iPon Hírek

Újabb torrent-csapás Hollandiából

Dátum | 2009. 08. 27.
Szerző | Gabriel
Csoport | HÁLÓZAT

A Pirate Bay után most a (szintén nagy népszerűségnek örvendő) Mininova is megkapta a magáét: egy ultimátumot, miszerint kereken három hónapjuk van arra, hogy minden jogsértő torrentre mutató linket eltávolítsanak az oldalukról. A három hónap lejártával €1.000-ra lesznek megbírságolva minden egyes el nem távolított illegalitás után.


Feltehetően ez a határozat afféle erőteljes "noszogatás" a Mininova-nak arra, hogy kapja már össze magát, és valóban valósítsa is meg azt, amin állítólag amúgy is dolgozik már egy ideje: egy olyan szűrőt, ami gondosan kirostálja a sérelmes anyagokat a kínálatukból. Egyfelől persze mindig kérdés, hogy az ilyesmi mennyire megvalósítható egyáltalán, másfelől viszont nagy nyomás alatt (ami pedig most kétségkívül adott) sokszor tényleg összejön még a lehetetlen is.

Más kérdés viszont, hogy még ha össze is jön valóban, azzal mennyivel lesznek előrébb. Mert bár a bírság rémét ez esetben elháríthatják ugyan a fejük fölül, viszont a forgalmukra kétségkívül igen jelentős - és negatív - hatással lesz az, ha ezután csak Linux ISO-kat, valamint más freeware és egyéb holmikat indexelnek majd. Megfelelő népszerűség híján pedig nem kizárt, hogy végül mégis ugyanúgy elsorvadnak majd, mintha hivatalos úton számolták volna fel őket.

Persze még így is maradt egynéhány jelentősebb torrent-oldal, azonban a friss fejlemények nyomán egyre inkább kérdésessé válik, hogy ők is meddig maradhatnak még meg.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. pluto
2009.08.27. 13:22
VISSZA A HIRHEZ

A Mininovát miért? Ez az egyik legjobb oldal, és rengeteg ingyenes dolog van rajta. Ezzel nálam pl. azt érik el hogy véletlenül se vegyek meg egy audio CD-t sem eredetiben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. _SammY_
2009.08.27. 13:45
szépen elmennek az emberek regisztrációs oldalak felé
és több kisebb torrent oldal lesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. gargantu
2009.08.27. 14:12
Nem találom a Helyesírási Szótárban azt a szabályt, amely szerint magyarul így kéne írni: "€1.000-ra". Sajnos nagyon terjed ez a változat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. straw
2009.08.27. 14:33
Tényleg muszáj minden cikkhez legalább egy helyesírást kritizáló kommentet írni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. arkman
2009.08.27. 14:52
Ezt meg is lehetne fordítani: Tényleg muszáj minden cikkbe legalább egy helyesírási hibát írni? (No offense...) Ettől függetlenül:
Először a Piratebay, most a Mininova, ezek tényleg nem tanulnak semmiből? Egy (ez esetben lehet hogy kettő, de ne hamarkodjuk el) oldal eltűnik, de a torrent olyan mint a hidra: lesz helyette másik 3, ezt a problémát így nem lehet megoldani...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. gargantu
2009.08.27. 15:03
straw:

Tényleg, miért is vannak a szabályok? Miért büntetik meg a piroson áthajtókat?
A töredékéhez írok csak azoknak, amelyekhez nagyon indokolt lenne. Nem csak helyesírási, hanem nyelvhasználati, nyelvhelyességi is van bőven. Akinek szövegkészítés a munkája, arra bizony fokozottan vonatkoznak ezek a szabályok.

Tényleg, muszáj mindent kétszer mondani/írni? Bocs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. mtrx220
2009.08.27. 15:08
egyébként van esély rá hogy visszaüthet ez a buzgóság a jogvédőknek - kitalálnak vmi új módszert a fájlmegosztásra aztán akkor kezdődik elölről az egész hajcihő. ez a jobbik eset a legtöbb embernek.
a rosszabbik az, hogy minden legális lesz.
persze ennek is van jó oldala: csak az marad meg a művészek,színészek, stb közül aki valóban letesz valamit az aztalra, a kóklerek mennek a szemétre, nincs pardon.
részemről ez - megfelelő ár mellett persze, alkuképes, szörnyű hogy mi megy manapság "kreativitás" és "művészet" néven....
így majd meggondolja ötször a sok ingyenélő úgynevezett művész hogy mit csinál.
persze ilyen úgysem lesz, mert soha semmi nem változik pozitív irányba ebben a tetves világban, semmi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. raiden
2009.08.27. 15:18
Az összes jogvédő bort iszik, és vizet prédikál. Már vagy 5x írtam erről kisebb cikket egy-egy ilyen hozzászólásomban. Most kivételesen nem fogok, de még mindig fel vagyok háborodva ezeken az ingyenélő férgeken, akik egy "nemes célt" képviselnek, és jogvédőknek titulálják magukat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. pdx06
2009.08.27. 15:54
Ideje lenne bár befejezni!! Kedvenc torrent oldalaimról van szó! Pont azok erőlködnek akiknek amúgy is van egy szakajtó pénzük. Filmesek, nagyobb szoftverkiadók hypermilliárdosok. Amerikai énekesek Multimilliárdosok. Mit akarnak? Aki nem vette meg, az ezek után sem fogja, megszerzi máshonnan.

arról nem beszélve hogy egyre pocsékabb, összecsapottabb a felhozatal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. zavek
2009.08.27. 16:29
A piratebay-es ügy után úgy látszik vérszemet kaptak ezek a rohadékok és most már a zsarolástól sem riaadnak vissza. Szép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Vardar
2009.08.27. 16:32
Az isohuntot meg védem az életem árán is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. csx01
2009.08.27. 17:30
Javítsatok ki ha tévedek, de a mininova nem csak kereső? Vagy tracker is egyben?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. arkman
2009.08.27. 17:34
(pdx06)arról nem beszélve hogy egyre pocsékabb, összecsapottabb a felhozatal.
Egyetértek, ha nem lenne ilyen sok igénytelen film/zene/stb, amik nem érnek semmit (sőt némelyiknek halálbüntetést kellene kiosztani, olyan szinten szánalom) akkor sokkal bátrabban lehetne megvenni dolgokat. (És ezzel a _készítőt_ támogatni, nem pedig azokat, akik ilyen-olyan okok révén a készítőkből élnek) Persze vannak elvből letöltők, akiknek mindegy mennyibe kerül, akkoris letorrentezik, de szerintem javulna a helyzet.
Más: Nemrég a Twitterre szálltak rá, abból az indokból, hogy miért engedi, hogy az emberek megosszák egymással a filmes élményeiket (Ez a film jó / ez meg egy nagy rakás...), amiknek zöme negatív, és ezzel befolyásolják az eladásokat. Jah hogy kérem az eszükbe sem jut, hogy lehet hogy a film rossz (és enyhe kifejezést használtam), és nem a nézőkben kell a hibát keresni, hanem valahol máshol... Hova tart a világ... Mi lesz a következő megpróbálják betiltani az e-mailt, msnt, levelet, beszélgetést?
(mtrx220)Csak az marad meg a művészek,színészek, stb közül aki valóban letesz valamit az aztalra, a kóklerek mennek a szemétre, nincs pardon.
Így legyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Lancelot23
2009.08.27. 17:46
Az Isohunt megúszta egyelőre mert felmentették a Mininova sajnos nem mert nagyobb a látogatási mezőnye. Pedig sok olyan filmet szedtem le innen amit nálunk nincs meg és nem illegális a terjesztése. Egyik kedvenc sorozatomat is csak innen lehet levadászni. Ha ezeket is bezárják akkor maradnak a honi regisztrálós vagy nyílt megosztok igaz akkor már nehezebb lesz bejutni a nagy keresletek miatt, de még akkor is megéri. Addig míg nem lesz normális árak itthon vagy máshol addig az emberek előbb letöltik aztán ha testzik beszerzik eredetibe ez mindig így volt mióta terjed a torrent vagy a warez oldalak. Én is voltam úgy, hogy egy filmet megszereztem valahonnan, de megvenni már nem akartam mert az első 40 perc után már töröltem ismert annyira rossz volt. De volt amit megszereztem eredetibe. Csak folytassák majd őket is meglátogatják a helyi kalózok csak nem szép szóval köszöntik meg az anyukájukat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. 620hun
2009.08.27. 21:50
TPB, mondom magamban, kit érdekel? tele reklámos pornóval az egész, átláthatatlan. De a Mininova??? Onnan töltögettem mindent, a 24 -et, mindent!

Most már nagyon kezd elegem lenni ebből az egész trendből!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Multitask
2009.08.28. 18:51
A reklámokat te is letudod blokkolni, nekem egy darab reklám nem volt a thepiratebayen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. MassKilla
2009.08.30. 15:39
akinek firefox van, de aki explorerezik vagy chrome-ozik, azoknak nincs olyan sok plugin lehetősége...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!