iPon Hírek

Újfajta lítiumion-akkumulátor forradalmasíthatja az energiatárolást

Dátum | 2013. 04. 18.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az Illinois-i Egyetem kutatói kifejlesztettek egy újfajta lítiumion-akkumulátort, amely harmincszor kisebb méret mellett is kétezerszer nagyobb teljesítményre képes, mint a jelenlegi modellek. A fejlesztők állítása szerint találmányuk forradalmasíthatja az energiatárolás iparágát, egészen új lehetőségeket téve megvalósíthatóvá. A jelenlegi energiatárolási megoldások a kompromisszumokról szólnak: a szuperkondenzátorok nagy energiát képesek leadni ugyan, de csak rövid ideig, az üzemanyagcellák pedig hosszabb távon, de csak kisebb mennyiségben tudják leadni az energiát. A legjobb középutat jelenleg a lítiumion-akkumulátorok jelentik, azonban a helyzet közel sem nevezhető optimálisnak.

Az új fejlesztés viszont állítólag minden álmot valóra vált: kicsi, könnyű, nagy energiát képes leadni, sokáig bírja egy töltéssel, és másodpercek alatt újratöltődik. Mindezen mesébe illő tulajdonságait annak köszönheti, hogy a hagyományos lítiumion-akkuk sík felületű, „kétdimenziós” grafit anódját és lítium-só katódját, némileg más összetételű, porózus, háromdimenziós struktúrákra cserélték le a szakértők. A lyukacsos szerkezetnek köszönhetően jelentősen megnő az anód és a katód felülete, ami nagyobb energiasűrűséget, és gyorsabb energiafelvételt, illetve -leadást tesz lehetővé. A prototípus (a mellékelt ábrán A123 jelzéssel szerepel) egyelőre mindössze gombnyi méretű, de mint látható, meglehetősen jól teljesít a piacon található akkumulátorokkal összevetve. Azt még azonban nem lehet tudni, hogy nagyobb méretekben is hasonlóan hatékony lesz-e a technológia, illetve arról sincs hír, hogy mennyibe kerül az előállítás. Csak reménykedni lehet, hogy a projekt folytatása is sikeres lesz, és nem tűnik el a süllyesztőben az akkumulátoripar számos más, hasonlóan szenzációsnak beharangozott dobásához hasonlóan.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

29. tranceatla...
2013.04.18. 17:15
Ekkora energiasűrűség már elég veszélyesnek tűnik a mindennapi használatra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. nemlehet
2013.04.18. 17:33
Miért lenne az? Ha megfelelő konstrukcióban van megépítve lényegtelen az energiasűrűsége.

Sajnos attól tartok, hogy ebből sem lesz semmi. Vagy csak nagyon lassan lesz bevezetve. Először a csúcsmobilokban 10-20%-os kapacitásnövelésekkel méreg áron. Van egy olyan érzésem, hogy ebből legfeljebb a gyerekeim fognak érdemben profitálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. HUFEUR
2013.04.18. 17:34
Remélem valamit tényleg kezdenek már az aksikkal, mert már unalmas, hogy telefonoknál mindig vigyázni kell, hogy hogyan használod, mert 15 perc alatt lemerül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Naked
2013.04.18. 17:46
Ez milyen?
"A néhány milliméteres telep annyi erőt tud leadni, hogy mobiltelefon közbeiktatásával könnyen "bebikázható" egy lemerült akkumulátorú gépkocsi, majd egy szemvillanás alatt maga a telefonkészülék is újratölthető vele."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Pandamoniu...
2013.04.18. 17:49
Remélem rákapnak a mobil gyártók és kezdődik az egymásra licitálás effekt, avagy kinek az aksija bír többet.
Jó volna ha már ez is komoly szempont volna a gyártók szemében...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. rajnavikto...
2013.04.18. 18:31
Jól hangzik, nagyban fellendítené az elektromos autók gyártását.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. mikej95
2013.04.18. 18:56
Az ilyen projektek mindig csak eltűnnek és újra megjelennek valamelyik gyártó zseniális újdonságaként sok-sok év múlva amikor már muszáj.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.04.18. 19:18
Érdekes, az én telóm akksija 6-8 napig bírja....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. enisherpa
2013.04.18. 19:18
Ez az elektromos autók négy bajából egyet megoldana. Gyorsabban lehet tölteni. Viszont a kapacitása nem jobb, nem olcsóbb, és tűzveszélyes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. zodiac83 enish...
2013.04.18. 19:40
"a kapacitása nem jobb" - miért is?
"nem olcsóbb" - ez még majd kiderül, úgyis a fajlagos költség számít
"tűzveszélyes" - miért is? miért is baj ez? mert a foszilis üzemanyag az nem tűzveszélyes mi?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. zodiac83 zodia...
2013.04.18. 19:43
Amiről mélyen hallgatnak, az az, hogy milyen az élettartama. A mostani akkukkal is az a gond, hogy elég hamar leesik a kapacitásuk a felére. Vagy ha ezt az időt ki akarod tolni, akkor lassabban lehet csak tölteni (/ lemeríteni?) őket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. mikej95
2013.04.18. 19:55
[b]enisherpa, zodiac83:[/b ]A grafikonra nincs ráírva de a szövegbe benne van, hogy 30x nagyobb a kapacitása fele akkor méretben, szóval 60x nagyobb kapacitású. A tesztdarab pedig gombelem méretű(ez is bent van a szövegben) a teló akksik kicsit nagyobbak, nemde?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. enisherpa
2013.04.18. 20:00
@ Zodiac83: A kapacitása nem jobb. Rajta van a cikkben szereplő grafikonon. (Energy density)
A nanoszerkezetes anyagok nagyobb aktív felülettel rendelkeznek, így a fenti akku gyorsabban ég, mint a hagyományos.
Az ultra nagy kapacitású szuperkondezátorok autóba szerelésével is az a baj, hogy sérülés esetén nagyon gyorsan adja le az energiát. Gyakorlatilag robban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. zdienes
2013.04.18. 20:00
több mint dühítő számomra hogy az ultravékony aksik pikk-pakk lemerülnek.nem fér a fejembe hogy miért nem gyártanak 2-3-szor vastagabb aksikat hogy tovább bírják akár egy darabban akár egymás mellé integrálva.hülye vagyok hozzá,vki magyarázza el,pls.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. myckie2
2013.04.18. 20:57
zdienes mert a gyártóknak az a cél, hogy a mobiljuk minél vékonyabb legyen. Hogy, te mit gondolsz erről azt ők nagy ívbe lesz*rják, hisz a design a fontos és nem annak a kis rétegnek a megnyerése akik nyavajognak az aksi miatt.
U.I. és ameddig veszik a telefonjaikat addig ezen nem is fognak változtatni.
Egy kis ON
Az a poén, hogy itt az iPonon megjelenő új és jó fejlesztések 99%-ból nem lesz egyáltalán semmi. Úgyhogy ebbe sincs nagy remény.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. balazs630
2013.04.18. 22:46
Engem különösebben nem zavar ez a mobil téma, éjszaka jobbára alszok, reggel lehúzom a töltőről aztán megy estig, ez a rutin 5mp reggel és este. Reméljük lesz ebből a találmányból valami, szívesen látnánk mindenhol!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. freyr
2013.04.19. 05:58
Amíg a nyereségesen eladható üzemanyagok nem fogynak el, addig nem lesz új akku sehol a világon. Semmi köze az egésznek a technológiák fejlettségéhez, a mobiliparhoz meg pláne. Az egész az olajlobbi miatt bukik el. A kocsinak és egyéb hasonló gépeknek kőolaj alapú üzemanyaggal kell menniük, különben sok nagytőkés további gazdagodása szűnik meg.
Sőt, a helyzet az, hogy ha nem lassul le a technológiai fejlődés a II. Világháború után és veszi át a szerepet a kapitalizmus a rövidtávú haszonszerzés mindenhatóságával a Hidegháború lezárulásával, teljesen elvágva a valódi fejlődés utolsó tápanyag-forrását, akkor mára nem kizárt, hogy az áramellátás is vezeték nélküli lenne. Afelé már Tesla is jó úton haladt, nem hiába végezte őrültként és halt meg nyomorban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. b.lajos
2013.04.19. 09:08
Ott a pont freyr. A jelenlegi világgazdaságból túl nagy szeletet szakít az autó ipar. Megkockáztatom, hogy az elektromos autóipar brutális előretörése olyan lenne a gazdaságnak(személyeknek, pénzintézeteknek) mint egy svájci órának a mágnes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Humbuk
2013.04.19. 09:32
b.lajos, freyr:
A probléma velünk kezdődik, és nem az olajlobbival. A piac alapvetően, kereslet-kínálat alapú.
Ha az embereknek elképesztő igényük lenne arra, hogy elektromos autót vegyenek, akkor a kínálat is megjelenne. A lobbizás csak lassítja a folyamatot, de már nem tudja megszüntetni.

Ha nem lett volna katolikus egyház akkor lehet, hogy már meghódítottuk volna az egész naprendszert, vagy akár már egy másik naprendszert... Nem lehet a multat felhozni mindig.

Az embernek a jelenben kell öntudatosan élnie és nem birka módjára követni a többit... Ez olyan, hogy mindenki ráfogja az (Auchan,Tesco,Aldi,Lidl)-re, hogy tönkretették a kisboltokat meg szemetet importáltnak hazánkba... Csak éppen mindenki azt felejti el, hogy ő maga a felelős ezért és nem a boltok! Ha az emberek hazai terméket AKARNAK!! Megkapják
Csak hát mindenki aztat akarja ami occó! De nem is megyek tovább, mert erről könyveket lehetne írni!
Remélem a lényeg érthető! Mielőtt bűnbakot keres valaki, nézzen magába és értékelje, hogy minden amit tesz, ahogy él, az kinek az érdekét kellene szolgálja
Term: Tisztelet a kivételnek, mert van!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Kobest
2013.04.19. 10:13
@Humbuk: Azért ez nem ilyen egyszerű, ahogy leírtad. Piacalapú gazdaság ide vagy oda, puszta akarattal és valaminek a pénzelésével nem érjük el, hogy az a dolog megmaradjon. Sok minden befolyásolja azt, hogy mi van jelenleg a piacon.

Freyr és b.lajos jól mondta, hogy amíg egy valós, alternatív energiaforrás hatalmas, szinte elképzelhetetlenül nagy gazdasági érdekeket sért, addig az nem volt kifejlődni, köztudatba kerülni, és kész.

Itt nem a bűnbakkeresésről van szó, hanem egy átívelő korlátról, ami visszafog minket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. chaos25
2013.04.19. 12:29
Szerintem igény az igencsak lenne a villanyautókra, csak amiket jelen pillanatban meg tudsz vásárolni finoman szólva is lehúzás szagúak! Szóval ebben az esetben egyáltalán nem találkozik a kereslettel a kínálat! Ki akar venni egy pici városi autót 10milláért csak azért mert villannyal üzemel és jó ha elmegy 100kilómétert 8óra töltéssel! Veszel helyette hagyományos motorral szereltet 2millióért és a maradék 8ból életed végéig tankolod! Sajnos ugyan ez a helyzet a napelemekkel a házi szélerőművekkel és minden ilyen megújuló energiával, annyira drágán lehet őket kivitelezni, hogy egész egyszerűen nagyon hosszú a megtérülésük ezért nem igazán van értelme beruházni rájuk!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. myckie2
2013.04.19. 16:07
chaos25 tökéletesen leírtad a lényeget. Lenne kereslet csak drága és gagyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. dilofekete
2013.04.19. 20:10
Egymagában nem érik meg ezek a beruházások, de nem is ez a cél aki ilyenen töri a fejét, hanem mindezektől való passzív rendszer létrehozása, mint eszközhasználatra és táplálék forráshoz, mint egy téli nyári üvegház, mely megfelel a zölcsis pizza rátételeire. Egy generátor ami képes 100kW feletti áramot előállítani azt meg veheti az ember kb 6k euro-ért. Egy átlagos család éves energia alapú rezsije kb fél millió forint, de egy ilyen generátor, kb 10 ilyen családot el is láthatna és már egy év alatt visszajött a beruházás ára és végig pizzászták, szóval én azzal nem értek egyet, hogy most jelenleg nem éri meg rá befektetni, mert amennyire értéktelen a pénz, annál bnagyobb hozammal szolgálhat a befektetés.
hmhm a pénz volt az első ami kihalt és utána jön a szar és hulladék és ami sose fog elfogyni, mert szeretjük? Nahát ez is jó nagy baromság volt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. dilofekete
2013.04.19. 20:31
a probléma, hogy egy kocsiban elhelyezve lenne praktikus, mert áram akkor úgyse kell, ha nincsen otthon senki, de akkor is ennyibe kerülne? megéri a vevőnek több szolgáltatást igénybe vennie, ha nem éri meg? Na ezért drága.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Humbuk
2013.04.19. 21:42
Kobest:
Pedig igen is ilyen egyszerű. Ha 1 millió ember akarata érvényesül, akkor ott kő kövön nem marad.
Ha 1 millió ember nem veszi meg az import cuccokat és az a kereskedőkre rohad, akkor igen is elgondolkodnak.

Kár, hogy azt nem fogjátok fel, hogy az olajlobbi egyre nagyobb befektetéseket eszközöl a megújuló energiaforrásokba... Ha csak egy kicsit is körbenéztek a világban láthatjátok, hogy az olaj oligarchák pénze olajjal nem kapcsolatos cégekben van... Tehát ha buknák az olaj bizniszt akkor is megmaradna a bevételeiknek jó nagy százaléka! Lassítani tudják a fejlődést, de megállítani nem. (Ahogy már leírtam)
Ez nem az 1920-as évek. Van internet, a tudás és az információ már szinte bárkinek elérhető! Az már az egyén problémája ha nem él vele.

chaos25:
MInt minden újdonság(szomorú de ez még abba megy) ezt is meg kell fizetni. Gondolj csak bele: GF Titan 300k HUF mindenki tudja, hogy nem éri meg az árát még is rengeteget adtak el belőle világszerte! Akkor, hogy is van ez?

Én a jelen megoldást a hibrid autókban látom, mert nincs akkora akkumulátor költsége, mint a 100%os elektromos autóknak.
Másrészt a tesco-s párizsin is el élsz meg azon a kenyérnek nevezett valamin sok-sok évig. Kijössz a pénzből. A kérdés az, hogy miféle betegségeket okoz majd ez egy idő után, ahogy a CO2 és a többi kipufogó gáz!

Az a baj, hogy a sok téveszme és a hatalom elhiteti az emberekkel, hogy nem tudnak tenni semmit az életükért. Pedig mi vagyunk azok, akik tudnának tenni ez ügyben!
Csak össze kellene fogni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.04.19. 22:15
Tehát olyan megoldásod van, mint nekem a világbékére: csak mindenkinek ugyanazt kell akarnia. ÉÉéértem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. dilofekete
2013.04.20. 07:31
Az olaj bizniszt, ha gépgyártásba fektetik, akkor miért nem emelkedik a nehézfémek árfolyama, ha az olaja gyorsabban fogy. Nem értem és nem is fogom, ez így teljesen más képet fest előttem, mert így én azt látom, hogy kiesést produkál, direkt és a végfelhasználási idő elnyúlik, mert így csak magasabb maximum árat tud megszabni. Az a baj, hogy a nehézfémeknek valós alapon sokkalta több az eszmei értéke, mint az olajnak, ami nem más mint szar. kb Így költsünk tudatosan és tegyünk magunkért. Ha meg elfogy mivel lesz jobb, hogy ennyi pénzt behúztak. Nem foglyuk viszont látni azt az értékrendet, mert minden más marha drága lesz, amelyek ma sem túlzottan elérhető befektetések, márpedig én tennék a nyafogásaim ellen, de valahogyan ez a kiszintezett rendszer ezt meggátolja. Azt hogy miért arra senki se kíváncsi, mert nincsen rá jó ok, csak mert inkább és úgy a jó, hogyha lassan "de biztosan" haladunk előre, mert amit akkor megvennénk, az már egy valamirevaló praktikum lesz, de még inkább elérhetetlen áron. Így gondolhatnánk, hogy hú féljünk a háborgásoktól és most ezért tűnik olcsónak néha, de ha egy újabb technika képviseli a régebbit és elértéktelenít más értékeket, akkor ez így a mai szinten is igaz, mert akik eddig valamilyen érdemi munkával elérték a befektetők bizalmát, azok foggal körömmel harcolnak a pénzért és nem az emberek kényelméért. Az kamu, hogy a cégek is olyat gyártanak az embereknek, mint amilyen kell nekik. Csak a minimális szükséget tolják eléd. Te megveszed és ezért értéktelenedik el a forint. Csak azért tartja a szintet, mert kezdik érezni, hogy jobb befektetés a drágább cuccra költeni hamarosan. Ez meg is látszik az önkormányzatok költségvetésén és a munkájuk eredményén is. Ezt nem firtatom, mert még mindig életveszélyes kerékpározni. Egy ilyen aksival rendelkező kocsi mellet én félnék elmenni, mert nincsen ami megvédjen. Ez csak eszközhasználatra jó, a kocsit nem tekintem annak, mint a társadalom többsége. Még megvan a józan eszem, de nem tehetünk arról se, hogy az üzemanyag biznisz miatt, nem tekintem eszköznek a kocsit. Az elektromos kocsi se olyan amilyenre vágyok, mert én ha nem használom az ugye ott parkol a garázsban és mivel jelenlegi szinten használom, így aggodalomra ad okot, hogy miért nem tölti ki üres teret, mint az ablakon való pénzhajigálást a rezsizabálóknak, ha ezt használhatom ellenük is, de nem lehetséges, mert ilyen eszközt csak nehéz gépekre engedélyeznek és nem is gondolkodom rajta miért, mert egyértelmű. Nem ez a cél, hanem az amúgy is nagyobb befekteti réteg pénzének a megóvását szolgálja, nem azokét, akik nem akarnak dolgozni életfogytig, hiába nem bűnöző és vallásos. Na és ebből kiindulva ezért olyan a társadalom, amilyen, lop csal hazudik és mindenki leszarja, mert ez is bevételt hoz csak a médiában. Minden a pénzre megy ki és ezért lehetséges az átlagon felüli kereslet is. Az is érdekes, hogy a szomszédok egymás között nem kereskedhetnek az energiával, mert az úgy nekik több milliós kiesést jelentene és nem tudnák világítani az utcát. Halottam már ilyen kifogást a médiából és szakadtam rajta, mert az egész utcát is ki tudnánk így világítani, hogy közbe senki nem fizet az energiáért, mint áram és gáz. Nem véletlenül kényszerítik magukat a csatornázás kiépítésére, mert tudják, hogy azt a kiesést, majd onnét pótolhatják. Aki előrelátó, erre már most felkészül, aki nem az szerintem kurvára éhen fog dögleni.
Na ez az én véleményem, így röviden.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. bkaresz200...
2013.04.22. 21:56
Na egy kis futurizmus:
Egy full gamer netebook fogyaszt kb 100W-ot, és aksival megy 2 órát.
Majd valamikor egy optikai tech re épülő notebook 5W 2000X jobb aksival
megy 4,5 évet.
Szép remények, de a szemét spekuláns cégek miatt ez úgysem lessz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim
2013.04.22. 22:17
Annyira ne éljétek magatokat bele ... nem az üzemidő fog növekedni, hanem a rendelkezésre álló hely, amit tele lehet szórni plusz technikával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!