iPon Hírek

Újabb infók a Firefox átalakításával kapcsolatban

Dátum | 2015. 11. 25.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Mozilla szakemberei még augusztusban jelentették be, hogy komoly átalakításra kerül sor a Firefox bővítménykezelőjénél, amelynek eredményeként Chrome-hoz hasonló bővítmény keretrendszer kerül a webböngészőbe, ami a Web Extensions nevet viseli. A változás érdekében a meglévő XUL és XCOM bővítmény API-kat nyugdíjazza a vállalat – ez része annak a nagy projektnek, amelynek végére sokkal modernebb webböngésző válik a népszerű szoftverből. A Mozilla Bugzilla Tracker bejegyzései szerint ezzel egy időben számos kevésbé ismert, és kevésbé népszerű Firefox szolgáltatás is kivezetésre kerül. Az első ilyen szolgáltatás, ami nyugdíjba megy, az úgynevezett nehézsúlyú témák támogatása, ugyanis ezek még régi bővítmény-technológiákra támaszkodnak. A Bugzilla szerint azok a Firefox témák, amelyek lecserélik a chrome csomagokat és önkényesen módosítják a stílusokat, hamarosan nem lesznek támogatottak. Ezek helyére pehelysúlyú témák kerülhetnek, méghozzá WebExtension alapokon, ám az nem derült ki, hogy ezen a téren milyen további lépéseket terveznek. A fülcsoportok (Tab Groups) szintén eltűnnek, ugyanis a fejlesztők szerint ezt a szolgáltatást nem használják szélesebb körben, viszont a Firefox fejlesztésére – fontosabb nézőpontokat szem előtt tartva – komoly hatást gyakorol. A szakemberek elhatározták, hogy modern és sikeres webböngészőt építenek, ez a funkció pedig nem illik a képbe. A két említett változás hírére negatív megjegyzésekkel reagáltak a felhasználók, akik pont e szolgáltatások miatt választották a Firefoxot, de a Mozilla illetékesei szerint a funkciók fejlesztésére fordított erőfeszítések sokkal nagyobbak lennének, mint ahány Firefox felhasználó profitálhatna belőlük. Noha a témák kérdése a WebExtensions érkezésével megoldott lehet, hiszen a fejlesztőcsapat erről gondoskodni fog, a fülcsoport-funkcióval kapcsolatban azonban nincsenek ilyen irányú tervek – vagy legalábbis nem jelentették be őket. Egy fejlesztő éppen ezért úgy döntött, különálló bővítménybe emeli át a fülcsoport-funkciót.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. CyberPunk6...
2015.11.25. 08:24
Emiatt váltottam az egyébként szarabb firefoxra a chromeról, mert ott nincs normális lehetőség a tabok kezelésére. Még addonnal is szar az összes vertical tab például.

azt állítják, hogy nem éri meg emiatt fejleszteni, mert kevesen használnák, csak éppen pont ezen kevesek az ő felhasználóik, akik emiatt jöttek erre a platformra, ami mint mondtam messze az egyik leginstabilabb és legszarabb böngésző.
Az egyetlen előnye amiért elterjedt lehet és létezhet az a végletekig fokozott testreszabhatóság. gyakorlatilag pár addonnal tetszőleges lehet az egész.


Ha átszabják a rendszert, akkor egy csomó kiegészítő el fog tűnni és sokat nem fognak megfelelően újraírni és az emberek ott fogják hagyni a firefoxot.


Nagyon sajnálatos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. kadarivi
2015.11.25. 08:26
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/tab-groups/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Phantomstr...
2015.11.25. 08:27
A tab groups nem egy rossz funkció. Az Opera megoldását jobban szeretem. Vagyis hogy egyszerűen egymásra húzod a füleket és máris egy csoport, de ez sem rossz, csak egy kicsit körülményesebb a használata. Inkább fejleszteni kéne, nem megszüntetni. Ezzel kb csak azt érik el, hogy elmentem egy korábbi FF verzió telepítőjét és letiltom még az értesítéseket is a frissítésekről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. kadarivi Cyber...
2015.11.25. 08:29
a testreszabhatóság és instabilitás sajnos együtt jár.
Úgy tűnik, most elmennek a stabilitás irányába.
Én FF2 környékén váltottam AvantBrowserről, és a problémák ellenére kitartottam mellette, valószínűleg most is így lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. CyberPunk6... kadar...
2015.11.25. 08:45
Stabil gyors böngésző már van a piacon, amiben ráadásul sokkal jobban mennek a legelterjedtebb dolgok (yt, gmail...).

Ha valaki más után erednek ezzel feladva az egyediségüket, akkor azzal maguk alatt vágják a fát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. potkeny
2015.11.25. 09:26
Én már az új, "Chrome-osított" kinézetkor váltottam Palemoon-ra, ahogy jönnek az újabb FF "fejlesztések", egyre kevésbé bánom...
Itt legalább még mindig úgy néz ki a böngészőm, ahogy én akarom...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. TigerCat
2015.11.25. 09:55
Sokan pontosan azért használják, mert végletekig testre szabható. A témák miatt nem vágom fel az ereimet, de kíváncsi vagyok, mi jön még...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. NimKorko Cyber...
2015.11.25. 10:09
Tabok csoportosítására ott lesz a Vivaldi
Ami már így is elég jól működik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. PyroMaster
2015.11.25. 12:27
Ezaz! Csináljunk böngészőt hülyéknek! Elnevezhetjük butafoxnak. Már így is a régi firefox funkcióinak alig a fele van meg. Grafikusan semmit nem lehet állítani rajta, a testre szabhatóságnak vége. Szét kell hegeszteni az about:config-ot hogy valahogy viselkedjen... De nem baj ez kell a világnak, hogy a google, megy facebook előírhassa melyik gombbal klikkelhetsz a weboldalán, hogy szerkeszthesse a vágólapod tartalmát, hogy megmondja mit milyen szöveget másolhatsz ki egy weboldalról. És szabadon telepítgethessen sütiket, ipari kémprogramokat a gépedre. Manapság ehhez kellenek a böngészők, hogy releváns hírdetéseket kaphass. Azt felejtik el, hogy azért mert ma ennyi hülye használja a böngészőjüket az azért van, mert anno mikor előálltak a firefoxal a jó testreszabhatóságnak köszönhetően felfigyeltek rá a haladó felhasználók. Ők aztán elmondták a baraátaiknak mit érdemes használni. Ezek a nyomorék fejlesztők most próbálnak még egy chrome-ot csinálni, hátha a sok hülye nem veszi észre mit használ... Ez ám az üzletpolitika... Basszák meg!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. asdsa
2015.11.25. 13:15
Remélhetőleg a Classic Theme Restorer elérhető marad, mert lényegében a testreszabhatóság a böngésző legnagyobb előnye.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Capricorn
2015.11.25. 17:39
Tudom, hogy felháborodást fogok kiváltani, de árulja már el nekem valaki, hogy mi értelme van annak, hogy egyszerre 220 ablak van megnyitva egy böngészőben? Én tökre megértem, hogy vannak olyan emberek akik mondjuk odaülnek egyszer vagy többször a géphez és a kedvenc oldalaikat végigcsekkolják, de nem hiszem el, hogy van akinek ne férne ki az összes fontos oldal amit látogat fent. Ami meg mégse fér ki, azt meg azért be lehet gépelni vagy kikeresni a kedvencek közül később is. Én tök kényelmesen elvagyok és soha nem tudok annyi oldalt megnyitni még ha akarnék sem, hogy már ne férne el ott fent. Valaki tényleg elmondhatja, hogy az élet melyik szegmensében van szükség extra addonra vagy feature-re ilyen téren. Konkrétan az adblock-on kívül más extra sosincs a böngészőmben.
Még egyszer jelzem nem sértésnek szántam, tényleg kíváncsi vagyok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.11.25. 18:32
Erre én is kíváncsi lennék. Én a legfontosabb oldalakat a könyvjelző eszköztárba rakom, hogy kényelmesen elérjem őket. Ami meg nem fér ki oda azt elkezdem begépelni és kiadja. Meg ott vannak a kedvencek, előzmények is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. CyberPunk6... Capri...
2015.11.25. 20:21
Nem kell túlozni, nem kell ehhez 220 tab.

Fejlesztés közben sok esetben előfordul, hogy párhuzamosan több problémával kapcsolatban is van megnyitva pár oldal, mellé mondjuk ha nézni karok cikkeket, van hogy végigpörgetem és megnyitom, amiket szeretnék, van hogy nincs időm mindet megnézni, az ottmarad és majd legközelebb folytatom....

összegyűlnek hamar a lapok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. user12
2015.11.26. 01:30
Jó hogy kiveszik a Tab Groups -t ugyanis egy jó nagy b*romság. Azt sem tudtam mire lehet használni, csak fityegett egy plusz feature amit friss installnál el kellett rejteni. Dobják csak ki! Normális user ilyeneket nem használ.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim Capri...
2015.11.26. 13:44
Lássuk:

a)
Meg akarom nézni a kedvenc háttérkép weboldalamon a mai termést, ami 20 óra leforgása alatt a weboldal forgalmával 40-50 oldalnyi kép 12 képpel egy oldalon, ebből ha akár 10% felkelti az érdeklődésemet bármilyen indokból (nem csak asztalra lehet kirakni, bármi más grafikus munkára kellhet), az már 60 háttérben nyitott tab a miniatűrök átböngészése közben.

b)
Át akarom nézni milyen új Fallout4 modokat raktak ki Nexusra, nem akarok lemaradni egy jóról se most hogy idő előtt megjelent a FO4Edit a FO4SE, és az emberek már teljes karaktermodelleket cserélnek le, meg animációkat adnak hozzá a játékhoz, AI-t módosítanak, magyarul majdnem mindenre képesek a hivatalos modding eszköz megjelenése előtt hónapokkal. Van 11-12 oldalnyi új mod naponta, oldalanként 12 elemmel a listában, ezekből 20-30 szokta a rövid leírás alapján felkelteni az érdeklődésemet.

c)
Közben moderálnom is kell, nem tudok órákat tölteni egyetlen másik weboldalon, így időközönként megnyitom az összes topikot, ami valamilyen okból feltűnik (téma miatt, feltűnően sok új hozzászólás kis idő alatt, stb.), ha nincs megnyitva 20-25 tab weboldalanként, akkor nincs egy se.

d)
Írok egy hozzászólást, kíváncsi vagyok, hogy érkezik-e válasz a jövőben. Beállítok egy e-mail értesítést? Aha, persze, hogy 100 új e-mail helyett 200-at kapjak naponta. Nyitva hagyom, időközönként ráfrissítek az oldalra.

(Folytathatnám még, de mire végzek kifogynék az angol ABC betűiből, na meg a végén már nem is a felvetett két funkció hasznosságára reagálnék.)

+1:
Fél tucat weboldal van nyitva, ami vagy hang, vagy push üzenettel értesít új tartalomról (új chat üzenet, új hír, új e-mail stb.), hang esetén még rendben vagyok, de az üzeneteket jó lenne mindig látni, így a tab csoportosítás helyett több böngészőablak megnyitása bukott ügy, de egy ablakban is optimális lenne úgy megjeleníteni ezeket, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak.


Felmerült helyzetek:
- Marha sok oldal van megnyitva, nem látom melyik tab micsoda, olyan picik.
- Sok fórumtéma van megnyitva, jó lenne tudni melyik tab melyik topik.


Szükséges funkció a, b, c esetében: Tab csoportosítás, csoportok megnyitásának és bezárásának a lehetősége.

Szükséges funkció b, c, d esetében: Vertikális tabok, ezáltal olvasható tab fülekkel.

Megoldás:

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!