iPon Hírek

Újfajta hullámerőművet telepítenek Livorno közelébe

Dátum | 2013. 05. 26.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A különféle megújuló energiaforrások kiaknázására tett kísérletek sorában a hullámerőművek az elmúlt évek kevéssé sikeres vállalkozásai közé tartoztak. Sorra születnek a jobbnál jobb új ötletek, amikor azonban egy-egy projekt végre eljutna a gyakorlati megvalósításig, valami mindig közbeszól. A világ első kereskedelmi áramtermelésre szánt hullámerőművét 2008-ban adták át Portugáliában, a rendszer működését azonban két hónap után le kellett állítani a felmerülő technikai és anyagi problémák miatt. Különösebb fejlődés azóta sem történt a piacon, de ez most talán végre megváltozhat. A jövő hónapban Olaszország partjainál kezdi meg működését egy újfajta hullámerőmű, amelynek tervezői hangsúlyozottan ügyeltek arra, hogy elkerüljék a korábbi hasonló vállalkozások során elkövetett hibákat. Ezek egyike, hogy a hullámenergiát kiaknázni kívánók eddig jellemzően a vadabb vizekre koncentrálnak, mondván hogy az erősebb hullámverés több energiát rejt, és így gyorsabb megtérülést tesz lehetővé. Michele Grassi, a londoni székhelyű 40South Energy alapítója szerint azonban ez nem feltétlenül igaz, hiszen a skóciaihoz hasonló vizekre nehezebb, masszívabb, és ezzel együtt drágább platformokat kell tervezni, hogy azok épségben átvészeljék a viharos környezetet. A cég által tervezett rendszer viszont kifejezetten a békésebb vizeket kedveli, ha pedig időnként szelesebbre fordul az időjárás, képes „elrejtőzni” az elemek elől.
A 40South június második felében egy 150 kilowattos, 36x36 méter alapterületű modult telepít a livornói kikötő szomszédságába. A tengerfenékre kihorgonyzott szerkezet két, különböző mélységekben lebegő szintből áll, amelyeket teleszkópszerűen nyúlni és rövidülni képes csövek kötnek össze. Ahogy az alul és felül elhelyezkedő részek elmozdulnak egymáshoz képest, a csőrészek egymásba csúszva dinamók révén áramot termelnek. Az egész struktúra a felszín alatt helyezkedik el, ahol sokkal állandóbb és mérsékeltebb hullámenergiák használhatók fel, mint a felszínen. A rendszer másik újdonsága, hogy automatikusan alkalmazkodik az időjárási körülményekhez, és nagyobb viharok esetén mélyebbre süllyed, megóvva ezzel a szerkezetet az erős hullámverés okozta károktól, és állandó szinten tartva az áramtermelést. Ez utóbbi momentum nagyon vonzó eleme a rendszernek, hiszen az egyenletes áramtermelésre képes konstrukciókat jóval egyszerűbb, és olcsóbb az áramhálózatba integrálni. A legnagyobb olasz energiavállalat, az Enel tavaly vásárolta meg a hullámerőmű-modult a 40South-tól, és ha minden a tervek szerint alakul, a következő öt év során további elemekkel bővülhet a livornói telep. Carlo Papa, az Enel Green Power innovációs igazgatója elmondta, hogy rengeteg különféle technológiát megvizsgáltak, és azért döntöttek a brit cég mellett, mert az általuk kínált rendszer egyszerre tűnik alaposan átgondoltnak, biztonságosnak, költséghatékonynak és könnyen karbantarthatónak, ugyanakkor a tenger ökológiai rendszerére sincs különösebb befolyással.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Ineva
2013.05.26. 14:20
de okos ez a törzs
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ProkxyKris...
2013.05.27. 07:26
Nekem ez a melléduma tetszett: "ökológiai rendszerére sincs különösebb befolyással"
Kíváncsi lennék, hogy ez mit jelent a valóságban...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. CyberPunk6...
2013.05.27. 08:50
ProkxyKrisz - azt, hogy a hatását még nem ismerjük.

Energiát vonunk ki a rendszerből, tehát hatással van rá. Ez a dolog ennyire egyszerű, nem is kell tovább bonyolítani. Hogy ekkorában mennyire észrevehető, illetve a nem ismert hatása mennyire drasztikus, na az egy másik, de nagyon jó kérdés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!