasz rá? Ennyire hű vagy a nevedhez?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. fofoka Szefm...
2017.07.21. 22:20
Még nincs meg a 777
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!