iPon Hírek

Újabb graféncsoda, ezúttal mágneses hatással

Dátum | 2010. 08. 02.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Újabb érdekes, mágnesszerű (pszeudomagnetikus) jelenségre bukkantak a grafén vizsgálata során a kaliforniai Berkeley Egyetem anyagtudományi részlegének kutatói, amely mind az általánosságban vett elektronika, mind pedig konkrétan a mágnesesség terén is ígér további újdonságokat.


A jelenségre akkor bukkantak rá, amikor a grafént megnyújtották, hogy "nanobuborékokat" alakítsanak ki benne; ennek hatására az elektronok úgy kezdtek viselkedni, mintha olyan erős mágneses térben tartózkodnának, amilyet még soha, egyetlen laboratóriumban sem sikerült létrehozni.

Az eddigi legerősebb mágneses tér, amit létre tudtak hozni, 85 tesla volt, és ezt is csak néhány ezredmásodpercig tudták fenntartani. Ennél nagyobb erősség esetén a mágnesek már szétrobbantanák egymást. Ebben a legújabb berkeley-i kísérletben azonban az elektronok úgy viselkedtek, mintha 300 teslás térben tartózkodnának.

Értelemszerűen ez is a grafén különleges szerkezetének tudható be - konkrétan annak, hogy az atomjai négy vegyérték-elektronjaiból egy mindig szabadon mozoghat, miközben a másik három szoros, hatszögletű rácsozatot alkot a körülötte lévő többi grafénatom elektronjaival. Amikor aztán ezt a rácsozatot megterhelik - például feltekerik, vagy megnyújtják -, megváltozik az atomok közti kötéstávolság, és a szabad elektronok is másképp kezdenek viselkedni.

A hatás szobahőmérsékleten is működik, hosszútávon pedig, további kutatásokat követően a jelek szerint egészen új lehetőségeket nyithat az elektronikában, mivel minden eddiginél hatékonyabban lehet irányítani általa az elektronokat.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Hitoshi
2010.08.02. 10:31
érdekes
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Supra
2010.08.02. 11:47
Tényleg érdekes!
Viszont lehet hogy az átlagosnál is gyengébb napom van, de nem teljesen értem, hogy lesz a gyakorlati alkalmazás, pl. hogy lehet ezzel terelgetni az elektronokat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Szerzetes
2010.08.02. 12:25
Supra, CRT tv-kt monitorokban is mágneses térre vezérelnek elektronokat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Supra
2010.08.02. 14:19
jó, persze, de itt nem mondták azt, hogy a grafén ilyen mértékű mágneses teret hoz létre, csak azt, hogy úgy viselkedik, mintha. A TV-ben pedig vákumban lévő elektronokat térítenek el.
Nem látom vagy értem továbbá, hogy ezt a tulajdonságot hogyan lehet vezérelni, módosítani. fizikai behatással? (pl. nyújtás)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!