iPon Hírek

Újabb cég használhatja az Intel gyártósorait

Dátum | 2012. 02. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel a TSMC-vel és a GlobalFoundries-zel szemben nem igazán vállal szélesebb körben bérgyártást, gyártókapacitását inkább saját termékei számára tartja fenn. Ez persze nem jelenti azt, hogy egyáltalán ne bocsátaná egy-két kiválasztott vállalat rendelkezésére gyártósorait. Korábban az Achronix már volt olyan szerencsés, hogy lehetőséget kapott az Intel gyártósorainak igénybevételére, ám most úgy tűnik, hogy a kiváltságosok köre egy újabb vállalattal bővült, amely az Achronix-hez hasonlóan szintén FPGA chipek tervezésével foglalkozik. A szóban forgó vállalat a Tabula nevet viseli és lehetőséget kapott arra, hogy ugyanazt a 22 nm-es csíkszélességű 3D tranzisztor technológiát használja különböző FPGA chipjeinek gyártásához, mint amellyel az Intel Ivy Bridge processzorai is készülnek.

A Custom Foundry Group - amelynek mind az Achronix, mind pedig a Tabula tagja - nem csak a két említett gyártóval, hanem egyéb vállalatokkal is együttműködik, ám a többiek jelenleg még nem állnak készen arra, hogy terveiket bejelentsék. Az Intel szóvivője szerint a Custom Foundry Group kliensei csak kis mennyiségben gyártatnak majd chipeket és ezt a mennyiséget csak rendkívül fokozatosan emelik. A jelek szerint az Intel célja a Custom Foundry Group-pal nem az, hogy gyártókapacitását egyensúlyban tartsa és az esetlegesen rendelkezésre álló többlet kapacitást hatékonyan felhasználja, hanem inkább az, hogy a csoport különböző tagjainak termékeit legyártva tanuljon, miként lehet a különböző típusú processzorokat legyártani. Ez a tudás rendkívül jól jöhet majd a cégnek a későbbiekben.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. jozsefm
2012.02.22. 10:13
hanem inkább az, hogy a csoport különböző tagjainak termékeit legyártva tanuljon, miként lehet a különböző típusú processzorokat legyártani.

..... tanulgatunk, tanulgatunk, tanulmányozgatunk...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. shabbarule...
2012.02.22. 12:11
Ennek nem sok köze van a tanuláshoz. Ezek a startupok esélyt kaptak hogy átültessék az FPGA-jukat az Intel gyártástechnológiájára, hogy utána integrálhatóvá váljanak az Intel termékeibe. Ha ezen a vizsgán átmennek és jó teljesítményt nyújtanak, akkor szépen fel lesznek vásárolva és onnantól ez már Intel FPGA lesz. Ennyi a nagy történet, de ez már a bejelentésektől kezdve sosem volt kérdéses.

Az Intelnek a TeraScale projectjéhez szüksége van különböző építő elemekre. Általános célúan programozható szerializált vagy erősen párhuzamos feladatra optimalizált CPU-ra(Core ill. Larrabee). Ezen kívül szükség van még DSP-re, a vezetékes és vezeték nélküli hálózati vezérlőknél, ezek házon belül már készülnek és 2 éven belül piacon lesznek.

Az FPGA még egy ilyen szükséges építőelem. Itt két nagy piaci szereplő van az Altera és a Xilinx, mindkettő a TSMC-nél gyártat így a termékeik nem kompatibilisek az Intel gyártósoraival, chipen belüli integrálásuk így nem kivitelezhető. Anno évekkel ezelőtt voltak olyan pletykák hogy az Intel megveszi az egyik nagy szereplőt, de drága vásárlás lett volna. Helyette inkább azt döntötték hogy innovatív technológiákat bemutató FPGA startup cégeknek engedik meg hogy a gyártástechnológiájukkal kompatbililis FPGA-kat csináljanak, amik így integrálhatóvá válnak.

Az utolsó építő elem az ASIC, amit szintén házon belül megoldott. Pl. video decoder, encoder, adat titkosítás decode-encode, stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. gery84 jozse...
2012.02.22. 12:29
Az lenne a durva ha az intel szólna az AMD-nek hogy a vga chipeket ő gyártsa le!

Csak hogy tanulhasson!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jozsefm gery8...
2012.02.22. 12:37
Érdekes lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. rini
2012.02.22. 12:52
Viszont azt ne mondjátok, hogy nincs igazuk. Nagyon is jól csinálják. Bevételt is hoz, valamint tanulhatnak belőle és rengeteg tapasztalat is felhalmozódik ezen munkálatok elvégzése közben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jozsefm rini
2012.02.22. 13:06
Nem is gondoltunk mi sem mást..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tibaimp
2012.02.22. 18:14
gery84: akkor lenne cumi az amd-nek, ha azt amit írtál, az nvidiának mondaná.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!