iPon Hírek

Újabb élhetőnek ítélt bolygójelölteket kutatnak

Dátum | 2013. 01. 07.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A NASA Kepler űrtávcsövét kezelő kutatócsoport az elmúlt három év észlelési adatai alapján 18 406 új potenciális bolygóészlelési eseménnyel bővítette már eddig is terjedelmes listáját. Annak megállapítására, hogy ezek közül melyek kerülnek be ténylegesen először a potenciális exobolygók közé, majd a megerősített exobolygók katalógusába, még további elemzések szükségesek, de a Puerto Ricó-i Egyetemen működő Planetary Habitability Laboratory (PHL) szakértői első analízisük során máris 262 lehetséges élhető világot azonosítottak az adathalmazban. A következő lépés ezen bolygójelöltek további, részletesebb vizsgálata lesz, és ennek alapján dől el, hogy bekerülhetnek-e az élhető exobolygók sorába (Habitable Exoplanets Catalog, HEC).

A Kepler fedési módszerrel kutat rendszerünkön kívüli bolygók után, vagyis periodikus változásokat igyekszik észlelni az általa vizsgált csillagok látszólagos fényességében. Persze számos olyan más jelenség is van egy átvonuló bolygón kívül, amely hasonló változásokat okozhat, így az eredményeket tovább vizsgálva, a kutatók igyekeznek kiszűrni a nem bolygó okozta halványodásokat az adatok közül. Az első szűrőkön sikeresen átmenő jelöltek kerülnek be a potenciális exobolygók közé, mely lista pillanatnyilag 2320 jelöltet tartalmaz. Ezek adatait aztán tovább vizsgálják, illetve újabb csillagászati megfigyeléseket végeznek rajtuk annak igazolására, hogy valóban extraszoláris bolygókról van-e szó. A Kepler eddig 132 új bolygóval járult hozzá az exobolygók katalógusához, amely jelenleg 673 bolygórendszerben összesen 854 égitestet tartalmaz.


Az élhető bolygók katalógusának (HEC) kezelői az észlelési adatok között első körben azokra koncentrálnak, ahol legalább három átvonulási eseményt sikerült megfigyelni az elmúlt három év alatt. Ez persze kizárja az előzetes vizsgálatból a Földnél hosszabb keringési idejű exobolygókat, amelyek kutatását a későbbiekben más módszerekkel végzik el. A kutatók a megmaradó jelölteket az úgynevezett Earth Similarity Index (Föld-hasonlósági jelzőszám, ESI) alapján szortírozzák, vagyis megvizsgálják a bolygó méretét, sűrűségét, legközelebbi holdtól, bolygótól, illetve csillagától való távolságát, valamint csillagának nagyságát és hőmérsékletét, majd ezeket hasonlítják össze a Föld hasonló adataival. Ennek alapján a mostani adathalmazban 262 potenciálisan élhető bolygójelöltet azonosítottak, amelyek közül négy mérete nagyjából a Marséval egyezik meg, 23 a Föld mérettartományába esik, 235 pedig nagyobb bolygónknál.

A jelöltek közül 24 esetében az ESI értéke 0,9 fölött van, ami azt jelenti, hogy ezek vizsgált adataik alapján nagyban hasonlítanak a Földre. A legjobban szerepelt objektum a KIC-6210395 katalógusjelű csillag lehetséges bolygója, amely a Földdel megegyező méretű, 231 földi nap alatt ér körbe pályáján, és nagyjából 70 százalékát kapja annak az energiának, amelyet bolygónk kap a Naptól.

A becslések szerint galaxisunk több millió Földhöz hasonló bolygót tartalmazhat, azonban ezek többségének észlelése meghaladja jelenlegi technológiai fejlettségünket. A legmegbízhatóbb és eddig leggyümölcsözőbbnek bizonyult exobolygó-kutatási metódussal, a fedési módszerrel ugyanis csak a bolygók azon töredéke észlelhető, amelyek pályasíkja megengedi, hogy a Föld irányából csillaguk előtt áthaladni lássuk ezeket. Ha a mostani jelöltek egy aprócska hányada megerősítést nyer, már az is óriási eredménynek számít.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Beatmad
2013.01.07. 15:36
Ezek elég meglepően jó adatok, nem is gondoltam volna hogy ilyen nagy számokról beszélnek, már csak a féreglyuk technológia hiányzik, hogy el is jussunk ezekre a helyekre
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Szefmester
2013.01.07. 16:03
Nem kell oda féreglyuk.. elég egy sima hajó meg egy időgép, és tegnapra már oda is érsz majd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mikej95
2013.01.07. 17:02
Mindjárt jönnek a beszólások, hogy buták a tudósok, mert nem csak szén alapú élet létezhet és az istenért sem lehet majd megmagyarázni nekik, hogy miért a Földi életet veszik alapul.
Gondolom fontos szempont a valószínűleg élhetőnek nyilvánítás feltételei között az adatok alapján kiszámolt kőolaj tartalom is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. atti2010 mikej...
2013.01.07. 17:07
Gondolom azt is figyelembe veszed hogy ezek nem nagyon ellenőrizhető adatok meg hogy időutazásra sohasem lenne képes az emberiség és nem is hiszem hogy ekkora hatalom a kezébe lenne adható valaha mikor egy szar puskával sem tud megbirkózni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. chris-v
2013.01.07. 20:44
Na akkor úgy látom az úti célok megvannak, most már elkezdhetnek az odajutás problémán is erősebben gondolkozni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!