iPon Hírek

Újdonságok a Samsungtól és az Elpidától

Dátum | 2010. 12. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Samsung ezúttal 30 nm-es csíkszélességel készülő MLC típusú NAND Flash chipekkel ellátott SSD meghajtókkal jelentkezik, míg az Elpida  újdonságai szintén 30 nm-es gyártástechnológiára alapoznak, ám itt már nem SSD meghajtókról és NAND Flash chipekről van szó, hanem egy 4 GB-os DDR3-as So-DIMM memória modulról, amelyen 30 nm-es csíkszélességgel készülő 2 Gb-es DDR3-as memóriachipek teljesítenek szolgálatot.

30 nm-es MLC NAND Flash chipekre épülnek a Samsung legújabb vállalati SSD meghajtói

A koreai gyártó az üzleti szegmensben használatos adattároló rendszerek piacán most a szokásos nagyteljesítményű és strapabíró SLC NAND Flash chipek helyett 30 nm-es csíkszélességgel készülő MLC NAND Flash chipeket alkalmaz legújabb termékeinél. Az új chipek ún. Toggle DDR interfészt használnak, az őket kezelő SSD vezérlő pedig SATA 3 Gbps-os csatolófelületet kínál a rendszer számára.


A meghajtók véletlenszerű maximális írási teljesítménye 43000 IOPS, míg véletlenszerű olvasás esetén 11000 I/O művelet elvégzésére képesek az egységek másodpercenként, természetesen 4K módban. Az újdonságok úgynevezett end-to-end adatvédelmet is kínálnak, ami növeli az adatbiztonságot és megbízhatóbbá teszi a működést. A friss, MLC típusú adattárolók sorozatgyártása a következő hónap folyamán indulhat meg, a termékekből 100 GB-os, 200 GB-os és 400 GB-os modellek készülhetnek, amelyek mind 2,5 hüvelykes formátummal érkeznek.

4 GB-os, energiatakarékos So-DIMM memória modul az Elpida műhelyéből


Az Elpida már megkezdte legfrissebb újdonságának szállítását, ami ezúttal nem más, mint egy 2 Gb-es DDR3-as memóriachipekből álló 4 GB-os So-DIMM memória modul. A 30 nm-es csíkszélességgel készülő 2 Gb-es DDR3-as memória chipek 1866 MHz-es órajelen üzemelnek úgy, hogy működés közben 20%-kal, míg üresjáratban 30%-kal kevesebb áramot igényelnek, mint az Elpida 40 nm-es csíkszélességgel készülő 2 Gb-es memóriachipjei.


A gyártó tervei szerint az új memóriachipek köré épülő 4 GB-os So-DIMM memória modulok sorozatgyártása valamikor a következő év első negyedévében indulhat meg.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások