iPon Hírek

Újabb fejlemények a nemzetközi webcímekről

Dátum | 2009. 10. 31.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Elkészítette az ICANN a nemzetközi domainneveket (IDN) szabályozó előírásait, amelyek kellően stabilnak és használhatónak tűnnek, valamint méltányosság tekintetében is rendben levőnek látszanak.

Ha előzőleg aggódott is volna bárki amiatt, hogy a különböző különleges karakterek majd megzavarják a .com-ok világát, úgy most már teljes mértékben megnyugodhat, mivel a nem-latin karakterek használatát kizárólag a kétbetűs, országspecifikus domainneveknél (mint pl. .hu, .de, stb.) engedélyezik majd.


Ezen felül meghatározták azt is, hogy csak olyan nyelvek jöhetnek számításba, amelyeket jogilag is egy adott ország vagy terület hivatalos nyelveként ismernek el, vagy amelyik legalább "ügyintézési nyelvként" működik egy adott területen.

Ami tehát egyben azt is jelenti, hogy pl. klingon és sindarin nyelvű IDN-ekre ezután sem számíthatunk. Ellenben a fenti keretek közé illeszkedő nyelvekben utazó fejlesztők már készülődhetnek is, mivel a szükséges dokumentációk már hozzáférhetőek. Jó úton halad tehát a net afelé, hogy még nemzetközibbé válhasson, mint valaha.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. YuGabe
2009.10.31. 16:35
Én már az elejétől fogva nem támogattam az indítványozást. Ha neadjisten külföldről akarna az ember egy magyar "ő" betűs domaint beírni, akkor aztán szivacs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. gylovag
2009.10.31. 16:54
Ahhoz nem kell weben böngészni, hogy bebukják a külföldiek. Elég, ha csak egy emilt akar küldeni ékezetes domain-re.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. YuGabe
2009.10.31. 17:04
Pontosan. Nem tudom mit erőltetik, amikor annyira egyértelműen körülményes az egész. És ha mondjuk terminálról akarsz böngészni vagy emailt küldeni, akkor meg teljesen felejtős az egész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. prohlep
2009.10.31. 20:34
Ők is látják, hogy nem biztonságos a dolog. Ugyanis azzal nyugtatnak, hogy a *.com miatt nem kell aggódni, mert csak a *.ország helyeken engedik ezt az őröletet. És nem azt mondják, hogy a *.com esetén is engedik, hiszen elegendően biztonságos ahhoz is. Márpedig az üzlet az üzlet, ott nem lehet kockáztatni az ilyen ékezetes nyavalyatöréseket, mert az azonnal pénzeben mérhető veszteség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. pluto
2009.11.01. 12:16
Az utolsó mondattal nem értek egyet, de ezt a lépést tényleg meg kellett lépni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. romeo
2009.11.01. 13:25
nincs ezzel semmi gond. a cégeknek kényelmes lesz megvenni az ékezetes domaint a már meglévők mellé hogy az internetet nem ismerő emberkék ne akadjanak már ott fenn hogy a böngésző nem veszi be a címet, "pedig a rádió így mondta be".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. grrrgo
2009.11.02. 15:15
Az biztos, hogy "örülhetnek" majd a cégek, mert a hasonló kiejtésű domain neveket is muszáj lesz megvenniük, vagy azt kockáztatják, hogy szemfüles emberek adathalász oldalakat indítanak majd a hasonló hangzású oldalakon (pl. www.dunantulinaplo.hu, www.dunántúlinapló.hu, www.dunántulinapló.hu, www.dunántulinapló.hu) és még megannyi variáns! Hű, de jó lesz, alig várom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Szerzetes
2009.11.02. 20:31
Mi baja lesz egy külföldönek az ő-vel? Valszeg ő ismeri az olyan hasznos gombot mint az alt+gr és amivel ä ô î ç gombok is leőállíthatóak. Érdekesebb lesz, h én hogyan fogok beírni egy krixkraxos japán címet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!