iPon Hírek

Újabb érdekes infók a friss Core családokról

Dátum | 2009. 06. 24.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Pár nappal ezelőtt már lehullott a lepel az Intel új processzorainak elnevezéséről, így a jövőben a Core i7-es modellek mellett Core i5-ös és Core i3-as elnevezéssel ellátott processzorokkal is találkozhatunk majd a piacon.

Core 2 Duo/Quad modellek a Core i3-as családban

A vállalat a friss hírek szerint érdekes gyakorlatot alkalmaz majd a processzorok csoportosításánál: így a korábbi hírekben már említettek szerint a processzorok teljesítménye szerint történik a rangsorolás, plusz figyelembe veszik az általuk kínált szolgáltatásokat, de a tokozás és a mag típusa már nem lesz szempont. Ezt jól mutatja, hogy az Intel a Wolfdale és a Yorkfield processzorokat és a Penryn mobil CPU-kat is áthelyezi a Core i3-es családba. Ennek köszönhetően a belépő szintet képviselő családban az alsókategóriás Nehalemek mellett kétmagos Core 2 Duo és négymagos Core 2 Quad processzorok is helyet kaphatnak majd. Ezekből a termékcsaládokból az alsóbb kategóriás modelleket emelik át a Core i3-as sorozatba, azaz a Core 2 Duo E7000/E8000-es, valamint a Core 2 Quad Q8000-es/Q9x00 példányokat. A gyorsabb Wolfdale és Yorkfield processzorok alkalmazásáról és átnevezéséről nincs hír, ugyanis a gyártó szerint az előbbiekben említett modellek bírnak nagy jelentőséggel az alsókategóriás Nehalemekkel is rendelkező Core i3-as termékcsaládban. Természetesen az átnevezett Core 2 Duo és Core 2 Quad processzorok továbbra is az Intel 3-as és 4-es sorozatú lapkakészleteiben kapnak majd helyet.

Az aztali Clarkdale a Core i5-be, a mobil Arrandale a Core i3 sorozatba érkezik

Az asztali kétmagos Nehalemek, vagyis a Clarkdale modellek a Core i5-ös, míg ezek mobil megfelelői, a lassabb Arrendale processzorok a Core i3-as családban fognak elhelyezkedni. Az asztali és mobil megfelelők közötti teljesítménykülönbség a tradíció miatt jön létre: a mobil egységeknél az energiatakarékosság jegyében feláldozzák az órajelet, így lassabb az adott modell, ellensúlyozásként viszont nagyobb gyorsítótárat kap. A Clarksfield magra épülő mobil négymagos processzorok már Core i7-es elnevezést kapnak, ezek a termékek két változatban lesznek elérhetőek: egyik esetben a harmadszintű gyorsítótár 6MB-os lesz, míg a másikban 8 MB-os.

Az újdonságok összesített táblázata.

Lynnfield-ből lesz Core i5-ös és Core i7-es változat is

A Lynnfield modellek két családban lesznek jelen egyszerre: a Core i5-ben és a Core i7-ben. Az, hogy melyik sorozatban foglal helyet az adott processzor, az a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint az órajeltől, és a HT támogatás meglététől függhet majd. A Core i7-es sorozatban helyet kapó modellek esetében jelen lesz a HT támogatás, valamint ezeknek az egységeknek magasabb órajele is lesz, mint Core i5-ös társaiknak. A Lynnfield processzorok Core i5-ös változatai az idei év harmadik negyedévében debütálnak, míg a Core i7-es modellekre egészen 2010 első negyedévéig kell majd várni.

A Core i9 lesz az új zászlóshajó a hatmagos Gulftown processzorokkal

Ezzel még nincs vége. A nem is oly távoli jövőben debütál a Core i9-es család is, amelyben az új zászlóshajók, a Gulftown maggal ellátott processzorok lesznek jelen. A hat maggal ellátott termékek nagyobb teljesítményre lesznek képesek: a hat mag és a HT támogatás jóvoltából a processzorok egy időben 12 szálon tudnak majd dolgozni, valamint 50%-kal nagyobb, 12 MB-nyi L3 gyorsítótárat is kapnak, mint a Bloomfield modellek. Az újdonságok természetesen kompatibilisek lesznek az X58-as alaplapokkal és ugyanúgy LGA-1366-os tokozással érkeznek, mint a jelenlegi Core i7-es processzorok.

Összességében egyelőre nem hogy egyszerűsödne, de jelentősen bonyolódik majd a Core család, legalábbis a most rendelkezésre álló információk szerint mindenképpen. Hogy a pontos típusjelzések mennyiben könnyítik majd meg a felhasználók dolgát, ha processzorválasztásra kerül sor, az egyelőre rejtély.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. prohlep
2009.06.24. 15:38
i3 - i5 - i7 - i9 : "így a korábbi hírekben már említettek szerint a processzorok teljesítménye szerint történik a rangsorolás, plusz figyelembe veszik az általuk kínált szolgáltatásokat, de a tokozás és a mag típusa már nem lesz szempont."

Tokozás tényleg nem nagy ügy: ha nem megy be a proci a foglalatba, akkor az ebben ludas csatlakozótüskéket egy élesebb bicskával könnyen eltávolíthatjuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Joachim21
2009.06.24. 15:53
Vegyél kész gépet, aztán nem kell nyavajogni, hogy vmi inkompatibilis cuccot vettél! :lol:

De jól nézünk ki, jó ez a stratégia, nálam "bejött" kiderült ugyanis, h a Q9550esem is egy "rakás szemét" [i3], és gyorsan vennem kellene már vmi ütősebb cuccot!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. pluto
2009.06.24. 16:13
Ez az 1155-s, és 56-os foglalat nevetséges...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. dezz
2009.06.24. 16:46
Na basszus, az Intel is elkezdte az átnevezősdit (lásd Nvidia). Ezt nem hittem volna...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Thomas90
2009.06.24. 16:48
Basszus miért kell 1db procinak külön foglalat???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Parano1d
2009.06.24. 16:55
Sőt miért kell eggyáltalán HT nélküli cáltozatot kiadni Lynnfieldből. Ha nem akarja használni valaki, akkor egyszerően letiltja BIOSban és csókolom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Joachim21
2009.06.24. 17:52
Gondolom a foglalat ugyanúgy az 1156os lesz az 1155ös prociknál is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. shabbarule...
2009.06.24. 18:01
Azért nagyon kíváncsi lennék ezen táblázat készítőjének forrására. Mert a táblázatban foglaltak köszönő viszonyban nincsenek az Intel sajtóbejelentésében elhangzottakkal. Nagy valószínűséggel úgy hülyeség az egész ahogy van. Persze az ilyen nem túl megalapozott hírek mindig teljednek a neten mint a pestis, aztán ez alapkán mindenki anyázik az Intelre ezerrel, később persze később kiderül semmi nem volt igaz az egészből. Gyanítom ez is valamelyik Blikk szintű IT oldalról indulhatott el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. dezz
2009.06.24. 21:32
shabbarulez: Az itt leírtak is egybe esnek a táblázat i5-től felfelé terjedő részével, pedig Abu nem ír le minden teljesen légből kapott pletykát: http://prohardver.hu/hir/intel_hatmagos_as...wn_core_i7.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!