iPon Hírek

Újabb részletek a Windows 10 Game Mode funkciójáról

Dátum | 2017. 03. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Egy ideje már nem titok, hogy a hamarosan megjelenő tavaszi nagy Windows 10 frissítés, amely a Creators Update nevet viseli, számos érdekes és hasznos funkcióval érkezik. Az egyik újítás a „Game Mode” lesz, ami segít, hogy az adott rendszeren futó játék még több erőforrást használhasson, így sebessége még jobb lehet, ezt pedig okos erőforrás-menedzsmenttel biztosítja majd a rendszer.
A Game Mode a jelenlegi információk szerint sokkal több lesz egyszerű játékfolyamat-prioritást növelő megoldásnál. A funkció sokkal mélyebbre hatol, ugyanis képes a rendelkezésre álló processzormagok és szálak menedzselésére, így az adott játékhoz a lehető legtöbb erőforrást rendelheti, ami mindenképpen a játékélmény javulásához vezet. A fennmaradó erőforrásokat a háttérfolyamatok kaphatják, ám ezek játék idején minimális szintre lesznek leszorítva. Az okosabb erőforrás-menedzsment jóvoltából a teljesítmény kiszámíthatóbb lehet, a háttérfolyamatok pedig kevésbé befolyásolhatják a játék futását. A CPU mellett természetesen GPU fronton is számíthatunk némi változásra, már ami az erőforrás-kezelést illeti: a rendszer a különböző alkalmazások GPU és VRAM terhelését az abszolút minimális szintre csökkentheti, amíg fut az adott játék, így a teljesítmény ezen a téren is javulhat.
A kezdeti időszakban a Game Mode esetében manuálisan meg lehet majd adni, hogy az adott játék használja-e a funkciót vagy sem. Várhatóan lesz egy „Game Mode” engedélyező gomb, illetve lesz lehetőség alkalmazás-specifikus beállítás megadására is, így játékonként engedélyezhető lesz az újítás. A játékok mellett egyébként egyéb teljes képernyős alkalmazások is profitálhatnak az új funkcióból. A Game Mode működését tehát az adott felhasználónak engedélyeznie kell, illetve a játékfejlesztőknek is be kell majd építeniük a megfelelő támogatást az adott alkotásokba, hogy minden megfelelően működhessen.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

26. j.panzer
2017.03.07. 17:17
Who Cares? Inkább azon dolgoznának, hogy emészthetően nézzen ki a Win10, mert jelenleg a 3.1 grafikai színvonalát sem nagyon éri el.
Majd meglátjuk, hogy hoz-e érdemi változást a Neon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Csupman j.pan...
2017.03.07. 17:47
Eléggé vicces ha valaki csili vili grafikára vágyik egy oprendszernél. Terminált használok legtöbb esetben linux alatt, sokkal gyorsabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. kazsakke Csupm...
2017.03.07. 17:58
ez azert igy eleg ignorans kijelentes, attol fugg mire hasznalja az ember az oprendszert
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Ch00ler
2017.03.07. 18:07
Egyetertek. Ha bekapcsolom a gephazat, akkor leginkabb hanyingerem tamad.
Nem csili-vili grafikara vagyunk, csak arra, hogy ne feher es fekete vonalakbol alljon egy ikon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Merwenus Csupm...
2017.03.07. 18:12
Nem irigyellek, ha olyan géped van amin észrevehető a különbség
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Asagrim Csupm...
2017.03.07. 18:51
Neked azért jó a terminál, mert pingvinOS-re akkor sem tudnának normális GUI-t írni az élelmes ingyenprogramozók, ha az életük forogna kockán, így jobb a CLI, mint a GUI.

Van a grafikus felületnek egy tagadhatatlan előnye, nem igényel tanulást, mert emberi nyelven van odaírva a grafikus felületre, hogy melyik opció mit csinál, nem neked kell beírnod egy bizonyos szintaxissal az utasítást, hogy mit csináljon a program, amit vagy bemagolsz, vagy kikeresel előtte egy dokumentációból, ami minden csak nem "sokkal gyorsabb", mert ugye a tanulásra, működésre bírásra pazarolt időt soha nem számoljátok bele ebbe az egészbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. noPublicFG j.pan...
2017.03.07. 18:56
Tégy fel egy skin pakkot, vagy engedd el. :D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Humbuk j.pan...
2017.03.07. 19:27
Ez egy kicsit erős kijelentés... Mi kéne, hogy legyen még benne??
Repkedő cukorkák meg hello kitty?

Nekem tetszik ez az abszolút minimalizmus

ON Mint a Pc fő platformja a windows... Nem kellett volna ezt a game módot már az Xp-be belerakni? Csak kérdem...

Azt lehet tudni, hogy mikor jön ki tavasszal ez a pakk?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Csupman Merwe...
2017.03.07. 19:58
Hát szerintem lenne mit irigykedni, medisonál milyen gépek futtatnak linuxot, és ott pont az a lényeg hogy vga-n megy valós időben a képfeldolgozás, és a ct/mr kékep elemzése hogy ne az orvos feladata legyen kiszűrni a felvételből az oda nem illő részeket.
Az orvos meg használja a win7es notit a végeredmény megtekintésére.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. j.panzer
2017.03.07. 20:27
Öntsünk tiszta vizet a pohárba: Magasról teszek rá, hogy kinek mi tetszik!!!
Örülök neki, ha valakinek tetszik a minimalizmus, mi több a monokromatikus megjelenítés. Tőlem DOS-t is használhat, ha arra izgul. Engem az ZAVAR, de az nagyon, hogy nekem, mint aki napi 10 órát nézi az OS felületét (mást is, de azt is) igen is legyen szép, animált, átlátszó, árnyékolt, csilivili.
Akinek nem tetszik, az kikapcsolja, és nézegeti az egyszínű vackokat. A baj az, hogy VÁLASZTÁSI LEHETŐSÉG NINCS. Remélem így már a csökkent értelmi képességű fórumtársak is megértik a probléma gyökerét.
De hogy biztosan átmenjen, meglövöm a másik oldalról is: nem várom el, hogy a csilivili KÖTELEZŐ legyen, mint ahogy eddig egyetlen Win-ben sem volt az, mert mindegyiket vissza lehet butítani kb az őskorszakig.

Abban meg nem hiszek, hogy egy használati tárgynak csak a funkcionalitása számít, a kinézete nem. Ez esetben nem létezne divat, nem lenne szexi gönc a csajokon, csak egy állatról lenyúzott bunda. Az autó egy téglatest lenne, mert az a legegyszerűbb és legolcsóbb formaterv, és így tovább.
A funkcionalitás megléte nem zárja ki az esztétikum meglétét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. eriol Csupm...
2017.03.07. 21:05
Oszt' a doom fut e medisonéknál?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. hympyke
2017.03.07. 21:55
Engem eddig "a fél éves autista gyerek rajzolgat" szintű kinézet tartott vissza legjobban a win 10 használatától. Természetesen a növekményről nem esik szó a nagy feature kapcsán..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. katt777
2017.03.07. 23:42
Mekem eddog minden win alatt volt game-módom, de tovább megyek, még dos alatt is. Úgy műkődik, hogy nem futtatok minden szart, ha játszom. Most majd a win leveszi a többi progot, de akkor meg minek is futtatni? Eladják a nagy semmit a sok majomnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. katt777 Asagr...
2017.03.07. 23:45
Te mázlista! Én olyanokkal kényszerülök dolgozni, akiknek egy ikon is bonyolult, a rákattintást 5* elmondom, de utána még felírják füzetbe, de úgy sem tanulják meg, az email küldés és a szoftverek használata meg... És nem betegek, életerős, állítólag normális, és még csak nem is öreg emberek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.03.08. 00:10
Teljesen el vagy tévedve, az OS kinézete a Microsoft szempontjából az utolsó prioritású dolog. Miért? Azért mert ahány ember annyi féle ízlés, mindenkinek egyidőben nyilván nem tudnak megfelelni és nem is kell nekik, képtelenség. Hiszen van egymillió téma meg 3rd party progik amikkel olyanná tweakeled meg színezed meg pimpeled a windows-odat amilyenre akarod.
A game mode meg zsír, végre nem kell kézzel kinyírogatnom a feleslegen futó szervízeket meg processeket ha vmi demanding játékkal akarok játszani. Eddig ugyan egy batch file-t futattam le erre a célra, de nem volt az igazi, egy két app-ot nem tudott maradéktalanul lelőni sajnos. Kíváncsi leszek erre, ígéretesnek tűnik, és praktikus is. Plusz kontroll az os felett mindig welcome.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.03.08. 00:17
"VÁLASZTÁSI LEHETŐSÉG NINCS"
DE VAN!
Pl: Rainmeter
Biztos van még ilyen nem egy.
Windows customization programs

Enjoy the freedom of choice mate. .)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. shodan
2017.03.08. 08:55
Csak még régen a Win7-nél viszonylag egyszerűen meg volt oldva a VisualStyle kezelés, addig a csodálatos win10-be sikerült ezt is elqúrni.
Már most teljesen szegmentálva van az egész mi lesz itt később?!
Ha véletlenül rossz verzióhoz teszek nem arra a verzióra írt Vs-t akkor csodálhatom a fekete fehér képet és tehetem újra a rendszert, mert november update, meg creators update, meg apám f..sza.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Cathaya shoda...
2017.03.08. 09:04
Miért kellene ezért újrarakni a rendszert hiszen a Win csinál biztonsági mentést szinte naponta és nekem még mindig hibátlanul visszaállította ha valamit elbarmoltam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim katt7...
2017.03.08. 09:45
GUI vs. CLI összehasonlítást csináltam, nem Mari néni vs. Larry Page tudásszint összevetést.

@svas
Nincs. A Rainmeter sem tudja orvosolni a Windows kinézetét. Automatizálásra, információk összefésülésére és kijelzésére alkalmas, Windows komponensek leváltására, vagy átszabására nem, vagy csak nagyon korlátozottan, de ez nincs másképp a többi, ténylegesen Windows komponenseket leváltani hivatott programban sem.

Például egyetlen "docklet" program nincs, amelyikben volna jumplist támogatás, így nem nyújtanak számomra életképes alternatívát a tálca leváltására. Mikor ötvenféle helyről kapom a dokumentumokat és elvégeztem velük a munkát, jumplistben nézem meg hova vannak elmentve, hogy tovább tudjam küldeni, ott vannak kitűzve a fontosabb dolgok, a lejátszási listáim... többet használom fájlok megnyitására mint a duplakattintást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. bpeter91
2017.03.08. 10:07
Szeretettel várom ezt a funkciót. Jól jönne ha pár fps-t tudna felfele csalni nekem


Mellékesen, nem értem azokat akik azért nem használnak egy rendszert mert csúnya.... szerintem az elsődleges szempontnak annak kéne lennie, hogy rendben lehessen használni. Nekem sem tetszik sok minden, pl a windows 8 8.1 design, a windows 7 aeroval való szívás, amikor nem volt elég teljesítmény és visszakapcsolhatatlan lett, meg stb... de én úgy éltem eddig, hogy ami van abból a legtöbbet kell kihozni... a windows 10ben is annyira testre szabtam amennyire lehet, azt ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Cathaya
2017.03.08. 10:10
A Vista megjelenésekor meg azért ment a sírás hogy "minek a sok csili vili aero felület" szóval ezt nem lehet úgy megoldani hogy mindenkinek jó legyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. developer
2017.03.08. 10:27
Hát ha értelmesen írták meg, jó lesz. A Dying Light is igen sokat gyorsult ha az ember manuálisan osztotta ki a mag használatot és prioritást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. developer Asagr...
2017.03.08. 10:36
Azért ezt gondold át, mert így olyan látszatot keltesz mint aki leragadt a 15 évvel ezelőtti disztróknál és azóta nem látott linuxot.

Az agyonbutított, erőforrást alig használó L x d e (ha egybe írom szmájlit tesz középre) fényévekkel jobban néz ki mint a Win-en bármi, a vista aero-t is beleértve.

Szóval, ha használtál pár napig Unity-t, KDE-t, Mate-t és Cinnamon-t, visszatáérhetünk a Linux GUI fikázásra.

Aztán van még Compiz Fusion, Cairo Dock, a Win lábon hugyozná magát ha ezeknek a feature-knek a 10%-át tudná.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.03.08. 11:05
Cinnamon, azaz hányszor kellett már másik sessionből kilőnöm, mert összeomlott a rákba, pedig szinte semmi visual feature nincs bekapcsolva rajta...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim devel...
2017.03.08. 12:18
A GTK szar úgy ahogy van, szóval nem egy konkrét DE, hanem az összes, ami használja, így az összes általad felsorolt is.

Antergost futtatok laptopon is, meg virtualboxban is, így hat DE között tudok váltogatni. Egyik szarabb, mint a másik.

Firefoxra felrakom ugyanazokat az addonokat Windowson, majd Linuxon, és Linuxon több helyet pazarol a nagy semmi, mint Windowson. Mai napig nem tudtam rájönni, hogyan lehet a font DPI skálázást 1 alá vinni, mert egyetlen rohadt tool nem engedi 100% alá vinni, így meg hat-nyolc karakter után nem látok semmit egy weboldal böngészőfülén, ami a hatalmas font miatt feleslegesen magas.

Aztán ott van az az apró picike gond, hogy a file manager mint olyan egy teljesen szegregált valami, az egész nyamvadék Linux szeparált komponensekből való felépítettsége meg azt eredményezi, hogy például nincs normális méretű thumbnail support sehol az égegyadta világon két file manageren kívül (Doplhin ill. Thunar, amiből az utóbbira úgy kell ráerőszakolni), file manageren kívül meg semmilyen, se kicsi, se nagy, így nem tudok betallózni képeket betöltésre/feltöltésre egyetlen programban sem anélkül, hogy egyenként kattintgatnék rájuk, hogy a preview oszlopban lássam melyik micsoda, szóval teljesen ellehetetleníti a munkámat. Azért meg nem fogok direkt openSUSE-t használni KDE-vel, hogy fel tudjak rakni egy Firefox patchet, ami ad a tallózás ablaknak thumbnail támogatást, mikor a KDE-től rosszul vagyok, Unity kell(ene, a hibái nélkül).

Röviden ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. BiroAndras
2017.03.08. 13:29
Az egyébként érdekes, hogy ha az Apple csinál egy egyszínű minimalist dizájnt, akkor az a legjobb dolog a világon, ha a Microsoft probálja meg, akkor viszont szar.
Szerintem az eredeti Win8-as felület volt a jó, csak egységesíteni kellett volna, meg kicsit reszelgetn még. Ehelyett a win10 egy nagy visszalépés. Nyílván a sok kritika miatt van, de így most kb. a két rendszer legrosszabb tulajdnoságait sikerült ötvözni. Ha az ember megszokta a Win8-at, akkor nagyon könnyen és gyorsan lehetett vele dolgozni, mert szép nagy ikonok voltak mindenhol, egérrel és billenytűzettel is könnyen kezelhető volt, a keresés pedig kihasználta az egész képernyőt, így sokkal könnyebb volt megtalálni amit kerestem.
A Win10 meg visszahozta a bélyeg méretű menüket és a pixelvadászatot, de legalább csúnya is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!