iPon Hírek

Újabb olcsó PC, ezúttal Shuttle-módra

Dátum | 2008. 03. 05.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Shuttle olcsó asztali számítógépe, a kPC, először január folyamán hallatott magáról, akkoriban a CES keretein belül mutatta be a gyártó az új jövevényt. Januárban még úgy tűnt, hogy a kPC előtelepített Ubuntu Linux disztribúcióval kerül majd piacra, ám a gyártó időközben meggondolta magát és a Foresight Linux mellett tette le a voksát, így a kis újdonság most már biztosan ezzel a rendszerrel kerül a boltok polcaira.


A kPC Foresight operációsrendszere számos ingyenes, nyílt forráskóddal rendelkező szoftverrel lesz felvértezve, ezek között megtaláljuk majd az Openoffice.org irodai szoftvercsomagját, a Pidgin nevű alkalmazást, amely azonnali üzenetküldő program, valamint a Banshee és a Totem alkalmazásokat, amelyek a zene és a videó lejátszásért felelősek, továbbá kapunk egy F-spot névre hallgató programot is, ami tulajdonképpen egy fotóalbum alkalmazás. Az Ubuntuval ellentétben az új rendszer a Conary csomagkezelőt használja, ami a Foresight fejlesztői szerint jóval hatékonyabb, mint a dpkg/apt-get csomagkezelő szolgáltatás, amelyet az Ubuntu használ. A Shuttle állítása szerint a Conary csomagkezelőnek köszönhetően a rendszer mindig csak a frissítéshez szükséges csomagokat tölti le, így a rendszer alacsony sávszélesség igénnyel bír és rendkívül gyorsan frissül.

A Foresight Linux rendszerrel ellátott kPC Celeron 420-as processzorral, 512 MB memóriával, Intel GMA 950-es integrált videó vezérlővel és egy 80 GB-os merevlemezzel érkezik. A gép gigabites ethernet vezérlővel, 5.1-es HD audio vezérlővel egyaránt rendelkezik, a készülékben egy darab PCI bővítőhelyet is találunk. Az egység mindössze egy 100W-os tápegységgel üzemel. A Shuttle olcsó asztali gépe hamarosan elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, a kis készülékért 199 dollárt kér majd a gyártó. A termék magyarországi árával és forgalmazásával kapcsolatban még nincsenek információk.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. bszoke88
2009.03.06. 21:21
vissza a hírhez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!