iPon Hírek

Újfajta DNS-t fedeztek fel

Dátum | 2012. 04. 17.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Virginiai és az Észak-Karolinai Egyetem kutatói egy eddig ismeretlen típusú, kör alakú, kromoszómán kívüli DNS molekulát azonosítottak, amely az ember és az egér sejtjeiben is megtalálható. A cirkuláris DNS-t 200‒400 bázispár alkotja. A mikroDNS névre keresztelt molekulában a bázispárok sorrendje nem ismétlődő, és általában valamelyik génnel összefüggésbe hozható. Ez arra utal, hogy a kromoszomális DNS-ben történt kisebb törlések maradványai lehetnek. A felfedezésről részletesen a Science oldalain számolnak be a kutatók.

Anindya Dutta professzor és munkatársai sikeresen szekvenálták a körkörös DNS darabjait. Úgy találták, hogy a cirkuláris bázissorok hossza nagyjából megfelel annak a hosszúságnak, amelyet egy nukleoszóma tartalmaz. Ez utóbbi a kromatin állomány legkisebb szerveződési egysége, egy nyolc hiszton molekulából álló korongra két csavarulatban egy 147 bázispárból álló DNS-lánc tekeredik rá. Két korong között egy legfeljebb 80 bázispár hosszúságú linker régió és még egy hiszton fehérje található. A mikroDNS különösen gazdag guaninban és citozinban, ehhez képest a benne található adenin és timin mennyisége sokkal kevesebb.


A cirkuláris DNS-t a kromoszomális DNS-sel is összevetették, és úgy tűnik, hogy a mikroDNS darabjai megfelelnek a kromoszómákon megfigyelt apróbb hiányoknak, úgynevezett mikrodelécióknak. Ez arra utal, hogy a mikroDNS-nek valamilyen szerepe van a DNS-javító mechanizmusokban. Nagyobb mértékű deléció során a kromoszóma egy darabja és az általa hordozott genetikai információ elvész. A kódolt információ mennyiségének és minőségének függvénye, hogy milyen következményekkel jár a deléció: a teljes tünetmentességtől a letális genetikai kórképekig húzódik a skála.

A kutatók véleménye szerint a mikroDNS a kromoszomális DNS replikációja során, esetleg a javítási folyamatok eredményeként keletkezik, de a történések pontos megismeréséhez további vizsgálatokra lesz szükség. Egyelőre azt sem tudni, hogy a körkörös DNS aktív szerepet játszik-e a folyamatokban, vagy esetleg csak a javító mechanizmusok után visszamaradt felesleges töredékekről, „sorjákról” van szó.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. sanyix
2012.04.17. 15:59
biztos ez a dns md5 checksum-ja
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. sks7891
2012.04.17. 16:12
sanyix:
ez megölt :'D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. crowly
2012.04.17. 18:11
Amikor a dns károsodásáról beszélnek, pontosan melyik sejtéről van szó? Kizárt, hogy mind pont egyszerre károsodjon ugyanott. Valaki elmagyarázná, hogyan működik ez? Minden sejtben ugyanaz a dns van, de mégis mind más funkciókat lát el. A dns-nek miután már létre jött egy sejt milyen szerepe van még és hogy vannak a különböző sejtek dns-ei kapcsolatban egymással. Pl egy sejben megsérül, az hogy vezethet genetikai betegséghez ha közben a többi sok milliárdnak semmi baja? Illetve ilyen alapon akkor, hogy történhet egyáltalán bármilyen genetikai károsodás azon kívül, hogy valaki eleve úgy születik (vagyis már az egy sejt amiből szét osztódik hibás).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. sensejke
2012.04.17. 22:13
A lényeg, hogy minden sejtnek van DNS-e, de minden sejtben vagy sejtcsoportban más fehérjét kódol, és minden fehérje más-más funkciót lát el. A DNS károsodás hatása függ a károsodás fajtájától és mértékétől. Ahogy Mikrobi írta vannak DNS javító funkciók, de ha rosszul működnek vagy épp pont ezeket a hibajavító mechanizmusokat éri károsodás ill. túl nagy a gond akkor vannak problémák. Az ivarsejtek károsodása az egyén utódaiban fog megnyilvánulni. Viszont bármely szerved vagy szövetedben lévő sejtek DNS-e károsodik az rajtad fog kifejeződni. De még senki sem tudja 100%-ra a DNS hogy működik, csak bizonyos funkciókat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. freyr
2012.04.17. 23:35
Én úgy tudom csak olyankor lehet baj, ha egy-egy őssejt károsodik és nem lehet kijavítani a hibát, akkor az beépülve nagy számú hibás sejtet eredményezhet, amiből már lehetnek genetikai problémák.
Illetve ott a rák is, ami a hibás sejtek szabályozatlan önreprodukciója. Ha jól emlékszem ott elég akár egy sejt is a bajhoz, ha az a megfelelő helyen és időben van jelen, mivel rákot nem okoz csak genetikai hiba, de szükséges összetevő a DNS károsodása.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ThePoweR
2012.04.18. 08:48
"Ez utóbbi a kromatin állomány legkisebb szerveződési egysége, egy nyolc hiszton molekulából álló korongra két csavarulatban egy 147 bázispárból álló DNS-lánc tekeredik rá."

Ezt elolvastam egy párszor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sensejke freyr
2012.04.18. 13:42
Nem feltétlen. Az csak egy a sok közül, mert őssejtek leginkább csecsemőkben van. Te neked is lehet DNS károsodásod kémiai szerek, sugárzások, de még vírusok miatt is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!