iPon Hírek

Újabb havária a Genesis körül

Dátum | 2009. 10. 06.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Kényszerértékesítették a Genesis egyik nagytulajdonosának, az Acquisition Pro Limitednek 90 ezer darab Genesis-részvényét, amit a londoni bejegyzésű cég jogtalannak tart és bírósági eljárást indít a visszaszerzésére. Közleménye szerint idén szeptember elején e-mail érkezett hozzá a zürichi székhelyű J & T Bank AG-tól (volt IBI Bank AG), miszerint a velük kötött ügylet kapcsán kénytelenek voltak a náluk óvadékként elhelyezett 90 ezer papírt kényszerértékesíteni. Ezután a szeptember 28-án megküldött iratokból vált ismertté, hogy a bank az óvadékul elhelyezett 90 ezer részvényt három tételben, július 22-én, július 28-án és július 31-én értékesítette. (Az említett három napon sorban 580, 578, illetve 563 forint volt a záróár az eco.hu adatai alapján, így a pakk 574 forintos átlagárral számolva körülbelül 51,66 millió forintot érhetett.) Az Acquisition Pro ügyvédje szerint a cég nem kapott előzetes felhívást a kényszerértékesítés előtt, így a bank eljárása jogsértőnek minősül. Az Acquisition Pro ezért megbíz egy svájci ügyvédet a részvények visszaszerzése érdekében - derül ki a BÉT honlapján kedden közzétett, Makay Gusztávné, az Acquisition Pro igazgatója által jegyzett levélben. Makay a Figyelő januári információi szerint a Genesis (volt Novotrade) alapító-vezérigazgatója, Rényi Gábor ingatlanjainak vagyonkezelő cége, a Novoreal társtulajdonosa és ügyvezetője. Az Acquisition Pro pedig a Novoreal egyik tulajdonosa is, és kézbesítési megbízottja szintén a Novotrade-cégek központjában található.

A Genesis részvénye hétfő után kedden is limittel, 20 százalékkal zuhant. Az augusztus 31-i állapot szerint az Acquisition Pro részesedése hatszázalékos volt, így a szóban forgó 1,125 százalékot kitevő pakk öt százalék alá kellett csökkenjen, bár erről a közlemény nem emlékezik meg.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. gedezoli
2009.10.07. 12:20
VISSZA A HIRHEZ

Azért a Genesis már a bevezetés után is eléggé spekuláns papír volt, amit nagyrészt a cég rendezett így. Kezdte azzal, amikor 1400-1500 körül volt egy részvény ára a BÉT-en, aztán kiadott 2800-on részvényeket, és ezzel előidézve a spekulánsok álmát, a 100%-os rally-t egy hét alatt. Amikor elérte, akkor vissza 1800-ig, majd újra fel.
Természetesen ez egy szép és jó dolog, és nagyon örültem amikor bejelentették, hogy Tatabányán napelem gyárat akarnak létesíteni, de akkor is fura volt már a tulajdonosi háttér a cégnél. Az államtól szép nagy summát kaptak támogatásként, de vajon ez hova lett? Megkapták, lehívták, és most szépen vigyorogva eltűnnek, vagy ilyenkor még meg sem kapták?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!