iPon Hírek

Újabb graféncsoda, ezúttal adattárolás-fronton

Dátum | 2008. 12. 21.
Szerző | Gabriel
Csoport | ADATTÁROLÁS

A már eddig is a világ legerősebb anyagaként ismert - és még számos más "csodás" lehetőséggel is bíró - grafénnak egy újabb igen ígéretes alkalmazási lehetőségére bukkantak rá a Rice University kutatói.

Ha ugyanis sikerül idővel áthidalniuk a most még fennálló akadályokat, úgy rendkívül pici és rendkívül ellenálló adattárakat is lehet majd készíteni belőle. A méreteket jól szemlélteti az a tény, hogy a demonstrációs adattár, amin a kutatók a lehetőségeket szemléltették, mindössze 10 atom széles volt.

Elmondásuk szerint a jelenlegi flash memóriáknál sokkalta (bár hogy pontosan mennyivel, azt nem közölték) több adatot is el lehet tárolni ezekben az eszközökben, amelyek ráadásul igen jól bírják a szélsőséges hőmérsékleteket (még 200 celsius fokon is működőképesek).

Mint azonban említettük, vannak még akadályok - jelenleg leginkább az, hogyan lehetne felgyorsítani a jelenleg 100 nanoszekundumos hozzáférési időt, ami mintegy 10x lassabb adatkezelési sebességet jelent, mint amire egy SRAM képes. A kutatók azonban bizakodóak: állításuk szerint ezt elég hamar meg tudják majd oldani, ahogy egyre többet kísérleteznek az anyaggal, és egyre jobban kiismerik a lehetőségeket.

Úgy legyen! Érdeklődve várjuk a fejleményeket.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Svindler
2008.12.21. 17:59
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. PumaK
2008.12.21. 19:06
Ha megoldják, hogy a hétköznapokban is használható legyen akkor lesznek olyanok akiknek annyira nem gond, hogy lassú de legalább nagyobb biztonságban tudják majd a féltve őrzött adataikat mint a hagyományos adattárolón.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!