iPon Hírek

Újabb magáncég indul a Nemzetközi Űrállomásra

Dátum | 2013. 09. 17.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Ha a holnapi nap a tervek szerint alakul, újabb rendkívül fontos lépésre kerülhet sor a magánűrhajózás rövidke, de annál mozgalmasabb történetében: a virginiai székhelyű Orbital Sciences lehet a második magáncég, amely utánpótlást szállít a Nemzetközi Űrállomásra. Az űrverseny ezen új fejezetének pillanatnyi győztese, a SpaceX Dragon nevű űrhajója 2012. május 25-én dokkolt az állomáson, és azóta már két másik hasonló úton is sikeresen túlesett tavaly októberben, illetve idén márciusban.

Az Orbital Sciences Cygnus, vagyis Hattyú névre keresztelt teherűrhajóját egy Antares hordozórakéta juttatja majd az űrbe. A szintén a cég által fejlesztett rakéta első űrbéli tesztjére idén áprilisban került sor. Az Orbital Sciences 2008 decemberében 1,9 miliárd dolláros, legalább nyolc útra szóló szerződést kötött a NASA-val, amelyben azt vállalták, hogy 2016-ig nyolc teherűrhajónyi rakományt juttatnak fel a Nemzetközi Űrállomásra. Frank Culbertson aligazgató elmondása szerint a személyzet nélküli, nagyjából két tonna hasznos teher szállítására alkalmas Cygnus fejlesztésére 300 millió dollárt költöttek, és ennél valamivel többe került a kétfokozatú hordozórakétára létrehozása. A startra a jelenlegi tervek szerint szeptember 18-án közép-európai idő szerint 16:50−17:05 között kerül majd sor. Az Antares a NASA Wallops-szigeten található bázisáról indul majd, így amennyiben az időjárás kedvezően alakul az Egyesült Államok keleti partvidékéről Észak-Karolinától Connecticutig szabad szemmel is megfigyelhető lesz az esemény. Jelenleg 75 százalékos esély van a holnapi sikeres startra, a rakétát az elmúlt napokban a kilövőállásra szállították, és már fel is állították. A 40 méter magas, 282 tonnás Antares 10 perc alatt juttatja pályára a Cygnust, mely utóbbi több közelítő manővert végez majd, mielőtt megkezdené a dokkolást. A teherűrhajót az elmúlt évek küldetéseiből már jól ismert robotkar, a Canadarm2 ragadja meg, és vontatja az űrállomás egyik bejáratához.

A küldetés tesztrepülés, vagyis a fő cél annak demonstrálása, hogy a rakéta képes biztonságosan felszállni, illetve hogy a teherűrhajó rendben meg tudja közelíteni az űrállomást, és csatlakozni is tud ahhoz. Bár a rakétát, mint említettük, egyszer már tesztelték az űrben, a Cygnus esetében ez az első űrbéli próbaút. Ugyan hangsúlyozottan tesztrepülésről van szó, így a fedélzetre semmi nélkülözhetetlen nem került, a raktérben azért elhelyeztek 600 kilogrammnyi élelmiszert, ruhát, illetve egyéb felszerelést a 37. expedíció hatfős személyzete számára. Az űrhajót a csatlakozást követően kipakolják, majd hulladékkal töltik fel a szabaddá vált rakteret. A Cygnus ezt követően lecsatlakozik, és belép a légkörbe, ahol rakományával együtt elég. A kilövést természetesen online is közvetíti a NASA Television, az élő adás 16:15-kor kezdődik.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. r-chee
2013.09.17. 21:19
"lecsatlakozik, és belép a légkörbe, ahol rakományával együtt elég"
Miért nem irányítják a Világűr mélye, vagy a nap felé. Francnak kell a légkört szennyezni vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. fofoka
2013.09.17. 22:00
Lehet, hogy nem akarnak annyi plusz üzemanyagot felvinni, ami ahhoz kéne, hogy Föld körüli pályáról el tudjon szakadni..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. csarpad
2013.09.17. 23:20
A Föld légköréhez arányába véve ez a hulladék közel a 0-val egyenlő... Nem emiatt olvadnak a sarki jegek, ez nagyjából annyit jelent, mint egy homokszem a sivatagban. Mellesleg van már odafent épp elég szemét, amit folyton kerülgetni kell, inkább küldték volna azt is a légkörbe vissza, hogy elégjen... fofoka jól mondja, a Föld környezetétől való leszakítás több okból is lényegesen több üzemanyagot igényelne, ami miatt extra költség keletkezne és ez megengedhetetlen ilyen nagyságrendeknél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. VAjZY
2013.09.18. 02:26
"Ugyan hangsúlyozottan tesztrepülésről van szó, így a fedélzetre semmi nélkülözhetetlen nem került..." Az csak szerintem baj?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. maci
2013.09.18. 07:26
Talán a pótolhatatlan szó jobb lett volna, nem lenne ennyire kétértelmű.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mikej95
2013.09.18. 20:07
Lehet nincs wc ülőkéjük sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!