iPon Hírek

Újdonságok a MediaTeknél

Dátum | 2015. 04. 17.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A MediaTek ezúttal két új chipet állított reflektorfénybe, melyek a gyártó tervei szerint táblagépekkel karöltve kerülnek majd kereskedelmi forgalomba. A két chipen felül pedig a cég arról is mesélt, hogy mit készül még bemutatni idén. MediaTek MT8163 Az újdonságok közül mindenképpen az MT8163 ígérkezik érdekesebbnek. Ez chip egyelőre eléggé titokzatos, ugyanis a grafikus egység munkakörét nem tudni, hogy milyen feldolgozó tölti be. A MediaTek egy Sapphire kódnevű IGP-t alkalmaz. A chipgyártó általában Imagination Technologies (PowerVR) vagy ARM (Mali) grafikus egységet használ, de itt felmerült annak a lehetősége, hogy talán egy saját fejlesztéssel rukkolnak elő, sőt mi több, még az AMD-vel is hírbe hozták ezt a lapkát. No de lássuk, mi az, amit már biztosan tudunk az MT8163-mal kapcsolatban. Ez a SoC Cortex-A53 magok négyesével érkezik, tehát 64 bites támogatással szolgál. A vállalat elmondása alapján nagyjából 30 ezer pontot fog produkálni az AnTuTu tesztjében, szóval a középkategóriás táblagépeket fogja megcélozni. A MediaTek régóta szeretné elérni, hogy az Android támogassa a 120 Hz-es megjelenítést, és ennek megfelelőn az MT8163 is lehetőséget biztosít erre – 720p-s felbontás mellett.
Ez az újdonság már úgy érkezik, hogy támogatja akár az Android 5.1 operációs rendszer használatát is, ami pillanatnyilag még a legfrissebb Lollipop verzió. A multimédiás képességeit górcső alá véve a hardveres H.265 (HEVC) dekódolást érdemes külön kiemelni, ez a formátum még csak most kezd igazán elterjedni, de rendkívül nagy potenciál van benne. A H.265-ös anyagok kisebb helyet foglalnak, és kevesebb energiafelhasználás mellett lehet őket lejátszani, ami főleg a tableteknél kiemelten fontos. A kapcsolati lehetőségeket számba véve van a tarsolyában 2,4 és 5 GHz-es tartományokat is támogató Wi-Fi, Bluetooth 4.0 modul, valamint GPS vevő és még FM rádió is. A MediaTek MT8163-ra épülő táblagépek még ebben a hónapban befuthatnak, ám azt most még nem tudjuk megmondani, hogy melyik gyártók ugrottak rá, és az ára sem ismert. (A pletykák szerint csak 5 dollár lesz, de ezt sem megerősíteni, sem pedig cáfolni nem tudjuk, hivatalosan erről nem beszélt a MediaTek.) MediaTek MT8735 Az MT8735 mintegy ismeretlen ismerősként tűnt fel a MediaTek kínálatában, ez ugyanis nem más, mint az MT6735 táblagépek számára valamelyest átalakított változata. Itt 1,3 GHz-es órajelen üzemelő Cortex-A53 magok kvartettje várja az érdeklődőket egy Mali-T720 MP4 grafikus feldolgozó egységgel megtoldva. A szóban forgó chip a kategóriáján belül a legtöbb vetélytársánál gyorsabb lesz valamelyest, miközben a MediaTek állítása szerint kevesebb energiát emészt fel. A tervezők beépítették a MiraVision technológiát a lehető legjobb vizuális élmény garantálása érdekében, és a kamera kapcsán is érdekes képességekkel bír a SoC. Fotók és videók is készíthetőek majd egyidejűleg az elő- és a hátlapi kamerával, illetve az önarcképeket valós időben lesz lehetőség szerkeszteni, ezáltal a készülék tulajdonosa már a kép készítésekor látja majd a szoftveresen módosított végeredményt.
Ennél a chipnél már egyértelműen nagyobb hangsúlyt fektetett a MediaTek a kapcsolati lehetőségekre. Az MT8735 esetében kiemelendő, hogy már 4G LTE mobil kommunikációs modem is van a repertoárjában, ami FDD-LTE és TDD-LTE hálózatokon is jól érzi majd magát. Olyan tabletek alapja lehet ez a lapka, amiket kifejezetten arra terveztek, hogy a mindennapos utazások során elkísérjék a „gazdájukat”, és ilyenkor is folyamatosan biztosítsák az internetkapcsolatot. A chip kelléktárában az LTE mellett van még kétsávos (2,4 és 5 GHz) WLAN, Bluetooth 4.0 modul, és FM rádió is, a GPS vevő pedig ezúttal már a GLONASS és a BeiDou műholdakat is képes lesz segítségül hívni a gyorsabb és pontosabb pozicionálás érdekében. Akárcsak az MT8163, a MediaTek MT8735 is áprilisban bukkanhat fel valamilyen táblagép belsejében, de ahogy a másik lapkánál sem, úgy itt sem lehet még most tudni, hogy milyen készülék ad majd neki otthont elsőként. MediaTek Helio X20 Az elkészült termékek mellett egy igazi érdekességről is beszámolhatunk, ami egyelőre fejlesztés alatt áll. A MediaTek szakemberei a színfalak mögött már egy 10 processzormagot felvonultató chipen dolgoznak, ami állítólag még idén tömeggyártásba kerülhet. A Helio X20 néven érkező megoldás azt a Helio X10-et válthatja fel, ami eredetileg MediaTek MT6795 néven látta meg a napvilágot még tavaly (ez van pl. a HTC One M9+-ban). Arról már korábban is hallani lehetett, hogy a kínai chipgyártó fontolgatja a 10, illetve 12 magos konfigurációk bevetését, a mostani hír hallatán pedig már biztosra vehető, hogy a vállalat túllép a jelenlegi nyolcmagos architektúrákon.
A MediaTek egy különleges rendezvényen számolt be a Helio X20 érkezéséről, ahova a legfontosabb partnereit invitálta meg, így például a Xiaomit és a Vivót. Mivel egyelőre nem sokat tudunk arról, hogy pontosan milyen felállásban lesznek a processzormagok a lapkában, a várható teljesítményre sincs pontos rálátásunk. Állítólag 70 ezer pont körül teljesíthet majd az AnTuTu mérőprogramban, de persze ebből sem lehet még messzemenő következtetéseket levonni. A magok számának tovább növelése elsőre valószínűleg nem sokak szimpátiáját váltja ki, viszont ne feledjük, hogy a MediaTek egyszer már komoly sikert ért el egy hasonló lépéssel. Ők voltak az elsők, akik nyolcmagos ARM chipet készítettek okostelefonok, illetve táblagépek számára, és nagyrészt ennek is köszönhetik, hogy most a piac második helyét foglalják el a Qualcomm mögött.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. flashike
2015.04.17. 13:47
70ezer pont 10 vagy 12 maggal? Érdekes, az S6 már most bőven produkál ennyit. Szerintem semmi értelme nincs már annyi magnak, inkább ugyanilyen teljesítmény mellett gyúrjanak az energiatakarékosságra, vagy az akkumulátorra a telefon/tablet gyártók.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. chris123
2015.04.17. 14:53
"FDD-LTE" királyság, akkor támogatja a floppy meghajtók használatát
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. nemlehet flash...
2015.04.17. 15:23
A MTK más megközelítést használ mint a Samu vagy a Qualcom. Ők azt mondják, hogy sok gyenge mag jobb, mert alapvetően a használat legnagyobb részében alig-alig kell teljesítmény. A droid egész jól skálázódik több magra, bár játékoknál ugye ez már közel sem ilyen rózsás a helyzet, de alapvetően a legtöbb ember nem játszik a telefonján vagy nem komoly játékokkal.

Teljesen jó lehet ez, bár azért 10-12 magot már én is kicsit túlzásnak érzek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. DemonDani flash...
2015.04.17. 17:47
A Galaxy S6 8 maggal 65-70 ezer pontot hoz, ez pedig 10 maggal adott 70-75 ezer körül.

Tényleg nagy különbség ez szerinted? Ráadásul ez csak egy AnTuTu, plusz a Samsung élen jár az AnTuTus csalásban, ők voltak az elsők akik elkezdték itt pörgetni a pontokat, ki tudja, hogy mennyire reális az, amit a Galaxyk ott produkálnak. Más méréseken azért nem vernek 30%-ot a mezőnyre, ami azért minimum gyanús. Persze a MediaTek is csalhat, pont ezért nem kell annyira foglalkozni ezzel még, de az hogy 8 vs 10 maggal hozzák ugyanazt, szerintem abszolút nem olyan hatalmas különbség, mint amennyire te érzékelteted ezzel a kommenttel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. lazacmaki
2015.04.17. 19:29
10 maggal elég találó a név, tényleg úgy fog melegedni mint a nap
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mikej95
2015.04.17. 20:02
Az új megoldás a Watermelon kódnevet viseli.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kiskoller
2015.04.18. 21:51
Pont azért jó a sok mag, mert a nem használt magokat le lehet kapcsolni, így lehet spórólni a fogyasztással... Míg kevés, de erős magnál max az órajelet veheted le, de az egyrészt nem takarít annyit, másrészt a teljesítmény rovására is megy.

Emellett ha sok process fut akkor párhuzamosítás nélkül is hasznos a sok mag. Egy telefon esetében egyik app se kér túl sok CPU erőt, csak épp több fut már egyszerre. Meg az egyéb háttérfunckiók, mint 3G, GSM, az ég tudja hány NSA kiskapu, stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!