iPon Hírek

Újabb hatmagos Opteronok az AMD kínálatában

Dátum | 2009. 07. 14.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD első hatmagos processzorai még június folyamán mutatkoztak be: az akkori modellek bejelentésekor a vállalat ígéretet tett rá, hogy hamarosan újabb, ezúttal már alacsonyabb fogyasztás mellett üzemelő processzorokat is piacra fog dobni. A friss termékekre egészen idáig kellett várni: az AMD bemutatta SE és HE termékcsaládjait, amelyek közül utóbbiakban az Istanbul kódnévvel ellátott processzorok energiatakarékos verziói foglalnak helyet.

Az AMD hivatalos weboldalán ugyan még nincs fent a közlemény, de a gyártó a termékek árlistáját már elérhetővé tette, így kvázi útjukra indította a processzorokat. A friss modellek az Opteron 2400-as sorozatba tartoznak, a processzorok 2P, azaz kétutas megoldások, amelyek kétprocesszoros szerverekben, illetve munkaállomásokban kaphatnak helyet. A pontos listát egy táblázat formájában tekinthetjük meg az alábbi képen.

SE, hagyományos és HE modellek. Az árak 1000 darabos megrendelés esetén érvényesek.
A hírek szerint az AMD ezzel egy időben az Opteron 8400-as processzorok árazásával kapcsolatban is ejt néhány kisebb nagyobb módosítást. Az AMD Istanbul processzorai az Intel Nehalem alapú Xeonjaival összehasonlítva teljesítmény, azaz sebesség tekintetében gyengébbek ugyan, de energiatakarékosság szempontjából már összehasonlíthatóak az Intel megoldásaival. Az AMD a HE termékcsaláddal az Intel alacsony fogyasztású Xeon processzorainak szeretne konkurenciát teremteni, de hogy ez mennyire sikerül, az majd a jövőben kiderül.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. prohlep
2009.07.14. 18:02
VISSZA A HIRHEZ

6-magos Opteron 2423 a szerény 55W-jával és mégis 2 GHz sebességével, és mindehhez egy szolíd 455 dolláros árával igen csábító ajánlat. Szerverfarm létesítéséhez nagyon igéretes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tibaimp
2009.07.14. 20:27
az olyan 80W körüli TDP-t jelent, nem rossz végül is 6 maghoz képest, bár a cikk írónak igaza lehet az utolsó mondatával...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. thatsofemr...
2009.07.14. 21:22
Kíváncsi lennék, hogy egy ilyen opteron 2423HE mennyivel gyorsabb renderben, mint pl egy phenom ii 955
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Nurba
2009.07.14. 22:45
doktorovics
Az átlagos fogyasztás hogyan lehet egyenlő a minimummal?

Az ACP egy átlagos használat átlagát jelenti sztem, mert az Intel is hasonlóan számítja a TDP-jét. Az AMD TDP-je az elméleti maximum, gyakorlatban olyat nemigen lehet elérni....A TDP érték hűtés és tápolás tervezésnél hasznos az ACP meg a villanyszámla megsaccolásához lehet támpont (persze egy otthoni felhasználónál ezt nehéz lenne korrektűl feltüntetni, igaz desktopnál nem is emlegetik az ACP-t)

http://www.amd.com/us-en/assets/content_ty...C_ACP_WP_EE.pdf

Ez szerint Idle módban, órajel függően 25-35%-át eszi a proci az ACP-nek...tehát a minimum fogyasztás valószinüleg 20W körül mozoghat quadcore opteronoknál (csak ki használja őket idle-ben?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. StevyXIX
2009.07.14. 23:42
Idle a minimális fogyasztás, vagyis mikor oprendszer bejelentkezik és maximum az oprendszer bejelentkezést követően induló programok futnak, ez néhány százalékos terheltséget jelent. (persze elvileg ezt jelentené, de van ahol lehet máshogy értelmezik, idle egyébként ürest jelent vagyis üres járat magyarul)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Nurba
2009.07.15. 19:37
Tudom mi az az idle...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!