iPon Hírek

Újabb furcsaságok derültek ki a sötét anyaggal kapcsolatban

Dátum | 2015. 04. 22.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az Európai Déli Obszervatórium VLT nevű távcsövével, illetve a Hubble űrteleszkóppal vizsgálódó kutatók első alkalommal találtak arra utaló jeleket, hogy az univerzum anyagának oroszlánrészét kitevő sötét anyag a gravitációs kölcsönhatáson túl más módon is interakcióba kerülhet önmagával. A szakértők ütköző galaxisokat vizsgáltak az Abell 3827 katalógusjelű galaxishalmazban, nyomon követve az események során a tömegviszonyok és a sötét anyag eloszlásának alakulását. Bár a sötét anyag közvetlenül nem észlelhető, jelenlétére következtetni lehet az adott galaxis gravitációs lencsehatásának mértékéből, vagyis abból, hogy a csillagrendszer milyen mértékben téríti el egy távoli, mögötte elhelyezkedő fényforrás fénysugarait. Jelenlegi ismereteink szerint minden galaxis látható részei egy sötét anyagból álló csomóba (más néven halóba) „ragadva” foglalnak helyet. A rejtélyes anyag gravitációs hatásai nélkül az olyan csillagrendszerek, mint a Tejútrendszer, egyszerűen darabokra hullanának forgás közben. Egybenmaradásukra jelenleg a legjobb magyarázatnak az tűnik, ha feltételezzük, hogy a világegyetem anyagának 85 százaléka sötét anyag, és csak a maradék 15 százalék érzékelhető közvetlen eszközökkel számunkra.
Abell 3827
A kutatók, köztük a Durham Egyetem szakértői, négy ütköző galaxis vizsgálata közben arra figyeltek fel, hogy az egyik csillagrendszer sötét anyagból álló halója mintha enyhén le lenne maradva a galaxis látható részeihez képest. A haló jelenleg körülbelül 5000 fényévnyire van elcsúszva a rendszer fényes részeitől, ami a kutatók szerint annak a jele lehet, hogy a sötét anyag részecskéi egymással is interakciókba kerülnek, mégpedig valamilyen olyan módon, ami a gravitáció ellenében hat. Sokáig úgy hittük, hogy a sötét anyag csak passzívan üldögél, és a gravitáción kívül semmivel sem törődik, mondja Richard Massey, a kutatás vezetője. Ha azonban ez az anyag az említett ütközés során valamiért lelassult, az annak az első jele lehet, hogy a sötét anyag is gazdag fizikával rendelkezik, amely mostanáig rejtve maradt a szemünk elől. A szakértők ugyanakkor hozzáteszik, hogy az is elképzelhető, hogy valami más okozza a sötét anyag lemaradását, ennek tisztázásához azonban további vizsgálatokra lesz szükség, észlelésekre és szimulációk egyaránt.
A sötét anyag eloszlása az ütköző galaxisok környékén
Csak azért tudjuk, hogy a sötét anyag létezik, mert gravitációs kölcsönhatásban áll a látható anyaggal, és ilyen módon kulcsszerepet játszik az univerzum formálásában, mondja Liliya Williams, a Minnesotai Egyetem szakértője, a kutatócsoport tagja. Arról ugyanakkor továbbra is zavarba ejtően keveset tudunk, hogy mi is ez a rejtélyes anyag. Megfigyeléseink most arra engednek következtetni, hogy a sötét anyag részecskéi talán más erőknek is engedelmeskednek a gravitáción kívül, és ezek felderítése sokat segíthet annak megfejtésében, hogy mi is tölti ki a minket körülvevő világegyetem nagy részét, teszi hozzá a kutató. A kutatócsoport korábban 72 galaxishalmazok közti ütközés megfigyelései adatai alapján arra a következtetésre jutott, hogy a sötét anyag nagyon kevéssé kerül kölcsönhatásba önmagával, az új, egyes galaxisokra koncentráló vizsgálat azonban egészen más képet fest a valóságról. A különös anyag mérhető lemaradása ugyanis kétségkívül arra utal, hogy valami olyan történik a halóban, amit eddig nem vettek számításba a csillagászok.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. gabushi
2015.04.22. 17:18
Ugyan már..
Hát nem látják, hogy ez egy álcázott űrhajó?
és egy rendszerhiba miatt, a fény áteresztő képessége kicsit elcsúszott..
ennyi..

Vagy talán akár egy űrbéli csata sugárzási maradéka is okozhat ilyet...

Bár az is lehet, hogy észrevették, csak kell valami magyarázat a köznépnek..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Meteoreso
2015.04.22. 17:57
Affene rájöttél, pedig hogy titkolták előled ezt eddig.
Ha a sötét anyagnak van gravitációja akkor a gravitációk hatnak egymásra, de én még olyat sehol nem olvastam hogy a sötét anyag hatna önmagára .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Ronan
2015.04.22. 21:42
A sötét a anyag ma a fejekben van,meg a dogmatikus gondolkodás módban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. peti198706...
2015.04.22. 23:48
Quantum fizika szerint két esélyed van eltalálni, hogy jobbra vagy balra mész el egy oszlop mellett, de mikor úgy döntöttél hogy az egyiket választod, a másik lesz a helyes megoldás az útvonal választásban s ott fogsz kilépni a hipertérből s rájönni h a másik útvonalat kellett volna választanod. Vissza mehetsz az időben? -Nem. -Legközelebb emlékezhetsz erre a pillanatra? -Igen. -Akkor fejbe melyiket fogod választani? -A másik útvonalat. De fizikailag az eredetin mész keresztül. S így eljutottunk a sötét anyag miben létéhez. -Fejben dől el, s negatív válasz az eredmény. Mindig NEGATÍV. ez mutatja a jelenlétét leginkább s tartja egybe a nagy tömegeket eL-taszítással. -Gondold csak végig.. "-Választhattad volna másik út irányt?" -Egyenlettel leírva talán végkép kimerül a sötét anyag tulajdonságai a köztestérben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Derothiel peti1...
2015.04.23. 08:52
Hogy érted, hogy "De fizikailag az eredetin mész keresztül" ? Miért kell nekem mindenképpen az eredetin keresztülmennem?

Tényleg érdekel a dolog nem kukacoskodom, sajnos nem értettem meg teljesen a gondolatmenet ezen részét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. csonti168 Ronan
2015.04.23. 17:43
Meg a WC-ben reggelente
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kiskoller peti1...
2015.04.23. 17:58
Túl sok sci-fit nézel, minden mondatod halandzsa.

Milyen hipertérről, oszlopról, helyes útról beszélsz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. peti198706... kisko...
2015.04.24. 02:55
Komolyan gondolod? Mindegyik "halandzsa"? A Bábel-halnak nem volt handzsárja csak füle, ha nyitott szemmel jársz meg is nevezheted az összes sci-fi-t amire épp gondoltál. Ha feltevésed igaz, a válaszod a múltban keresd, mert a jövő neked egy tévedés. Elnézést az okozott kényelmetlenségekért. Hal and óóó. Kvantum fizika a fizikától elrugaszkodik mégis ahhoz kötődik alapjaiban. -Hogy lehetsz alapjaiban véve egyszerre két helyen változatlanul? Irreális mi? Pedig itt ülsz mégis elmerengsz rajta. Hipertértől téged egy ajtó választ el h rácsapjam az ujjadra, s elgondolkozz azon h mi is történt valójában máris csillagokat láthatsz másik oldalt azon nyomban. Az oszlop az amelynek neki mennél s betörnéd az orrod, ha nem döntöd el melyik oldalán sétálsz el. A helyes út az amelyiken a vérző orrod s sajgó kezed dörzsölgetheted az oszlop után. Szörnyen kérek csillaghullást s távolba látást az előttem szólótól, h nem láttam be előre mekkorát tévedtem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!