iPon Hírek

Újfajta biometrikus azonosítás Fujitsu módra

Dátum | 2011. 06. 27.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Sok esetben fontos, hogy egy-egy adott személyt a lehető legnagyobb biztonsággal lehessen azonosítani, így ezekben a helyzetekben gyakran alkalmaznak biometrikus azonosítást. Az esetek többségében ez ujjlenyomatokra alapul, ám ezt esetenként íriszminta alapú azonosítással is helyettesíthetik, illetve kiegészíthetik, ha a szükség úgy hozza. A Fujitsu Laboratories most egy új módszerrel jelentkezik, amely gyors és biztonságos személyazonosítást tesz lehetővé, akár még egymillió emberből álló adatbázis alkalmazásakor is.

A gyártó mérnökei egy olyan módszert fejlesztettek ki, amely a kéz három ujjának ujjlenyomatai és a tenyérvéna rajzolata alapján azonosítja az embereket, méghozzá rendkívül megbízhatóan és gyorsan. A módszer alkalmazásával egy egymillió embert tartalmazó adatbázisból akár két másodperc alatt lehetőség van az adott személy azonosítására a fenti paraméterek alapján. A rendszer a működéshez több szervert használ párhuzamosan, de a hatékonyásgban az is komoly szerepet játszik, hogy a potenciális találatok szűkítésével gyorsan megtalálja az adott biometrikus adatokhoz társított felhasználót. Ehhez a gyorsasághoz komoly fejlesztésekre volt szükség, ugyanis a hagyományos technológiák alkalmazása mellett hasonlóan nagy felhasználói adatbázis esetén akár 20 percig is eltarthat az azonosítás folyamata, ami többnyire bizony nem járható út, főleg egy pénzintézeti gyors személyazonosítás alkalmával.

Fujitsu Palm Reader
A különleges megoldás esetében nagy kihívást jelentett a fejlesztők számára, hogy a három ujj ujjlenyomatának, valamint a tenyérvéna-mintázat rögzítéséhez eltérő technológiákat kell alkalmazni. A fejlesztéseknek és a tapasztalatnak köszönhetően az ujjlenyomatokat hagyományos módszerrel, a tenyérvéna-mintázatot pedig nagysebességű képi feldolgozás segítségével rögzítik, méghozzá egyszerre, rendkívül gyorsan.

A párhuzamos adatfeldolgozásnak köszönhetően a technológia kiválóan alkalmazható felhő alapú környezetben, ahol a szerverek számának változtatásával könnyedén növelhető vagy csökkenthető a rendelkezésre álló számítási teljesítmény attól függően, hogy mekkora mintával dolgozik az adott rendszer.

A jövőbeli fejlesztések az illetékesek elmondása szerint legfőbbképpen arról szólnak majd, hogy az egymilliós minta esetében hatékonyan működő rendszert akár 10 milliós vagy nagyobb minta esetén is hasonlóan hatékonyan, illetve gyorsan lehessen használni, ezáltal még több területen lehessen sikeresen alkalmazni az újfajta biometrikus azonosítást.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. raiden
2011.06.27. 19:53
Személyigazolványok rettegjetek

Amúgy számomra nem meglepő, hogy 3 ujjlenyomattal(+tenyrvénánál) töredékére csökkent az azonosításhoz szükséges idő. Hiszen minél több "jegy" áll rendelkezésre, annál több a "különbségek" száma is. Persze ezzel nő a vizsgálandó adatmennyiség is, de ezt kompenzálhatja egy optimális keresési rendszer+korunk magas teljesítményű gépei.
A tenyérvéna jelentősége szerintem eltörpül 3 ujj lenyomata mellett. Ikrek esetén mi van? Tudom, hogy az ujjak természetesen különböznek, de egy véna elhelyezkedése közel azonos testfelépítés mellett, nem hinném, hogy jelentőséggel bír 3 ujj lenyomata mellett. (Na ezt most jól 'megasztontam' de értitek...)
Na de ha az okosok beletették a ketyerébe, akkor biztos volt oka...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mullerdavi...
2011.06.27. 22:01
Szerintem a tenyérvéna pont arra jó hogy leszűkítse a keresést, talán azt könnyebb ábrázolni, ezáltal rövidül a keresés. De meglehet tévedek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. gebana
2011.06.27. 22:10
elképzelem ezt laptophoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim
2011.06.28. 00:40
Ez a termék már 2006-ban is rendelhető volt náluk PalmSecure néven.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Szerzetes
2011.06.28. 09:41
Biztosan van az a szerver mennyiség, ami mellett megéri még fenntartani párat, csak hogy az előzőekhez hozzáférj
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!