iPon Hírek

Újabb próbálkozás a Commodore névvel

Dátum | 2010. 03. 23.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Rég letűntek már a Commodore fénykorának nevezhető '80-as évek, ám a név és a dizájn a jelek szerint most újra visszatérhet egy új, billentyűzetbe sűrített egybegép formájában, amelyről már régebben is hallhattunk pletykákat.


Barry Altman, a frissen beindított Commodore USA elnök-vezérigazgatója ugyanis sikeresen átrágta magát a jog és a bürokrácia útvesztőin, megszerezve magának a régi, legendás nevet - és már nagyban készülnek is a felhasználására.

Ami idáig még szép és jó is lenne, ám a jelek szerint úgy tűnik, hogy lényegi újdonságról nem lesz szó, csak átneveznek egy már meglévő terméket, nevezetesen a Cybernet ZPC-GX31-et. Lehet, hogy ezt-azt majd még változtatnak rajta a lent látható képhez képest (így a "leendő" szó hangsúlyozottan értendő), de az alap mindenképp ez lesz. Árról egyelőre még nem érkezett hír, viszont azt lehet tudni, hogy bármilyen oprendszer lehet a gépen Ubuntutól Win7-ig.

A leendő új és a régi
Konkrét hardver-specifikációkat egyelőre még nem adtak meg, csak összegezték, hogy mi minden támogatott, és mi minden jöhet szóba - ez pedig egy igen széles spektrumot ölel fel, viszont épp ezért nem is mond túl sokat. Remélhetőleg azonban rövidesen már e téren is pontosítanak majd.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. VergilX
2010.03.23. 16:23
észrevétel: a címben hibásan van említve a márka név:"Commodre"-helyett Commodore kell
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. XuChi
2010.03.23. 16:49
Ez eddig úgy fest mint egy lcd nélküli notebook
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. KBH78
2010.03.23. 17:08
A win billentyű sokat elárul róla
Teljes billentyűs, lcd nélküli notinak néz ki. Erre külön a kutya sem fog fejleszteni. Csak a nevében Commodore. Sajnos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. _DiEGO_
2010.03.23. 18:11
hja, de nem kell átsiklani a lényeg felett...

azt lehet tudni, hogy bármilyen oprendszer lehet a gépen Ubuntutól Win7-ig.
Persze hogy van win billentyü , hamár windózt is lehet rá tolni .

Várjuk csak meg a képességeit ... azért nem véletlen egy ekkora fejlesztés - nem hinném hogy csak hobbiból csinálnak egy kész kompjutert.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Fzoltan
2010.03.23. 18:38
Szerintem érdekes megoldás, aki nem akar sok helyet foglaló egybegépet, annak még jól jöhet. És újra lesz, ami melegen tartsa télen a kezeket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. myckie2
2010.03.23. 19:02
Ez is gyorsan be fog bukni.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. myckie2
2010.03.23. 19:04
Undorító egy gép inkább már egy laptop mint ez a valaminek nevezhető vacak... Ha '80-as években lennénk akkor még jólvan meg minden de most? Valami elpattant az amerikaiak agyában
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. prohlep
2010.03.23. 19:28
Ez jó irány, de nem elég következetes.

Laptop abban következetes, hogy nem kell hozzá semmi más.

Ez viszont azt a gondolatot ragadja meg, hogy amikor valahová mész, akkor nem viszel magaddal összecsukható széket és asztalt, hogy legyen min dolgoznod, hanem csak a szakkönyvedet.

Ez a Commodore most olyan, mintha összecsukható asztalt (LCD) nem kellene vinni, de összecsukható széket (billentyűzet) igen. Ez így logikátlan.

Következetes és hasznos lenne, hogy ahogy a mi kultúránkban természetes, hogy munkahelyen, otthon, iskolában asztal és szék várja az embert, úgy lassan váljon természetessé, hogy LCD, KBD, egér és szünetmentes törpe egyenáram.

Ezekután meglepően kicsiny kis dobozka is elegendő lenne laptop hurcolászás helyett.

Mellesleg még vonaton és repülőn is az a szokás, van ülőhely, és többnyire valami kis lehajtható asztalka is. Tehát tényleg elterjedt a mai világban, hogy nem kell saját széket és asztalt vinni.

Most a laptop még olyan régies világbeli dolog, hogy viszed az asztalt is és a széket is, mert még nem elterjedt, hogy az ezek megfelelői várják, hogy az apró kis gépecskédet összedugd vele és már dolgozhatsz is kényelmesen, ...

... nem pici laptop LCD-, és nem rövid lenyomási útvonalú, ergonómiailag kényelmetlen laptop billentyűzeten.

Feleségem sulijának két szerverén egy konzol switch-el rajta van egy erdeti, 80-as évekbeli, igazi IBM klasszikus billentyűzet.

Az a régi, hosszú lenyomási útvonalú billenytűzeten olyan kényelmes és gyakorlatilag hibamentes a munka, hogy mindig megdöbbenek, hogy micsoda visszafejlődése történt az elmúlt 20 év alatt a billentyűzetek területén.

80-100 dolláros nagyságrendben egy amerikai retró cégtől lehet még ilyet vásárolni, amely azt ígéri, hogy a régi kényelmes billentést kapod a pénzedért, az eredeti szabadalom szerinti billentyűzet konstrukció miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. kihaennem
2010.03.23. 20:05
király!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Avisto
2010.03.23. 21:08
Nem feltétlen rossz ez szerintem (bár a tapipad hülyeség), nekem több olyan ismerősöm van akik nem azért vesznek notebookot mert mindenképp hordozni akarják hanem mert nekik kényelmesebb: nem kell külön monitor kevesebb helyet foglal, nem kell számítógépasztal, és ha kedve tartja átülhet vele akármelyik fotelba vagy átviszi a másik szobába, én sose vennék ilyenek miatt notebookot de gondolom sok ilyen van. Ez a gép is valami hasonló célra lehet jó csak nincs hozzá monitor, ami gondolom még külön jó is lehet azoknak akik minőségibb / nagyobb monitorral használnák mint ami egy notebookhoz járna. Gondolom bővíteni vagy alkatrészt cserélni benn körülményesebb lehet mint egy rendes asztali gép esetén, meg az ára sem ismert ugye, de biztos van akiknek jó lenne egy ilyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. prohlep
2010.03.23. 21:46
Avisto-val egyetértek, feleségem éppen a hozzászólásában részletezett okok miatt használ laptopot azon a pici helyen, ahová le tud ülni. És ez a laptop a megvétele óta sosem mozdult ki a lakásunkból. Az elődje is csak évente kétszer, háromszor max.

Laptopnak valóban nagy előnye komplettsége, minden egyben van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. pdx06
2010.03.23. 23:16
Egy PC-t baromság eladni Commodore névvel. A nevet úgy lehetne feléleszteni ha a Commodore felsorakozik a konzolok közé, azzal a különbséggel hogy teljesen más játékok jelennének meg rá mint a többire. PL. régi nagy nevek felújított változatai, esetleg folytatása. Nem is kellene 600gigás méretűnek lenniük, csak amolyan néhány megásak mint a neten található retro játékok felújított változata szép grafikával. 3D, blur meg ilyesmi sem kéne, elég a 2D csak az lenne a lényeg hogy ne legyen pixelhalmaz mint a hőskorban, hanem szép legyen.

Ugyanúgy indulhatna parancssoros Basic oprendszerével, csak egy kicsit szebb, élesebb külsővel. Floppy helyett lenne egy külső DVD író, tálcanélküli mert az jobban hasonlít a régi floppy driverre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. prohlep
2010.03.24. 00:46
pdx06 erdekes amit mondasz, mert en husz eve mar nem jatszok szamitogeppel, de bizony szivesen elovennem a 80-as evek jatekait eppen ugy ahogy mondod. Minden picit rendesebben kidolgozva.

Szivdobogtato, hogy meg a cikk fenykepen is igen jol latszik, hogy a 80-as evekben a Commodore billentyuzete milyen magas sapkas volt, azaz milyen hosszan lehetett benyomni a maiakhoz kepest.

A mellette levo, mai szokasoknak megfelelo billentyuzet sapkai es sullyedese semmiseg a 80-as evekben elvartakhoz kepest.

Pontosabban manapsag nagyjabol eppen a fele a lenyomasi melyseg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Hawaii
2010.03.24. 00:47
Szerintem a Commodore márkanevet egy vonzó paraméterezésű, jól használható tábla PC formájában kellene feléleszteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. MassKilla
2010.03.24. 20:23
DE HA MÁR COMMODORE? AKKOR MÉRT KELLETT A HELYÉRE EGY ISTENVERTE WINDOWS_ZÁSZLÓ JELET TENNI A BILLZETRE?!?!?! alapból elk*rt ötlet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. degumentes
2010.03.25. 09:31
MassKilla azért, mert windows operációs rendszert is lehet rátenni Egyébként jónak tartom az ötletet, irodákba tökéletes egy ilyen gép, kis helyet foglal, ha szervizelni kell csak hóna alá csapja a rendszergazda és már viheti is Nem gyűjti a porcicákat, mint a földön rugdosott pc házak. A commodore se csak játékra volt használható azon jelent meg az első ablakos kezelőfelület (GEOS), amit a windows lenyúlt, minden igényt kielégítő szövegszerkesztők voltak rá. Én csak díjazom az ötletet, hogy ilyen gépet csinálnak, az más kérdés, hogy a név használata csak egy marketing fogás, de valahogy el kell adni a terméket, ha saját magát nem tudja eladni Az is előfordulhat, hogy majd a játékosoknak is kedvez majd a cég, de mint tudjuk, nem a játékos emberek pénzéből tud egyik cég se fejleszteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!