iPon Hírek

Újfajta fényforrás veheti át a LED helyét

Dátum | 2012. 12. 04.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Wake Forest Egyetem kutatói újfajta megoldást dolgoztak ki a nagyobb (és kisebb) terek megvilágítására. A FIPEL nevű elektrolumineszcens technológia eredményeként lágy fehér fény keletkezik, amelyet sokkal jobban visel az emberi szem, mint a fluoreszcens lámpák enyhén sárgás vagy a LED-ek kékes színét.

A kutatócsoport egy nanoszinten strukturált polimer mátrixot használ az elektromos áram fénnyé alakítására. A háromrétegű anyag tökéletes fehér fényt bocsát ki, és bármilyen méretre vágható, illetve formája is szabadon alakítható, így elvileg akármilyen alakú világítótest legyártható belőle, amely aztán a már létező foglalatokban is felhasználható lesz. A nanoszerkezet változtatása révén másfajta színű fényforrások is megalkothatók a módszerrel.


A fényforrás hatásfoka legalább kétszerese a kompakt fénycsövekének, amelyeket a köznyelv csak energiatakarékos izzóknak hív, és bátran felveszi a versenyt a LED-ekkel is. Az általa kibocsátott fény azonban sokkal kevésbé fárasztja a szemet, mint a többi mesterséges fényforrás, és mivel polimer alapanyagú, nem törik össze, ha esetleg leesik vagy nekiütődik valami, így sokkal biztonságosabb a használata.

A FIPEL technológiával működő égők ezen felül rendkívül hosszú életűnek ígérkeznek: az első működő prototípus immár tíz éve folyamatosan világít, mondta el David Carroll, a kutatás vezetője. Az újfajta fényforrások iránt már több gyártó is érdeklődött, és ha minden jól megy, akár már jövőre piacra kerülhetnek az első darabok.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

40. balikabo
2012.12.04. 08:39
Ezeknek a híreknek örül igazán az ember és ezekben mutatkozik meg igazán a technológiai fejlődés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. NimKorko
2012.12.04. 08:42
A gyártók meg majd megoldják valahogy, hogy ne menjen 10 évig se. De amúgy jó cucc... kéne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. fekszi
2012.12.04. 08:46
Végre egy hír, ami a közeljövőben bevezetendő új technológiáról szól, nem egy majd talán ha az Isten is úgy akarja akkor xx év múlva lesz belőle valami és aztán pénz hiány miatt eltűnik a süllyesztőben (sajnos). Ilyen cikkeket szívesen olvasnék, jöhetnek Egyébként ha az ára nem lesz a csillagos egekben, akkor ígéretesnek tűnik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. LoGA
2012.12.04. 09:08
Ha 10 éve működik a prototípus, akkor miért csak most került a hírekbe? Ez egy 10 éves technológia eszerint...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. freyr
2012.12.04. 09:08
Hogy már tíz éve van működő prototípus? Akkor jó sokáig vártak a végleges verzió kidolgozásával... igaz el kell adni az energiatakarékos izzókat is, habár jó rövid élettartamúak és még lekapcsolás után is hajlamosak villogni, néha világítani.
Amúgy jó hír, hogy végre fehér fényről van szó. Engem meg tud őrjíteni a sárga, mindennek annyira más a színe vele. Mondjuk ha nem szükségszerűen fehér, akkor ebből is jó nehéz lesz majd beszerezni olyat, ahogy LED-ből is iszonyú nehéz hideg fehéret kapni, aminek fényereje is van. Mintha direkt akarnák, hogy rosszul legyenek láthatóak a színek, az emberek többségét meg nagyon nem zavarja. Érthetetlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Humbuk
2012.12.04. 09:15
haha pont ezt akartam mondani

Ha 10 Ft-ba is kerül, meg kell fizetni a gyártástechnológiát(+ jó sok profit) szal lesz belőle 5000Ft ami miatt megint érdekes lesz a dolog, mert nem fogja megérni nekünk vásárlóknak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. atti2010
2012.12.04. 09:23
A kutatócsoport egy nanoszinten strukturált polimer mátrixot használ az elektromos áram fénnyé alakítására.

Tíz éve még nem tudtak nanoszinten gyártani, vagy tévedek, akkor hogyan világit 10 éve a prototípus? Miért nem hallottunk róla eddig, valahogy sántít nekem ez a hír.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Uatu
2012.12.04. 10:28
atti2010, néhány 10 nm vastag rétegeket, ami már nanotechnológia, 15-20 évvel ezelőtt is lehetett csinálni. Simán elképzelhető, hogy van 10 éves prototípus, amiben az a polimer működik. Csak sokkal pontatlanabb volt a gyártástechnológia, és így valószínűleg a hatásfoka sokkal rosszabb, mint a ma készülő példányoknak. Ellenben tartós tesztekre kiválóan alkalmas lehet. Ha nem nyeli le valamelyik gyártó a technológiát évekre (évtizedekre), akkor lehet belőle valami.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. SuhiTomi
2012.12.04. 11:02
10 év nagy cucc
[LINK]
Amúgy van erről valami dokumentumfilm, hogy meg kellett keményen rövidíteni az élettartamát a hagyományos izzóknak, hogy sűrűn kelljen cserélni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. pjszilard
2012.12.04. 11:20
Attol, hogy van link ezt miert nem lehetett volna leitni a cikkbe: Effect of multi-walled carbon nanotubes on electron injection and charge generation in AC field-induced polymer electroluminescence. esetleg mindjart lehetett volna tudni mirol van szo.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. pjszilard
2012.12.04. 11:26
Most latom, hogy nics is olyan messze tolunk. Jovore megnezem eloben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. papp sándo...
2012.12.04. 11:26
Akár LCD háttér világítás is lehetne belőle,nem lenne olyan felhős mint a LED.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. zodiac83
2012.12.04. 11:39
@SuhiTomi:

link.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. pjszilard
2012.12.04. 11:50
zodiac83 Azert erint az idozitett elavulas, mert rossz arkategoriaban vasarolsz. Mielott valaki rafogna a gonosz gazdagokra errol engem a tchnikumban tanitottak errol 1992-ben, egy tanar aki nem az uj dolgok koveteserol hires es reg nyugdijjban kellett volna lennie. Ha elkezded szidni a cegeket, kezd az eredeti magyar vallalatokkal, akik reges reg ota ezt csinaltak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. csicsoblad...
2012.12.04. 11:50
Az a baj, hogy otthon sz*rt sem ér, ha kapcsolgatás nélkül 10 vagy 107 évet elmegy, ha kapcsolgatva csak mondjuk 3-at, és pár év után már csak a fényének a 1/10-ét tudja, vagy megnő a fogyasztás. Aztán a polimer mátrix sem úgy hangzik, hogy valami filléres dolog lesz. Mondjuk, ha csak az ára lenne a egyetlen hátrány, akkor rendben is lehetne, ha garantál mondjuk 40évet, addigra a mai házak összedőlnek, ahogy manapság kispórolják a dolgokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. gargantu
2012.12.04. 12:19
A polimerek nem a hosszú ideig stabil struktúrájukról híresek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. pjszilard
2012.12.04. 12:49
Ezert kellett volna bele irni ezt: Effect of multi-walled carbon nanotubes on electron injection and charge generation in AC field-induced polymer electroluminescence. Ez a polimer, mar nem az a polimer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Lancaster
2012.12.04. 13:46
SuhiTomi:

De azért azt is vedd figyelmbe, hogy nagyon gyenge a fénye vagyis nem a névleges feszültségéről üzemel 107 éve (pontosítva lehet névlges, de nem ez a maximum fényerősség amire képes; illetve régen lehet csak ilyen halvány izzókat gyártottak, nem úgy mint most, hogy 1 izzó bevilágít egy teljes szobát ha kell.) Egyébként az otthoni villanykörték élettartamát is megtudod hosszabbítani ha használsz fényerőszabályozót hozzá, vagy 2 izzót sorba kötsz és úgy használod, ugyanis 5% feszültségcsökkenés kb. megduplázza az izzó élettartamát. Persze nem biztos, hogy megéri beruházni egy fényerőszabályozóra, mert az árából vehetsz egy tucat normál izzót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. SuhiTomi
2012.12.04. 14:14
zodiac83:

Köszönöm a linket, nagyon jó az a cikk (is).

Lancaster:

Jogos. Mi mondjuk már évek óta nem használunk otthon "hagyományos izzót". Bár az energiatakarékos amennyivel drágább és amennyivel hamarabb tönkremegy, mint ami a dobozára van írva, már nem biztos, hogy jobban megéri még, ha a villanyszámlát is belekalkulálja az ember, mint a hagyományos. De ugyan ki az aki ezt leméri/le tudja mérni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Vizion
2012.12.04. 14:23
Várjuk az új cuccot... Az összeesküvés-elmélethez csak annyit, h ez bizony van. Jól felfogott érdekük, h 3-5 évente cseréld le a háztartási gépeket, stb.
Példa: nagyon intelligens mosógép, ilyen szuper dob, meg alig fogyaszt, stb...
Erre a csapágyat műanyag!!! házba rakják. Gondos mérnök kiszámolta, h X ezer fordulat és ütni fog, nem cserélhető, a mosógépből dobógép lett. Mivel nem is gyártják, illetve az utód főalkatrészein annyit változtattak (mert fejlődik, ja!), h nem lehet átrakni semmit, de egy váz is annyi lenne szinte mint az új.

Másik: Anno vettem egy jóféle Elektrolux porszívót. 1,5 év és a kapcsolója tönkrement. Szerelő barátommal néztük: a kapcsoló hibátlan, viszont annak ellenére, h függőlegesen is elfért volna, a mérnök fektetve tervezte be. Függőlegesen egy műanyag bizbaszt kell nyomni, ami a fektetett kapcsolóval 45°-os műanyaggal találkozik, így nyomja be. x db ki-be kapcsolás után a műanyag elkopik annyira, h nem kapcsol be. 25 000 Ft-os porszívóba 8000 Ft a kapcsoló...

HISZEM, hogy lehetne az örökkévalónak gyártani sok mindent, főleg azokat a használati eszközöket, tárgyakat, amiknél már nincs brutál fejlődés (pl. háztartási gépek), de valamiért venni kell...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. pdx06
2012.12.04. 15:51
Nem hinném hogy emiatt mindenki szaladna cserélni a tévéjét, hiszen csak háttérvilágításról van szó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. CyberPunk6...
2012.12.04. 16:07
Az energiatakarékos izzókat erősen félreértik. Az nem otthon a háztartásban hoz alacsonyabb világítási költséget (tehát az izzó árát, villanyt, mindent számolva), hanem globálisan a sok millió háztartásnak van érezhetően kisebb fogyasztása az erőművek felől nézve. Ezeknek az izzóknak a fogyasztása nem kisebb annyival amennyivel drágábbak. A LED-es megoldások között vannak valóban nagyon pici fogyasztásúak, csak azokból egy normális világítást kiépíteni annyi, mint a hagyományossal egy egész életen át világítani... Annak megint a másik oldalon van jelentős és fontos haszna.
Ettől még fontos, hogy csökkentsük a fogyasztásunkat, így globális méretekben gondolkodva hasznos az energiatakarékos izzó, de otthon nem költesz kevesebbet egy forinttal sem, ha ilyet veszel. Otthon a világítás eleve nevetségesen kicsi részét képezi a villanyszámlának. Egy mosógép vagy bojler többet fogyasztanak egyenként, mint az összes lámpád bekapcsolva együtt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. pdx06
2012.12.04. 17:32
Elmehetnek a francba az energiatakarékos izzóikkal. Erre jó az európai unió hogy mindent betiltson. A hagyományos villanykörte sokkal jobb. Kellemesebb a fénye meg a színe is. Az őrület tud kergetni az újfajta vackoktól ráadásul lassan is nyeri el teljes fényerejét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. zoli559
2012.12.04. 22:39
Mindenkinek ajánlom figyelmébe:

http://www.youtube.com/watch?v=aM2SoPr9I7k

van olyan izzó ami 100.000 órát képes világítani 11,5 év ha csak napi 12 órát használja az ember minden este.

A nyomtatóban levő chip ami letiltja (tönkreteszi) a nyomtatót ha elérted a 18.000 nyomtatott példányt meg ilyenek. lenne itt minden ha nem minden a pénzről szólna, és gondolkodnának az emberek és nem csak a profit után mennének.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. sarkanyolo...
2012.12.04. 22:59
Ugyan ezt néztük meg suliba, csak nem szarvasi vagy???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. fofoka
2012.12.04. 23:00
@Vizion:
Nem azért, de ha a porszívó gyártók az örökkévalóságnak gyártanának, akkor kb szekundumok alatt tönkremennének, hiszen onnantól kezdve csak azoknak tudnának eladni, akinek még nincs porszívójuk. Ugye belátod, hogy az emberi gonoszságon kívül még vannak piaci törvényszerűségek, amiknek meg kell felelni. Még valami: te hiszed, hogy lehetne az örökkévalónak gyártani sok mindent. Én -mint élettartam számítással foglalkozó mérnök- tudom, hogy ez nem lehetséges.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. fofoka
2012.12.04. 23:08
@pdx06:
1000 h élettartam, 10-20 lm/W fényhatásfok (teljesítménytől függően), sérülékeny kivitel, stb. Valóban olyan jó a hagyományos villanykörte? Próbáltad már a természetes fehér (5500 K) LED lámpákat? Elég jó ár/érték aránnyal árulják őket a Vaterán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. zoli559
2012.12.04. 23:12
sarkanyolo2

Nem, nem vagyok szarvasi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. fofoka
2012.12.04. 23:16
@zoli559:
Az újabb LED izzók 50 000 h élettartammal rendelkeznek (legalábbis a gyártók szerint) és kb 5-ször akkora fényhatásfokkal rendelkeznek, mint a hagyományos wolframszálas villanykörte. Az ún energiatakarékosnál is jobbak 3-szor (élettartam), illetve 2-szer (fényhatásfok).
100 000 h élettartamú hagyományos izzót viszont még nem láttam. Illetve ott van az a 100 éves izzó azon az amerikai tűzoltóságon, ami szép sötétvörös izzással tudatja a világgal, hogy még mindig működik. De jó is lenne otthon egy ilyen. Lehetne vele fényképeket előhívni. :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. fofoka
2012.12.04. 23:21
@Lancaster:
Ha sorba kötsz 2 egyforma izzót, az helyből 50%-os feszültségesést jelent, nem 5%-ost. Akkor aztán megnézheted, hogy egy 220-as izzó mit tud 110 V-on. Viszont nagyon hosszú életűek lesznek.. :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. raiden
2012.12.05. 03:15
Nem volt már energiám átnyálazni a kommenteket, lehet már más is bedobta előttem a linket - ha igen, akkor bocsi.

https/www.youtube.com/watch?v=JL8q_b7xo2M

Bízom benne, hogy ez már a múlté, és elérhető áron válik mindennapi termékké.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. menpe
2012.12.05. 10:05
@fofoka: A ledes fényforrásokra lehet ráírni ötvenezer meg akár 1 millió órás élettartamot is, ha egyszer a vezérlőelektronika hulladék. Nem dzsunka kategóriásat vettem egy villanyszerelési nagykerben 5000 Ft környéki áron, 2 hónap múlva mehettem cserélni. Utána megint 2 hónapot bírt. Mielőtt meggyanúsítanál rossz földeléssel, még semmi nem égett ki a házban. Meguntam, vettem egy hagyományos 60W-os villanykörtét, és azzal elvagyok lassan egy éve. Napi átlag fél-egy órát világít, tehát ez sem ver providentbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. zoli559
2012.12.05. 12:18
@fofoka

Tudom h vannak olyan ledes izzók amire azt mondják 50.000 óra, én arra céloztam, hogy az lehetne akár 150.000 is csak az már végképp nem érné meg. Itt nem csak az izzókról van szó hanem akármiről. Ha túl sokáig birná valami nem mennénk venni egy újabbat.
Muszály valahogy megoldani az elévűlést, mint az ipod-oknál az akksi hibásodást is. 8 hónap alatt tönkremegy és olcsobb egy ujabbat venni mint megcsináltatni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Kree
2012.12.05. 12:26
Nekem is az első gondolatom a cikkel kapcsolatban az volt, hogy vajon a gazdaság engedni fogja-e, hogy ilyen "tökéletes" formában kereskedelmi forgalomba kerüljön ez a technológia. Valószínű nem. De egy lentebb linkelt cikkből idézve:
"Elavulás nélkül nincs fejlődés - Ez a kereskedelem lényege és élete". Ez az új technológia lehet sosem jött volna létre, hogyha örökké működő villanykörtéket gyártottak volna mindig is. Bár abban az esetben nem is lenne szükség rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Lancaster fofok...
2012.12.05. 14:20
@fofoka:
Azt tudom, de ha 2db 100W-osat kötnél sorba, akkor eredményül kapnál egy 50W-os izzót és életed végéig nem kellene cserélned. De ezt csak egy olcsó megoldás példájaként hoztam fel.
(Megjegyzem, még lehet szerezni 100W-os villanykörtét).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Lancaster pdx06
2012.12.05. 14:33
@pdx06:
A kompakt fénycsöveket én sem szeretem, nagyon gyatra a fényük legalábbis az olcsóbb típusoknak. Én a magam részéről inkább a halogén izókkal szerelt villanykörtét részesítem előnyben. Dupla élettartam, ~30%-kal nagyobb fényerő ugyanolyan teljesítményű hagyományos izzóhoz hasonlítva (leteszteltem, szemre kb. tényleg egyformán világítottak), de sajnos többe is kerül ami miatt jelenleg még nem nagyon éri meg lecserélni a normál villanykörtéket.
A dupla élettartamhoz még annyit hozzá fűznék, hogy volt szerencsém olyan olcsó márkával már ami másnapra ki is égett úgy hogy összesen 10 percet nem világított. Viszont egy másik meg már 2 éve működik napi átlag 3 óra használat mellett (a hagyományosból már vagy 3 elhasználódott ennyi idő alatt). Szóval nem érdemes a legolcsóbbat megvenni ebből sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. maci
2012.12.05. 15:00
Ha két 100 wattos izzót sorba kötsz, akkor nem egy 50 wattos izzót kapsz, hanem két 100 wattos izzót, amik 50%-os teljesitményen üzemelnek. Meg szemfájást, mert a két izzó együtt nem fog annyi fényt kibocsátani, mint egy 100%-on üzemelő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pergerj
2012.12.05. 20:41
A LED-es izzók legnagyobb problémája az eszetlen kivitelezés.
Rossz minőségű vezérlő elektronika, illetve az esetek nagyobb többségében a hűtés teljes hiánya. Mert bizony a LED-es fényforrást is hűteni kell, a félvezető átmenetek nem komálják a hőt, csak becsapósak, mert hátrafelé sugározzák ki azt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. enisherpa
2012.12.05. 20:49
A fénykibocsátó réteg iridiumot tartalmaz. Ir(ppy)3-mal és nanocsövekkel szennyezett polimer, ferroelektromos polimer rétegek között.. kell egy ilyen!
[LINK]

Ami a két sorbakötött 100 wattos izzót illeti: nem csak a feszültség feleződik, hanem az áram is csökken (változatlan tápfeszre teszünk nagyobb eredő ellenállást), tehát valahol 50% alatt fog menni mindkettő.Azért nem 25%-on, mert az ellenállásuk hőmérsékletfüggő..
És persze a fénykibocsátási hatásfok meg erősen függ az izzószál hőmérsékletétől. Így egy erős, 1000 órás fényár helyett lesz egy vörösen pislákoló, hosszúéletű vacak világításunk.

Példának itt van egy 6V 2.4W-os bicikli izzó mérése:
VDC(V) I(A)
3.44 0.32
4.7 0.38
6.00 0.45
7.25 0.50
8.51 0.54
10.65 0.61

Látszik, hogy nem lineáris. U.I. A ledeknek meg hűtőborda kell, és szellőzés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. fofoka menpe
2012.12.05. 21:18
@menpe:
Otthon már minden helyiségben LED lámpával világítunk. Kezdetekben a "through hole" LED-ekkel szerelt lámpákat vettük, nem bírtak sokat. Aztán áttértünk SMD-re, meg COB-ra, azokkal semmi baj nincs. Mennek zokszó nélkül. És nem is voltak drágák (ahhoz képest). Amikor a 36 W-ost beizzítottuk, az egyedül elég volt egy nagyobb szobában. Annyit tud, mint egy 220 W-os hagyományos izzó. Csak nem pörgeti úgy a villanyórát. Szerintem megéri váltani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!