iPon Hírek

Újfajta lencse készült az emberi szem mintájára

Dátum | 2012. 11. 15.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A természethez fordulva inspirációért, amerikai kutatók egy csoportja újfajta mesterséges lencsét hozott létre, amely az emberi szemlencsével közel azonos felépítésű. A több ezer nanovastagságú polimerrétegből felépülő lencse egy napon megoldást jelenthet különféle szemsérülésekre vagy a szemlencsét érintő betegségekre, látásproblémákra, illetve különféle megfigyelőrendszerekben is alkalmazható lehet.

A GRIN névre keresztelt lencsében a fény a behatolás mélységétől függően különböző mértékben verődik vissza, illetve törik, ami alapvető változást jelent a hagyományos lencsékkel szemben, ahol a felszín alakja és az alapanyag törésmutatója határozza meg, hogy mi történik a fénysugárral. Az emberi szem is úgy működik, ahogy a GRIN-lencsék, mondta el Michael Ponting, a kutatás egyik résztvevője. Ahogy a fény behatol a szemben, a különböző rétegek eltérő mértékben törik meg a sugarat. Ilyen módon különösebben bonyolult optikai összeállítás nélkül is hatékonyan szabályozható a fény útja. Ezt igyekeztek lemásolni a szakértők a projekt során.


Ennek érdekében eltérő optikai tulajdonságokkal rendelkező, nanométeres vastagságú anyagrétegeket halmoztak egymásra, és ezekből építették fel a lencsét. Az így felépített lencse a rétegek elrendezésétől függően különféle célokra alkalmas miniatűr orvosi képalkotó készülékek létrehozásától kezdve a szervezetbe beültethető lencsék megalkotásáig.

Jelenleg a szembe beültetett mesterséges lencsék a szemüveghez vagy a kontaktlencséhez hasonlóan a szemvizsgálat alapján betegre előírt módon fókuszálják a fényt. Ezek az implantátumok azonban sosem vehetik fel a versenyt a szemlencsével, mivel egységes törésmutatójuk miatt nem lesznek képesek az eredetivel összehasonlítható minőségű képet közvetíteni. A GRIN technológiája viszont megoldást jelenthetne erre is.

A projekt eddigi eredményei olyannyira biztatóak, hogy jelenleg már azon dolgoznak a szakértők, hogy mely területeken lehetne elsőként forgalomba hozni a technológiát. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. mzso
2012.11.15. 22:05
Akkor kezdhetek félretehetni öregkoromra szemlencsére.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. csakanybel...
2012.11.15. 23:07
A jelenleg beültetésre kerülő műlencsék valóban kevésbé jók, mint a a saját, fiatalkori lencsék. Azért kevésbé jók, mert nem tudjuk megfelelőképpen változtatni a dioptriájukat, tehát nem tudunk "közelre nézni" velük. Azok a technológiák, amelyek ezt a problémát próbálják megoldani (multifokális lencsék, előre-hátra mozgó optikák) kompromisszumos megoldások, tökéletes megoldás jelenleg nincs, és a fenti, folyamatos törésmutató változással operáló lencsével sem érhető el ilyen eredmény. Szóval a szervezetbe beültetendő ilyen lencsékben nem hiszek, bár más előnye azért még lehet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. freyr
2012.11.16. 21:36
Azért a szervezetbe beültethető lencséknek nem kell tökéletesnek lenniük. Szerintem ha választani kell, hogy kompromisszumos látás implantátummal vagy lényegesen rosszabb, esetleg értékelhetetlen látás nélküle, a legtöbb érintett ember az elsőre szavaz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.12.05. 10:16
És mire alapozod, hogy nem lehet őket annyira flexibilissé csinálni mint a természetes lencsét?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!