iPon Hírek

Újabb lépés a kvantumszámítógépek felé

Dátum | 2009. 11. 09.
Szerző | Gabriel
Csoport | FŐ EGYSÉG

Bár a cél még mindig messze, most mégis közelebb került kissé, köszönhetően a Delft-i Technolgóiai Egyetem Nanotechnikai Intézetében munkálkodó kutatócsoportnak, akik egy meglehetősen nagy és fontos akadályt hárítottak el az útból.


Ez az akadály pedig nem más, mint a kvantumrészecskék állapotának bizonytalansága bármely adott időben: ahhoz, hogy hosszú távon is lehessen alapozni rájuk bármilyen munkafolyamatot, természetesen az is szükséges, hogy az állapotuk (spinjük) hosszabb ideig megmaradjon a három lehetséges változat egyikében. Mivel azonban a környezetükben lévő többi részecske is folyamatosan hatással van rájuk, ezért ez mindeddig igencsak problémásnak bizonyult.

Ezt a problémát hidalták át most sikeresen oly módon, hogy előbb kialakítottak egy kis "dobozt" részecskékből, majd elektromos töltést vezettek végig rajta, és ezzel a doboz valamennyi részecskéjének a spinjét egy adott állapotúra állították be. Amint pedig az előbb említve lett, ez azért lényeges, hogy az ide bekerülő részecske kvantumállapota stabil maradhasson és ne kezdjen kiszámíthatatlan váltakozásba.

A stabilitás nyilván elengedhetetlen feltétele bármiféle adattárolásnak, ami pedig természetesen számítási feladatok elvégzéséhez is alapvető fontosságú. Ez az eredmény tehát valóban a lényegesebbek közül való, és bizonyára számos további eljárás épülhet még rá a jövőben, egyre közelebb hozva a végső célt, a kvantumszámítógépeket.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. mihaly.her...
2009.11.09. 21:36
De bocsátkoznak becslésekbe, hogy kb mikorra lesz kvantum számítógép, amit használni is lehet majd
úgy, mint a PC-t!
Várom a további fejleményeket Csak így tovább!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Parano1d
2009.11.09. 21:46
Az a baj ezzel, hogy a részecskefizikában mai napig nem értjük miként mehetnek végbe ezek a folyamatok(pl hogy lehet egy részecske adott pillanatban több helyen egyszerre) és amíg erre nem jön rá valaki addig én nem hiszem, hogy szabályozni lehetne a folyamatot. Persze jöhet egy 21. századi Einstein aki választ ad erre, de őrá még várunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. tibi27
2009.11.09. 22:11
Isten adja hogy sose találják föl......
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. kkkgeri0
2009.11.09. 22:27
lol... Gyerekek! A gépek lázadása itt van a nyakunkon
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. arkman
2009.11.09. 23:28
Parano1d: Miért ne értenénk? (Persze nem mindent, de ami egy kvantumszámítógép létrehozásához kell, ahhoz elméleti szinten mindent.) Eddig a majd' 40 éves Standard modell előrejelzései kísérleti szinten is sokszor bizonyítást nyertek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. MartonRoby
2009.11.09. 23:41
Kedves tibi27!

Nem igazán értem, hogy mi nem tetszik neked ebben. A tecnhológiai fejlődésre szükség van, ugyebár az ilyen dolgok megkönnyítik az emberek életét. Úgy gondolkodsz mint egy amis... talán csatlakoznod kellene valamelyik közösségükhöz

Tisztelettel,
Robi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. TescoZsomi
2009.11.10. 00:12
MartonRoby: Amis-okatnem leszólni! Őket hidegen hagyja az áremelkedés, a világválság meg a többi gazdasági nyavaja.

Amúgy szerintem se előnyös, hogy az emberek egyre inkább függnek a technikától... 1-2 családtagnak például annyira a segge alá nőtt az autó, hogy mikor azt mondom átsétálok a nagyszüleimhez (kb 5km a szomszéd város széle), néznek rám, mintha úgy nem lehetne közlekedni...

Aztán ott a Wall-E szitu, vagy az I Robot, esetleg a terminátor, mint lehetséges végkifejlet.

Scy-Fi, meg hülyeség, meg minden, de ha egy független bizottság bevizsgálná a Földet, 99,9%-os eredménnyel az emberi faj kiírtása mellett döntene, a Föld és annak élővilága érdekében...

Éljen a civilizáció.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Parano1d
2009.11.10. 00:32
Az, hogy megfigyelnek valamit, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy meg is értik. Igencsak messze vagyunk még attól, hogy kvantumprocesszort csináljunk, és az sem biztos, hogy lehetséges egyáltalán. De az eddigi kutatások biztatóak, különben nem foglakoznának a dologgal.
Persze én is olvastam már olyan cikket, hogy sikerült működőképes kvantumbitet csinálni, de a neten fellelhető anyagok háromnegyedének, én nem hiszek, csak ha normális leírás társul hozzá. Vegyük például ezt a cikket, azt írja, hogy töltést kell vezetni a részecskékbe, és voila egyforma állapotú lesz mind. Nem tudom igaz-e vagy sem, de én nem hiszem, hogy ez akkora nagy kutatási bravúr lenne, hogy eddig senki sem jött rá erre. Persze forráshivatkozás egy szál sincs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mihaly.her...
2009.11.10. 07:12
Parano1d: Előbb utóbb biztos rájönnek...
Az is lehet, hogy már rég van működőképes verzió!!! Csak még nem akarják bejelenteni!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. TescoZsomi
2009.11.10. 15:06
Parano1d: Amikor az első atombombát felrobbantották, a tudósok nem tudták biztosan, hogy vanon be fogja-e gyújtani a légkört vagy sem... Ahhoz hogy működjön nem kell teljes mértékben ismerni. Elég a jószerencse is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. arkman
2009.11.10. 18:07
Parano1d: Mit értesz az alatt, hogy értik?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tibi27
2009.11.10. 18:22
Tisztelt Roby:a 14 éveddel ugye nem akarod megsúgni hogy hova tartozzak,sztem ha egymással szembe állnánk ezt nem hiszem hogy ki merted volna jelenteni,azt meg amit írtam Zsömle a 6, hsz 2, bekezdése tökéletesen tükrözi,előbb rágd át magad a hsz-ken,aztán válaszolj
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Parano1d
2009.11.10. 18:28
Figyu zsömle, ezek megint csak elhíresült butaságok. Ha minimális esélye lett volna ennek, hogy kipusztul az emberiség, szerinted felrobbantották volna? A válasz egyértelmű, hogy nem. Csak azok paráztak tőle, akik amúgy síkhülyék a fizikához. Nem kiosztani akarok senki, és persze én is tévedhetek. Amúgy szerintem ez nem ilyen egyszerű dolog.

A cikkben is írják, hogy a kvantumrészecskék kvantumállapota "kiszámíthatatlanul változik" vagyis jelenlegi ismereteink szerint nem tudunk törvényszerűséget felfedezni ebben. Az egyetlen dolog ami eredményes ezen a téren a valószínűség számítás. Na most egyértelmű, hogy egy processzor működésében nincs helye a véletlennek. Aki már ezt a problémát megoldja, a 21. század legnagyobb koponyája lesz szerintem. Kb a második világháború óta nem tudnak közelebb jutni a probléma megoldásához. De reménykedek benne, én is, hogy sikerül.

Einsteinnek volt erre egy nagyon jó mondása:
Mindenki tudja hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki,aki erről nem tud ,és megvalósítja. (:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. badclyde
2009.11.10. 21:01
Gyerekek, jöhet a véletlen... Aztán vagy tudjuk szabályozni vagy nem

Amúgy meg jöhet az apokalipszis, no problem. Dollár hegyekkel azt is megállítjuk. hehehe
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!