iPon Hírek

Újfajta optikai szálból készülhet a jövő kijelzője

Dátum | 2012. 03. 21.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A 3D technológia lényege, hogy a rendszer némileg eltérő képet juttat a néző bal és jobb szemébe, a látás során a valóságban lejátszódó kettős perspektíva és az ebből adódó mélységérzet illúzióját keltve. A két képből aztán az agy összerakja az immár térbeli képet. Az MIT kutatói egy olyan fényforrást fejlesztettek ki, amelynek intenzitása szabályozható, attól függően, hogy honnan nézzük. A hajszálnál alig vastagabb szálak ezen tulajdonsága lehetővé teszi, hogy például 3D kijelzőket „szőjenek” ezekből, mivel a hajlékony fényforrás képes különböző információt juttatni a jobb és a bal szembe, azaz mindenféle egyéb segédeszköz nélkül megvalósulhat a 3D élmény.

Az újdonság orvosi alkalmazásai is igen széleskörűek lehetnek, mivel a minden eddiginél vékonyabb fényforrás kevésbé invazív beavatkozásokat tesz lehetővé, precízebbé válhat általa a sugárkezelés és a fotodinamikus terápia is. (Ez utóbbi során a fény hullámhosszának változtatásával aktiválják, illetve deaktiválják a hatóanyagokat.) A fejlesztésről szóló tanulmány a Nature Photonics oldalain jelent meg.


Az újfajta „fényszál” üreges belsejét különféle optikai tulajdonságú rétegek veszik körül. A belső üregben egy folyadékcsepp található, amely mozogni képes a szál mentén. Ha cseppel energiát közölnek (ehhez a kísérlet során lézert használtak), akkor az fényt bocsát ki magából. A fény a fal különféle rétegeiről úgy verődik oda-vissza, hogy végeredményként a szál 360 fokban lézerfényt sugároz ki.

A „magot” négy, folyadékkristállyal töltött csatorna öleli körül, amelyeken keresztül szabályozható a kibocsátott lézerfény erőssége az egyes irányokba. Az egész struktúra mindössze 400 mikrométer átmérőjű, vagyis négyszer olyan vastag, mint egy emberi hajszál. A kutatók szerint a fényerőt szabályozó csatornák száma tovább növelhető a szál jelentős vastagodása nélkül, így még finomabb kontroll válhat lehetővé. A 3D képalkotás megvalósításán kívül a technológia alkalamazásával megoldható például az is, hogy az átlátszó kijelzők két oldala ugyanazt a képet mutassa, ne pedig egymás tükörképét.


A kutatás jelenlegi állása mellett egy ilyen szálakból szőtt kijelzőn minden egyes pixelhez külön folyadékcsepp, azaz külön szál tartozna. A tudósok a közeljövőben annak megvalósításán dolgoznak, hogy a folyadékcsepp gyors mozgatásával (oszcilláltatásával) egy egész vonalat legyenek képesek megjeleníteni a képernyőn egyetlen pont helyett, lecsökkentve így a szükséges szálak számát.

A gyártási folyamat a kutatók szerint rendkívül hatékonyan működik, szálak kilométereit képesek létrehozni különösebb gond nélkül, így a tömeggyártás megoldása sem lehet probléma. És bár a szálakból szőtt kijelzőre egy darabig még biztosan várnunk kell, a fejlesztés orvosi alkalmazásának semmiféle technikai akadálya nincs, így ezek remélhetőleg rövidesen bekerülnek a gyógyászatba.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. balikabo
2012.03.21. 11:20
ZSÍR
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. DogTheDog
2012.03.21. 21:02
Eljon majd az ido,amikor nagymutter majd uj kepernyot horgol karira.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Humbuk
2012.03.21. 21:32
Szerintem nem olyan fontos az a 3d képernyő... Ahhoz a képet is úgy kell rögzíteni, hogy korrekt 3d-s kép jelenjen meg a kijelzőn. (és ne ilyen (már bocsánat) utólag 3d-re gányolt dolgok legyenek)

Viszont az átlátszó ultravékony kijelző ötlete tetszik! Szerintem sokkal érdekesebb terület mint a 3d, mert erre még kereslet is bőven lenne. (reklámok, interaktív bemutatók, kijelzők és még vagy 1000más dolog)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!