iPon Hírek

Újabb Evolve DLC botrány van kibontakozóban

Dátum | 2015. 02. 12.
Szerző | Freelancer
Csoport | JÁTÉK

Ingen kolléga éppen most kelt ki éles hangvételű cikkben a DLC-k és a szezonbérletek ellen. Véleményével nincs egyedül. A játékosok körében ugyanis egyre nagyobb ellenérzést szül, hogy a fejlesztők a teljes áron kínált alkotások esetében is elképesztő mennyiségű letölthető tartalmat készítenek, és ezek java részénél nehezen érthető, hogy azon kívül, hogy külön árusítva őket nagyobb bevételt lehet velük elérni, miért is nem képezték az alapjáték részét. A napokban megjelent Evolve esetében is nem kis felhördülést keltett, hogy olcsónak nem nevezhető DLC-k áradata várható majd hozzá. Ezért sokakat meglepett, amikor a NeoGAF a témával foglalkozó fórumán egy Agrius nicknevű felhasználó védelmébe vette a kaliforniai céget, azt állítva, hogy az csak a DLC-k segítségével tud talpon maradni, mivel a mai játékok túl olcsók. Szerinte inflációarányosan 85-90 dollárt kellene kóstálnia egy programnak, hogy azon tisztes haszon maradjon. Mivel azonban ennyit senki sem hajlandó fizetni, nincs más megoldás, mint a tartalom egy részének kiegészítőként való árusítása. Egy, a többségétől eltérő vélemény, legyen bármennyire is érdekes, önmagában még nem lenne hírértékű. A történet pikantériája viszont az, hogy az azóta már bannolt Agrius a játék egyik fejlesztője, aki ezt az apró részletet hogy, hogy nem, de elhallgatta hosszú és részletekbe menő értekezésében.
Ez pedig főben járó vétek, hiszen úgy igyekezett befolyásolni a közönséget, mint ha csak egy átlagos fórumozó lenne, aki nem csak hogy elfogadja az Evolve-on dolgozó stúdió üzletpolitikáját, de egyet is ért vele. Az ilyesmi pedig PR-szempontból könnyen katasztrófává fajulhat egy amúgy is indulatokat korbácsoló játék esetén, mert ennél etikátlanabb húzás kevés akad.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

24. csigabigaf
2015.02.12. 13:35
Mi ebben a botrány, a legtöbb AAA cég embereket alkalmaz csak erre - mindenki tudja...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. djgeg csiga...
2015.02.12. 13:42
Csak nem hivatalosan és ha lebukik nem fogják azt mondani, hogy igen mi kértük meg a Pityut, hogy kamu reggel lépjen be és ajnározzon minket...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Heroes27
2015.02.12. 13:46
De most az nem mentség, hogy mert a 60 dolláros árfolyamon nem tudnak talpon maradni. És most ez egy ok arra, hogy 500 dlct kell kiadni a szaros játékokukhoz.

Ezzel csak azt érik el, hogy mégjobban okádnak tőlük. Persze, mindig lesz az a barom, aki megveszi, mert annak olyan is az élete. De ha valakinek(kinek) nincs elég pénzügyi hátterük játékot csinálni, az ne csináljon ennyi. Azt nincs sirás.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Freelancer csiga...
2015.02.12. 13:46
Általában azért van annyi eszük, hogy nem a sajátjaikat, nem frissen regisztrált nickkel, és lehetőleg úgy, hogy ne lehessen beazonosítani, hogy kiről is van szó. Van egy mondás a trambulinról meg a medencébe pisilésről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Meteorhead
2015.02.12. 13:51
Van akinek az iparban még meglepetés az, hogy nagy dobozos játékokkal nem lehet talpon maradni?

Meg tudja mondani valaki, hogy az ilyen AAA címeket miért nem lehet az áruk ötödéért árulni? Ha egy ilyen szintű játék megjelenésekor kerülne 5 dollárba, én is sokkal több játékot vennék, és biztosan kijönne, hogy többet kötenék játékokra, ha cserébe lényegesen több játékot tudok megvenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. 5hR3kY
2015.02.12. 13:57
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. nightmare1...
2015.02.12. 14:01
Az inflációs magyarázat csak ott hibázik, hogy amellett fel kellene tenni, hogy ceteris paribus, azaz minden egyéb változatlansága mellett. Na már most ne akarja nekem megmagyarázni ez a kedves dolgozó, hogy a játékosok száma ugyanaz, mint mondjuk 10 éve.... A játékostársadalom a PS3/XBOX 360 megjelenésével hihetetlen mértékben kitágult... Egyszerűen marketingre szórják a pénzt ahelyett, hogy a fejlesztésre költenék...

60 dollár egy szolgáltatásért nem kevés, nagyon nem, főleg, hogy ez nálunk 60 eurot takar...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. gab78
2015.02.12. 14:02
85-90 dollár? Ez hülye! Ennyire sz@r a dollár? Akkor miért 270Ft-egy, nem reális! Vagy mi már ez a vergődés?

Minél többet markolsz, annál kevesebbet fogsz! Nem emelni kellene az árakat, hanem éppen csökkenteni, hogy minél többen vásároljanak, ne a warez menjen, sőt akár az is életképes lehet, hogy maga az alapjáték ingyenes és tartalmakat lehet, hangsúlyozom lehet, hozzájuk venni, Aki akar. De, hogy teljes áron adják a játékot és utána még megy a pofátlan lehúzás, na ez nem járható út. Tisztességes haszon? Ott van az, de nem 2 hónap alatt kell akarni meggazdagodni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. predike07
2015.02.12. 14:48
Ezekről a fizetős DLC -ről csak annyit,hogy amíg van aki megveszi szó nélkül addig lesz is.Sokan megveszik szó nélkül és ezt a kiadó is tudja amit persze ki is használ.Én is kihasználnám ha lenne egy termékem amit visznek mint a cukrot.Bajt se érdekelné ki mit mond amíg fogy.
Egyik fő oka,hogy nem játszom multis játékokkal,hogy az egész egy nagy pénzlehuzás.Huzzák le azt akire gondolok ne engem.És ha belegondolok ,hogy mennyien meg is veszik...na ide inkább nem irom le mit gondolok vegye aki akarja
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. TheEnginee...
2015.02.12. 15:23
Ez nettó alaptalan csapkodás a számokkal...
Ne kelljen már siratnom a sok semmirekellő kiadót.
85-90 $... Annyit sem érdemel, hogy valaki komolyabban lereagálja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. magerg
2015.02.12. 15:45
Ha 85 USD-s áron éri meg csak, akkor adják annyiért. Ja, hogy a kutya nem venné meg?
Akkor lőjék be a költségvetést úgy, hogy 60 USD-ért is megérje. Ja, hogy az meg nem megy? Akkor meg ki nem tud vállalkozni?
Akkor talán menjenek vissza a balettbe ugrálni.

P.S. Más indie feljesztők valahogy nem csinálnak ebből problémát...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. mikej95
2015.02.12. 16:24
Biztos drága a gerillamarketing gépezet. A többi "AAA" kiadó pedig jobban csinálja. MNT Dew-val és Doritos-szal körbepakolt marketingesek sablonválaszokat adnak beépített újságírók sablonkérdéseire és még aznap megy az IGN főcímlapjára. A többi aki nem tesz fel kérdést, az meg örül, hogy ott lehetett és beleírhatja a cv-jébe. Emlékszem még arra az Angry Joe-s videóra amiben elmesélte hogy mekkora "hibát" követett el az első ilyen meeting-jén azzal, hogy feltett egy értelmes és logikus kérdést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. AceVoltran
2015.02.12. 18:45
Most komolyan... Ha pl a Mass Effect 2, és a 3. részéhez meg szeretném venni a letölthető bónuszokat, akkor 20.000 forintom bánja, de azért, mert a magyar boltban a legolcsobb, ha neten, a saját oldalán venném meg, drágább lenne az az átok Bioware Point... Ugyanez van a Dragon AGE 2vel is... és nem kiegészítőröl beszélek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Asagrim
2015.02.12. 18:49
Akkor most bannoljon valaki engem is, mert én ugyanezt állítottam, mint Agrius kolléga, annak ellenére hogy most hallok a tagról először. Vagy a bannolásnak feltétele hogy fejlesztő legyek? Huh ... akkor megúsztam!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. kiskoller
2015.02.12. 18:55
Látom megy az ócsárolás meg a kanapéból közgáz professzorok észosztása....

Nem a megjegyzésének tartalma, hanem a mikéntje etikátlan. Ahogy a cikkíró is említi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Atesz1987
2015.02.12. 19:12
Nagyon egyszerű. Le kell csökkenteni a marketing költséget. Ha egy játék jó, úgy is viszik, mint a cukrot. Ha szar, lehet, hogy az adott game-t még el tudják tolni nagy példányszámban, de a következő epizód, vagy a fejlesztő/kiadó következő játéka már erős hendikeppel indul. Tehát rövidtávon jövedelmező az olcsó játékot hatalmas marketing költséggel nagy példányszámban eladni, de hosszú távon vissza fog nyalni a fagyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. j.panzer
2015.02.12. 20:09
Szerintem a DLC-kkel amúgy önmagában nem lenne semmi baj, ami nagyon gusztustalan, amikor direkt olyan részeket hagynak ki a játékból, amik ÜVÖLTŐ lukat hagynak maguk után. Mikor minden játékos, minden idegszálával tudja, érzi, hogy itt most valamit csak azért hagytak ki, hogy később eladhassák. Lásd a számomra két legdurvábbat, a Mass Effect 2 Shadow Brokert, és a ME3 végét, ahol konkrét történeti szálakat, momentumokat vágtak ki, hogy később Extended Cut DLC-ként eladhassák. Az elsőt le is nyelte a közösség, a második végül is akkor botrányba fulladt, hogy a kiadó ingyen adta ki az EC DLC-t.
No én ilyenkor szoktam magamban füstölögni, nem kicsit.

Még egyszer mondom, azzal semmi bajom nincs, mikor valóban EXTRA tartalmakat kapunk a pénzükért. Ha már ME volt az előző példa, álljon itt ellenpédaként a ME3 Citadell DLC, ami valóban nem volt az eredeti játék része, nem is hiányzott a cselekményből, mégis, mikor kijött, egy hihetetlen nagy élménnyel lett gazdagabb minden Fan. Szite érezni lehetett, hogy az alkotók beletették a szívüket-lelküket. A sok kis finom utalás, amit csak az igazán nagy fanok (akik minden létező szitut kipörgettek, végigvittek a játékban) értettek, a sok emlék, a sok poén, amit csak a beavatottak értettek. Az egy igazán katartikus DLC volt.
Ha az összes DLC ilyen szemléletben készülne, senkinek egy szava sem lenne.

Régen persze ez is korrektebb volt. Kijött az alapjáték, fél évre meg jött egy kiegészítő lemez. Persze ma már az online-ság miatt ez egy idejét múlt koncepció, és mint mondtam, nincs is baj a DLC-kkel, ha és amennyiben az egy extraként adott, és nem egy pénzsóvár módon ellopott tartalom. Lehet ezt kulturáltan csinálni, csak sokszor a rablókapitalista szellem győz az üzleti etika fölött. Ami egyébként - és ezt meg kének tanulnia a kiadóknak - lehet hogy rövid távon termel 1-2 plusz milliát, de hosszabb távon nem biztos, hogy kifizetődő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. harvy666
2015.02.12. 20:10
Amikor már ennyi opció közül kell választanom akkor inkább meg sem veszem (vagy kivarom a 0,5-1 év múlva érkező steam salet)

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Stormrage j.pan...
2015.02.12. 21:48
jo az ME3-s hasonlat, bar en ezeket a kivagott es 0. napi dlc-ket, mint sok jatek eseteben csinaljak, a kiadok szamlajara irom, sot, az osszes ilyen penzehes megmozdulast, teljesen jo volt, amig volt az alap jatek pl 40 euroert, es 15-ert max 20-ert vettel hozza egy kiegeszitot, vagy 40 euros alapjatekhoz 5-10 dollaros dlc... de ami most megy az szabad rablas... lassan mar tenyleg csak a CDProject/Witcher marad hu az igazi jatekok szellemehez!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. magerg kisko...
2015.02.12. 22:20
Én a megjegyzés valóságtartalmával is vitatkoznék. A nép már most is utálja a DLC-zést. Miért ne lehetne tiszta lapokkal játszani?
Árulhanának belőle home, pro meg ultimate változatot.
De ha teljes játékot akarok vegyek season pass-t, úgy hogy nem is tudom mi lesz benne?...pff.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.02.13. 09:19
Azért ez erős túlzásnak tűnik. Nekem mindkét játákhoz megvan az összes single player kiegészítő, és fele ennyit sem fizettem érte, pedig legtöbbet megjelenés után nem sokkal vettem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kihaennem
2015.02.13. 11:21
Mindenki ezen akad ki, Gear of Warhoz 55 dlc van 3.99USD/darab. 220dollár csak dlcre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. twollah
2015.02.14. 01:03
Szerintem a DLCkel az a baj, hogy sok ember leszarja a DLCt, foleg ha online jatszik.
Anno gondolkozas nelkul megvettem a Crysis 2-3-hoz a DLCket es azt vettem eszre, hogy alig jatszanak veluk az emberek.
Ezek utan minek adjak ki egy talicskanyi penzt ha alig van lehetoseg a palyakkal jatszani?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jurganov j.pan...
2015.02.16. 15:40
kifizetődő, nagyon is. nem nagyon tudsz olyat mondani ahol létező dolog még az üzleti etika és/vagy a minőség elsődleges szempont. amúgy egyetértek veled
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!