iPon Hírek

Újabb infók a közelgő Windows 8.1 frissítéssel kapcsolatban

Dátum | 2014. 01. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A márciusban érkező Windows 8.1 frissítés a korábban kiszivárgott információk szerint hoz néhány újítást: a Metro alkalmazások például bezárás gombot kapnak és kitűzhetőek lesznek a tálcára. A jelek szerint azonban további olyan fejlesztésekre is lehet számítani, amelyek összességében barátságosabbá, könnyebben kezelhetővé varázsolják a Microsoft legmodernebb operációs rendszerét.
A legfrissebb információk alapján úgy tűnik, hogy a Start képernyőre két extra gomb kerül: az egyik a minél gyorsabb keresésről (Search), a másik a minél gyorsabb kikapcsolásról (Power) gondoskodik. Az új gombok rögtön a bejelentkezett felhasználó fiókjának ikonja mellett, a jobb oldalon jelennek majd meg. Ezekkel a gombokkal az említett funkciók közvetlenül, gyorsan és kényelmesen elérhetőek lesznek – használatukhoz nem kell majd a jobb oldali Charms bart elővarázsolni (bár keresni eddig is lehetett anélkül, hogy előtte direktbe odakattintottunk volna). A fentiek mellett arra is fény derült, hogy a Metro alkalmazások jobb egérgombbal előcsalogatható helyi menüt kapnak, ami egérrel történő vezérlésnél nagyfokú kényelmet jelent. Érintőkijelző esetén továbbra is előjön majd a szokásos alkalmazás sáv a kijelző alsó részén, a helyi menü csak és kizárólag egér használata mellett lesz elérhető.
A Microsoft szoftvermérnökei természetesen a táblagépek tulajdonosait sem hagyják majd fejlesztések nélkül. Megbízható forrástól származó információk alapján úgy tűnik, a Microsoft komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy az operációs rendszer kevesebb helyet foglaljon az háttértáron, és memóriaigénye is kisebb legyen, mint manapság. Az operációs rendszer egy 2 GB-nyi rendszermemóriával ellátott táblán remekül fut, de a Microsoft a jelek szerint azt szeretné, ha ugyanezt egy 1 GB-nyi rendszermemóriával gazdálkodó tábla használatakor is el lehetne mondani (bár remélhetőleg ha sikerül, akkor azért nem kezdenek el megjelenni az 1 GB-os táblák). A Windows 8.1-es operációs rendszert érintő frissítés várhatóan március 11-én válik elérhetővé. Addig egészen biztosan érkeznek még információk az általa kínált újításokkal kapcsolatban.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

25. jozef8
2014.01.28. 18:06
Ennyi idő után ideje volt belátni, hogy a PC nem tablet és nem is telefon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Mutyi
2014.01.28. 18:11
Én nem tudom hogy vannak itt vele az emberek,de nekem már nincs is nagyon szükségem start menüre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Enno
2014.01.28. 18:15
Illetve a nem tudjuk hogy vannak vele emberek bizonyára ott leragadtak hogy OMG nincs start menü, meg metro akkor nem lehet használni . Classic shell , 2in1 és letudva minden. Többé nem is látod a metrot és ott a startmenüd
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Asagrim Mutyi
2014.01.28. 18:17
Én scripteltem magamnak sajátot rainmeter-ben.

Arra lennék kíváncsi, hogy ezúttal az uninstall gomb csak a megfelelő vezérlőpult applet-et nyitja-e meg, vagy konkrétan a program uninstallját futtatja-e, mert az előbbit én is meg tudom oldani pár sor kóddal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. MacAndor
2014.01.28. 18:44
"barátságosabbá, könnyebben kezelhetővé varázsolják a Microsoft legmodernebb operációs rendszerét"

Ez mirol beszel? Windows 7 volt a Microsoft legmodernebb rendszere. A 8 egy kalap szerencsetlenseg...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. tasiii
2014.01.28. 18:57
MacAndor

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. DeadEnd Mutyi
2014.01.28. 19:13
Nekem sincs, sokkal jobban átlátható a Metro... sose szerettem a régi start menü mappás szerencsétlenkedését
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. subler
2014.01.28. 19:31
Mióta lehetséges mindent kirakok a tálcára, amit használok, bőven elfér minden és sokkal kényelmesebb (Win7, egyes programok miatt). A start menü pedig csak a néha kellhet dolgoknak van fenntartva, a minden program fülben meg van, hogy hónapokig nem is járok. Az a baj a startmenüvel, hogy ... a baj az emberekkel van, akik fennakadnak azon, hogy valami máshogy néz ki, holott a logikája kb. tök ugyanaz...

és csak pár régebbi komponens miatt van még xp a netes gépen is, de oda érik a win8, egyrészt mert már egy jó ideje itt lapul a telepítő, másrészt azon a gépen tök mindegy, hogy mi van, így ott nyugodtan kipróbálom a 8-at,

és az meg nem teljesen mindegy, hogy hol kell kattintani ahhoz, hogy valami elinduljon???? főleg, ha az új hely kiböki a szememet és akkora, hogy félálomban is eltalálom?

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. latyika199... MacAn...
2014.01.28. 19:35
Azért, mert neked nem tetszik valami nem kell egyből "szerencsétlenségnek" tekinteni... Én szerintem egész kezelhető a Metro felület. Persze vannak olyan részek benne, ami nem épp a legjobb, de összességében nagyon is modern és használható. Én sokkal jobban kedvelem mint a startmenüt. Csak a kikapcsolás volt benne egyszerűbb mint a Metro felületben, semmi más. Meg mi az hogy "Ez mirol beszel". A cikk írója csak tájékoztatni akart nem véleményt nyilvánítani ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. kiskoller
2014.01.28. 19:48
Nem tudom, én rendszergazdaként sokat szerencsétlenkedek a Win2012 felületén. Konkrétan amikor előszőr beléptem nem tudtam kilogolni, még most sem tudom, hogy van a logout gomb, task managerből kell megszakítanom a kapcsolatomat...

Konkrétan csak és kizárólag azért van tervbe véve a Win8 feltelepítése (virtuális gépként) hogy megismerkedjek ezzel a fura felülettel. Pedig én azért elég sok felülettel találkoztam, és egyik sem okozott ennyi gondot. GNOME, KDE, OSX, LE, XFCE, E17, OpenBox, Fluxbox AwesomeVM, csak egy-kettő említésképp..

Bár lehet, ha otthon WIn8-at használnék minden nap, akkor hamar belerázódnék...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Asagrim kisko...
2014.01.28. 20:05
Egy tipp ... szokd meg hogy mindent jobbklikk menüből indítasz!

Komolyan ami nincs rendszergazdai jogokkal indítva, annak lőttek. Egynéhány programom autoupdate-je sem működik, mert olyan szépen kilép az "access denied" üzi valamelyik variánsával, hogy öröm látni mennyire biztonságos ez a #$@&%*!

szerk.:
De a JRE lzma.exe progija bezzeg, ami rejtett process feladatkezelőben, kilőhetetlen a Userrel amelyik appdata mappájából éppen fut, és állandó 30%-on terhel egy 955 BE-t, az teljesen fair.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. MacAndor latyi...
2014.01.28. 20:48
"Ez miol beszel"-el nem a cikk irojanak a velemenyet fikaztam, hanem amennyire ismerem a helyzetet (meg fogsz lepodni, de nem tegnap nyultam gephez eloszor) annyiban butasagot irt (merthogy a 8 tuti nem a legmodernebb sem legjobb alkotas a Microsofttol). A masik, meg csak azert mert van valamirol negativ velemenyem, az nem jelenti, hogy abszolut lenezem. Sok minden tetszik a 8-ban es vannak dolgok amik nem. Sajnos ezek kozott vannak olyan dolgok amik szamomra hasznalhatatlanna teszik, mert elfelejtettek ezeket opcionalissa tenni. Ezzel a velemennyel nem vagyok egyedul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Fzoltan MacAn...
2014.01.28. 21:12
Az új trend az, hogy minden egyforma, egyszerű, letisztult, az ember ne birizgálja. Ezen alapult az Apple sikere is. Na, most ennek a trendnek a következményeit láthatjuk: a Microsoft is beállt a sorba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. r-chee Mutyi
2014.01.28. 22:18
Miután megvettem a Win 8.1-et, első volt, hogy felraktam egy segédprogramot, ami elhozta a 7-ből ismert Start Menü-t és a tálcát. aztán rájöttem, hogy Win-ben alapból beállítható, hogy az tálcával felvértezett Asztal jelenjen meg indítás után
Így a progi ment a levesbe.
Kezdőképernyőn olyan dolgokat tartok, mint pölö a számológép, Office programok, időjárás widget.... többi a tálcán van, illetve az Asztalon.
Áthoztam 7-esből a megszokott Leállítás/Újraindítás/Alvó mód parancsikonjaimat, és a Bővített Vezérlőpult parancsikont is. Ezekkel és a Win+X ill. Win+R billentyűkombókkal tökéletesen felesleges a Start menü. Igazából Win7-nél is az volt, de akkor még nem jöttem rá erre
Asztal és tálca legyen, az a lényeg.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. MrFox
2014.01.29. 00:15
Nagyon jó, eddig a konzumlamer usernek kellett start menüt / default asztalt hekkelni, most már a m$ "programozói" hekkelik szét a rendszerüket. A win8.1 is sok helyen sz*rabb lett a sima 8nál.

Bukó az egész win8.x koncepció, a játékokat még mindig -1 fps-sel futtatja a 7-hez képest, mitől lenne gyorsabb akkor?

Ja, és nem érdekli, hogy játszom, elkezdi tekerni a hdd-t mert neki jó, a game meg rángat mint állat, mert ő is töltene közben.

Okoooos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Zsohi
2014.01.29. 03:12
Közel 4 napom ment el a Win 8.1 megismerésére Win 7-ről váltás után. A 4 napban sikerült alaposan megismerkednem a rendszerrel és sikerült beállítani mindenféle külön futtatható kiegészítő biszbasz nélkül. A végeredmény lenyűgöző lett a 7-hez képest. Egyszerűen villámgyors, nem zargat állandóan és szépen teszi a dolgot minden körülmény között és a játékokban még némi teljesítményelőnyt is fel tud mutatni. Egy szó, mint száz én azt biztosan nem lépek vissza a 7-re.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. madcaptain
2014.01.29. 08:13
Tok mindegy mit okorkodnek. A Windows 99%-ban nem tapikepernyon fut. Teljesen idiota otlet a rendszer a rendszerben, ki fogja szamontartani mi metro app mi nem stb. Nem igaz hogy nem kepesek egy Window 8.1 Touch verziot es egy Desktop verziot csinalni. Vagy legalabb mint opcionalis Windows osszetevokent raknak bele a Metrot aki akarja felteszi, aki nem nem.
Amugy maga a Win8 alaprendszer jo lett. (kiveve, hogy nincs mar lassan 1.5 eve stabil intel wifi 802.11n driver - de ez az Intel sara)

Hihetetlen vegre lehet szerkeszteni a hozzaszolast.
Gratulalok ehhez, a FullHD kepernyot HD-ra lecsokkento desing-hoz kevesbe
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.01.29. 09:43
"kiveve, hogy nincs mar lassan 1.5 eve stabil intel wifi 802.11n driver"

Próbáltad már az energia menedzsmentnél a teljesítményt maximumra állítani? Nekem bejött!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Szefmester Zsohi
2014.01.29. 10:32
Kifejtenéd ezt a nem zargat állandóan dolgot? Nekem az első program telepítésekor felugró sötétülős képernyő kilövése után semmi zargatót nem csinál a win7em.. pedig már a megjelenés napjától kezdve van fent ez a telepítés, és azóta csak egyszer kellett alkalmaznom egy fixMBR-t mert dual bootban volt mellette linux az elsődleges.. és mikor azt lekaptam kicsit összekócolódott a winem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. thedevelop...
2014.01.29. 11:05
Én abba a hibába ütköztem, hogy Windows 8.1-re történő frissítés után GPT típusú fájlrendszer esetén nem működik a biztonsági másolat készítő eszköz, mert a 300MB-s recovery partíción lévő winre.wim fájl mérete a frissítés következtében megnőtt.

A biztonsági mentést készítő eszköznek minden partíción szüksége van a fájlok árnyékmásolatának létrehozásához szükséges szabad területre. A winre.wim fájl méretnövekedését követően nem marad elég szabad hely a partíción.

Többek között ezt a hibát is javítaniuk kellene.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Zabalint Enno
2014.01.29. 11:31
Még gyerekkoromban elszórakoztam az ilyesmivel, Windows 3.1-re feltettem egy segédprogramot, amivel lett Start menüm meg tálcám, meg egy másik segédprogramot, ami egy faszán használható menüt tett be minden ablak jobb felső vagy bal felső sarkába (már nem emlékszek melyikbe). Meg persze volt egy rakás más segédprogram, amit ilyen vagy olyan célból feltettem a Windows 9X korszakban is.

Ma viszont nem szeretnék segédprogramokkal szarakodni, azt szeretem ha az operációs rendszer helyből jól használható, nem kell buherálni, hogy átlátható felület legyen. Ha erre nem képes egy rendszer, akkor automatikusan kuka. Anno a Windows XP Start menüje is egy nagy rakás szar volt, de ott meghagyta a MS a klasszikus Start menüt, a 7-ben már nem, de ott végre egy minden korábbinál jobb Start menüt alkottak (valójában a Vistában, csak azt performance okokból nem használtam 1 hónapnál tovább), így nem is volt a régire szükség. Én azt mondom, hogy ha találnak egy desktop felületre (!) jobb megoldást a Start menünél, akkor cseréljék le, és akkor nem kell a régi, de amíg egy érintőképernyőre optimalizált szar van a Start menü helyett, addig illett volna lehetővé tenni azt, hogy helyette a régit válassza a user.

A Start menüt helyettesítő progikkal még egy másik baj azon kívül, hogy ma már elvből nem akarok ezekkel szarakodni, az pedig az, hogy az esetleges frissítéseknél újabb és újabb szopás merülhet fel ezekkel, és akkor ki a fasz akar várni arra, hogy majd kijön a 3rd party alkalmazás fejlesztője a Windows 8.X-re készült verzióval.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. sandor555
2014.01.29. 11:49
Hát, én nem tudom.. se win xp, se win7 nél nem használtam a start menüt. Mert minek. A lekapcsolás is nagyon bonyolult win8.1-nél, jobb klikk a "start menü" gombra, és ott van, ennyi. Ha meg valaki a régi startmenüben keresgeti/keresgette a cuccait, akkor ott már bajok vannak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. No.1.
2014.01.29. 17:14
Sokan el vannak tevedve, hogy a start menu csak azert kell egyeseknek, hogy a programokat erje el vele az illeto..
Viszont nem hiszem, hogy teljes mertekben errol lenne szo.
Vezerlopult, futtatas, utolso dokumentumok, leallitas, hibernalas es a tobbi hasonlo dolog..
Igen, tudom hogy a metro feluleten elkezdem irni mit szeretnek, es talan azt is adja amit szeretnek, es nem a vinyon keres vagy aruhazban, mikor nem feltetlenul azt szeretnem.
De a beallitasokat meg minden marhasagot sokkal jobban el lehetett erni startmenubol, mint ebbol a nyomorsagos metron.
A jobb oldali menusavrol vagy mi a tokom az, mikor a felso sarokba huzom az egeret attol meg egyenesen hulyet kapok..
Be akarok zarni egy ablakot, azt allandoan azzal kell szenvedjek, tunjon el a manu vagy mi az.
A bal oldalit eltuntettem, meg a tapipad huzgalasanal ide oda valtogato ablakokat.. (bar a feladatvalto (alt+tab) arra meg nem jottem ra, amikor balrol jobbra huzom a tapipadot mikor a kurzort vinnem, akkor valt minden fele)
Biztos ki lehet kapcsolni ezeket is, de most komolyan.. Amit a start menuvel lesporoltak, tobb idot vesz igenyben ennek a sok marhasagnak a felkutatasa, kikapcsolasa stb.. Szerintem sokan azt sem tudjak melyik a Win gomb, de ezek a marhasagok meg kikeszitik az illetot.. Nem vagyok en sem oda ezert a rendszerert, soot..
De mivel a laposra nem tudok mas rendszert tenni, igy kenytelen vagyok ezzel szenvedni..

Tehat a start menu nem mindenkinel azt jelenti, hogy jujj, ott vannak a programok..
Sok beallitasi marhasag onnan erheto el, amit nem kell fejbol tudni a hozza nem erto embereknek.


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. sandor555
2014.01.30. 12:16
neurosys: Látom te se kattintottál még rá jobb klikkel a "start" gombra, ott mind elérhető ezek közül amiket felsoroltál (kivéve az utolsó dokumentumok).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. thedevelop...
2014.01.30. 14:51
neurosys:
"Sok beallitasi marhasag onnan erheto el, amit nem kell fejbol tudni a hozza nem erto embereknek."

Már nem azért, de ebben az esetben miért segít a felhasználón, ha látja menüpontok végtelen halmazát? Ha nem tudja, hogy mit keres, akkor úgysem fogja megtalálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!