iPon Hírek

Újfajta botulinum toxint fedeztek fel

Dátum | 2013. 10. 22.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A botulinum toxin egy új fajtáját fedezték fel a kutatók. A Clostridium botulinum anaerob baktérium által termelt méreganyagnak egyelőre nincs hatásos ellenszere, ezért DNS-ének pontos szekvenciáját biztonsági okokból titkosították az illetékes hatóságok. Ez az első alkalom, hogy ilyesmire kerül sor egy biológiai toxin kapcsán. A botox néven is ismert méregfajta a legmérgezőbb ismert anyagok közé tartozik. A toxin megakadályozza az acetilkolin nevű neurotranszmitter kibocsátását, és ezzel megzavarja az ingerületátvitelt, a bevitt mennyiségtől függő mértékű izombénulást okozva. (Kis mennyiségben ezért az izmok bénítására használják az egészségügyben és a kozmetikai iparban is.) Mivel maga a baktérium a szervezetben csak igen kivételes esetekben képes szaporodni, és a betegséget kizárólag a toxin okozza, nincs értelme antibiotikumot adni a pácienseknek. A kezelés tehát az emésztőrendszerből még fel nem szívódott toxin semlegesítésére, illetve eltávolítására irányul.

Az ellenanyagként olyan fehérjéket alkalmaznak, amelyek megkötik a sejthez még nem kapcsolódott botox-molekulákat, kivonva őket ezzel a forgalomból. A botulinum toxinnak mostanáig hét fajtája (A−G) volt ismeretes, és mindegyik esetében létezik hatásos ellenanyag. Az elmúlt hetekben azonban egy nyolcadik fajtát (H-típus) is azonosítottak egy botulizmus tüneteit mutató gyermek székletében. A felfedezést tevő amerikai kutatócsoport szekvenálta a bakteriális genom méreganyagot kódoló részét, és megállapították, hogy egy eddig ismeretlen anyagról van szó, amely a megszokott antitestekkel nem semlegesíthető. Nyulakban azóta ugyan sikerült a H-típus ellen is hatásos antitesteket létrehozni, azonban a hatékony terápiához az egereken végzett kísérletek során nagyon nagy ellenanyag-dózisra volt szükség. Egyelőre tehát nincs igazán hatásos ellenszere a méregnek, ezért is döntöttek úgy a kutatók az illetékes amerikai hatóságokkal való egyeztetés után, hogy túlságosan kockázatos lenne a méreganyagot termelő baktérium teljes genomjának nyilvánosságra hozása. A DNS toxintermelésért felelős szakaszát utólag fogják publikálni, amint sikerül kikísérletezni a megfelelő ellenanyagot. A botulinum toxin terroristák általi esetleges használata régóta aggasztja a biztonsági szakértőket, mivel egy minimális adaggal óriási mennyiségű élelmiszer fertőzhető meg.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. siita
2013.10.22. 10:32
Játék a halállal...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. chris-v
2013.10.22. 11:29
Inkább kutatás az életért!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kisza25 siita
2013.10.22. 12:18
botulizmus (közismertebb nevén kolbászmérgezés, 20 éve tanultam a suliban róla) már régóta ismert dolog, most találtak egy újabb fajtáját, nem tudom miért fújták fel ennyire, meg miért kellett egyáltalán kihozni a hírt addig míg nincsen ellenszere, ha annyira félnek téle akkor nem kellett volna inkább titokban tartani?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Taranisz
2013.10.22. 13:29
@kisza25:
Ez a hír pusztán annyiról szól, hogy felfedeztek egy újabb fajtáját egy méregnek, de az, hogy ez a méreg miből, hogyan nyerhető ki és hogyan lehet mesterségesen előállítani titok és egészen addig az amíg nincs ellenanyag rá. Utána pedig azért lesz nyilvános, mert több kutató intézet is hozzáférhet és így hatékonyabb gyógyszereket, anyagokat stb. tudnak kikisérletezni talán.
Az persze igaz, hogy lehet másra is felhasználni (hadipar és társai)... de az már más téma.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Humbuk
2013.10.22. 18:09
Taranisz: Nem árulták el honnan nyerhető ki? Hát a beteg emberek székletéből...
Ne nézzünk már mindenkit madárnak, lehet a gonosz embereknek már durvább cucca is van, mint ez.

Ez hír a véleményem szerint csak egy szimpla Amerikai nyálverés... Amolyan bibibiiiii nekünk már ilyenünk is vaaaaaan... Üzenete pedig: FÉLJETEK!
Csak a szokásos propaganda maszlag.
Ahogy mondtam, rondább dolgok is vannak annál, mint a méreg.
Másrészt meg stratégiai okokból, sokkal nagyobb kárt okoz az, ha az emberek nem halnak bele egyből az ilyen fertőzésekbe(mérgezésekbe), hanem hosszú időn át kezelésre szorulnak. Nagyobb a gazdasági teher.

Harmadrészt: Már nincsen mitől félni és ezért ki kell találni az amcsiknak valami újat?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!