iPon Hírek

Újfajta keresési módok a Google szoftvermérnökeitől

Dátum | 2011. 06. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Google illetékesei a San Francisco-ban megrendezett Inside Search Event alkalmával három új szolgáltatást mutattak be, amelyek a vállalat internetes keresőszolgáltatását varázsolják még ütőképesebbé. A technológiák között alapjaikat tekintve van új, illetve régebbi megoldás is, de összességében mindhárman újdonságnak minősülnek, ugyanis jelenlegi formájukban eddig nem voltak elérhetőek.

A rendezvény alkalmával bemutatott új szolgáltatások között címszavakban a Voice Search-öt, a Search by Image-et, illetve az Instant Pages-t találjuk. Mindhárom újítás neve beszédes, de azért vegyük sorra, hogy pontosan mit érdemes róluk tudni.

A Voice Search az okostelefonok világából már sokak számára ismerős lehet: ez a szolgáltatás hangalapú keresést kínál, azaz "megpróbálja" felismerni a kimondott szót, illetve szavakat, majd ezeket több-kevesebb sikerrel szöveggé alakítva elindítja a keresést. Mostantól a hangalapú keresés az asztali számítógépek és a noteszgépek világában is elérhető, viszont használatához mindenképpen Google Chrome webböngésző alkalmazására van szükség, ugyanis egyelőre - nem túl meglepő módon - csak ez a szoftver támogatja a Google szolgáltatását.

A következő a Search by Image, ami képalapú keresést tesz lehetővé. A Chrome és Firefox webböngészők esetében egyaránt elérhető szolgáltatás - utóbbihoz egy bővítményt is le kell tölteni - lehetővé teszi, hogy az images.google.com weboldalon keresztül az adott kép feltöltésével indíthassunk keresést. A szoftver arcfelismerő technológiát nem használ - egyelőre -, de azt lehetővé teszi, hogy a feltöltött kép alapján megtaláljuk a sokak körében népszerű helyeket. Ennek alapján, ha van egy fotónk, amiről nem tudjuk, hol készült, vagy milyen nevezetességet ábrázol, a szolgáltatás segítségével kideríthetjük.

Íme, egy rövid videó arról, hogy hogyan is működik a Search by Image
 


A harmadik újítás az Instant Pages, amely a Google Instant technológiájára alapoz és a keresések átlagos idejét hivatott csökkenteni. A keresett szó vagy kifejezés alapján a Google kereső motorja végigböngészi a találatokat és azt a weboldalt, amelyik a legrelevánsabb az adott keresés alkalmával, azt a háttérben gyorsan be is tölti. Ez a weboldal az adott keresésre adott találati lista legelső találata lesz, amire úgyis nagy valószínűséggel kattintanák. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy csak akkor spórolhatjuk meg a keresési időt, ha pont arra a weboldalra klikkelünk, hiszen azt már betöltötte az algoritmus a háttérben. Egyéb esetben sokat nem profitálhatunk az Instant Pages-ből, de ez már így is sokak számára lehet hasznos. Az Instant Pages egyelőre csak a Google Chrome fejlesztői kiadásaival használható, de a vállalat ígérete szerint egy héten belül a Chrome béta változataiban is elérhetővé válik majd.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. ByrDer
2011.06.16. 13:01
Az lenne király ha be lehetne írni a google-be egy értelmes kérdő mondatot ("Mikor indul repülő x helyről y helyre és mennyi a jegy?"... sry most nem jutott eszembe jobb példa ), és a google válaszolna szintén egy értelmes mondatban.. de úgy is jó ha releváns keresési eredményeket dob ki a kérdésre ami tartalmazza a választ.

Annyira nem futurisztikus az ötlet mint amennyire hangzik. Már most is vannak ilyen virtuális intelligenciák / chatbotok, amivel valós időben chatelhetsz és nyelvtanilag helyesen válaszol a kérdéseidre a rendelkezésére álló adatbázisa alapján.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. easy90ride...
2011.06.16. 13:21
@byrDer http://lmgtfy.com/?q=flights+ny+to+bos , nem epp az amit te akarsz de tobb mind semmi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. ájPon
2011.06.16. 13:22
A visszafelé képkeresésre már van egy oldal rég: tineye.com

Bár biztos jó, hogy a google is elkezdi ezt, biztos több képet indexelnek majd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Taragas
2011.06.16. 13:29
Hát nekem Badacsonyra kiakadt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. mythbuster
2011.06.16. 13:52
BryDer, a nyelvtani helyességet kihagytad a buliból...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. skateout
2011.06.16. 15:20
Hát ez az ötlet nekem már legalább 3 éve meg van elméletben El kellett volna adnom nekik az ötletet akkor
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Xeon
2011.06.16. 16:52
a voice searchen még lehet azért javítgatni, bár nem rossz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. kajla_hun
2011.06.16. 17:04
A feltöltött képeket "véletlenül" nem tárolják el?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Szefmester
2011.06.16. 20:20
Vicces lesz majd amikor a google.hu-n magyarul is lehet keresni beszéddel... Érdekes lesz hallgatni majd pár emberfajta erőlködését. Van egy ilyesmi rövid komédia egy lifttel benne két skóttal és a kiejtésükkel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. easy90ride...
2011.06.16. 21:17
tineye.com nem tippel, hogy mi van a kepén... amúgy pár hónappal ezelőtt nagyon jól jött volna ez.. 2 órát kerestem a személyt aki a kepén volt... Google most meg 5 mp alatt kiírja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Terror
2011.06.16. 21:44
Kb. ezzel vége az online képes kvízjátékoknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Movolif
2011.06.17. 00:43
A feltöltött képeket "véletlenül" nem tárolják el?

NEM "VÉLETLENÜL" tárolják el

És ha be vagy jelentkezve gmailba akkor örökre ott lesz, hogy TE töltötted fel
Persze az összes többi infó is megmarad (keresések, nevek, címek, kapcsolatok) amit eddig bármikor feltoltál a rendszerükbe
A social networking elött a titokszolgák apparátusokat tartottak fenn, és aktákat gyártottak, most helyettük végezitek ezt a munkát, és ők csak belelapoznak a nyitott könyvbe ha kell vmi infó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. hakosh2
2011.06.18. 03:02
Húúú, Movolif, nem vagy semmi. Most mindenki ledöbbent, mert ezt még senki nem tudta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. fbi1984
2011.06.19. 13:53
A Voice Search semmire nem lesz jó, csak marketing fogás. Egyszer kipróbálod és el is van felejtve az egész. Ki használja ezt a telefonján?

A kép alapján keresés meg csak a nagyon ismert képeknél fog működni, amikről Google nélkül is tudod, hogy mit ábrázol. (Pl. Eiffel torony, Tower bridge). 100 képem közül 1-et talált ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim
2011.06.20. 00:11
Én már annak is örülnék, ha a jelenlegi kereséseimre nem 2006-2008-as írásokat dobna ki első találatnak. Ehelyett a szűrőbe kell beállítanom részletes keresésnél ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. hakosh2 fbi19...
2011.06.20. 16:19
A Voice Search egyelőre csak angol nyelvterületen működik, de ott a keresések 80%-ét megérti. Ez egész jó. Kényelmesebb, mint érintőképernyőn begépelni valamit.

A kép alapú keresés nálam jól vizsgázott. Egy festményt kellett gyorsan megkeresni, azonnal meglett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Noodle
2011.06.20. 22:29
Nyilván nem 100%-os ez a képkereső funkció, de az jó, hogy lehetőségként ott van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!