iPon Hírek

Újfajta SSD-prototípus a MOSAIDtól

Dátum | 2010. 08. 05.
Szerző | Gabriel
Csoport | ADATTÁROLÁS

Sikeresen megalkotott az ottawai székhelyű MOSAID Technologies egy, a saját fejlesztésű HyperLink NAND (HLNAND) architektúráját akalmazó 3,5-es SSD-prototípust, ami a jelenlegi megoldásoknál egy nagyságrenddel nagyobb I/O szélessávot biztosít.


Az újdonságot a hónap közepe felé (17-19) megrendezésre kerülő 2010 Flash Memory Summit alkalmával mutatják be, legfőbb érdekessége pedig az, hogy míg a hagyományos SSD-k nyolc vagy több csatorna használatával lehetnek olyan gyorsak, amilyenek, addig a MOSAID féle HLNAND egy csatornán is ugyanolyan jól teljesít, köszönhetően az alkalmazott két 64 GB-os HLDIMM modulnak, valamint az INDILINX vezérlőnek. Interfészből SATA 3.0 Gb/s-ot használ (elvileg; a prototípus még csak SATA2-es).

Sebességét tekintve 213 MB/s-mal olvas és 130 MB/s-mal ír - elvileg. Gyakorlatilag azonban úgy tűnik, hogy valójában csak 120 MB/s-mal olvas és 73 MB/s-mal ír.  A MOSAID hivatalos indoklása szerint "tervezési korlátok" miatt kellet lecsökkenteniük a vezérlő sebességét 133-ról 75 MHz-re a prototípusnál - viszont a már kereskedelmi forgalomba kerülő modelleknél (nyolc csatorna alkalmazása esetén) az olvasási sebesség reálisan nézve az 1,7 GB/s-ot is meghaladhatja (a vállalat a saját honlapján, saját közleményében "1TB/s-os" írási és olvasási sebességet is említ, mint lehetőséget, de hogy ennek mennyi köze van a valósághoz, az még nem tudjuk).

Arról egyelőre nem esett szó, hogy kész termékek mikorra várhatóak, még csak azt jelezték, hogy az alkotásaik szabadon licencelhetőek és várják az érdeklődőket. Árakat szintén nem említettek, de miután elsősorban üzleti ügyfelekre tervezték az egységeket, ezért vélhetőleg jó időbe bele fog telni, mire ezek is megfizethetővé válnak majd a hétköznapi halandók számára.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. cotta
2010.08.06. 10:12
Ez az SSD ipar nagyon kezdetleges talán 2 -3 éven belül ha lesz olyan amit érdemes megvenni értelmes áron.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. hakosh2
2010.08.07. 00:49
Mi olyan kezdetleges bennük? Csak árban rosszabbak a HDD-knél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Rider15
2010.08.07. 01:07
Meg kapacitásban
De ez nem sokáig lesz így(remélem)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jozsefm
2010.08.07. 06:31
Meg esetenként a hozzáájuk irt driverekben

Ebben se sokáig..reméljük
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. prohlep
2010.08.07. 11:23
"Mi olyan kezdetleges bennük?"

Majdhogynem azt konnyebb sorolni, hogy mi nem.

Ugye a hozzaferes kornyeke a legbetegebb.

Tulzottan tavol van a memoriak, szo szintu random hozzaferesetol.

Igaz, most betegitik hozza a normal wincsiket is azzal a 4kB szektormeret eroltetesevel. Inkabb az adatsuruseg rovasara, de maradva az 512-nel es ahhoz csaptak volna hozza tovabbi hibajavito biteket. Na mindegy, ez a vonat elment.

SSD-re visszaterve, eddig kizarolag olyan fejleszteseket lattunk, amelyek az SSD tul nagy szektormeretet igyekeztek valahogy ellensulyozni.

Masik nagy betegseg, hogy amennyiben egyetlen szektorra tul sokszori iras terheles esik, akkor az a normal wincsikhez kepest sokkal hamarabb bedobja a torulkozot.

Nos, itt is megy az ossznepi buhera. Ahelyett, hogy hardware szinten rejtenek el a problemat.

Az osszenepi buhera eredmenyezhet olyan viccet, hogy az SSD gyartoja is igyekszik elteriteni a terhelest egy permutacioval, aztan az oprendeszerbeli driver iroja is, es peresze a gondosabb felhasznalo is.

Es mi van, ha e harom erolkodes egymasutanja teli van fixpontokkal, azaz mindenki azt hiszi, hogy sikerult az irasi terhelest odebb rakni, de valojaban mig az egyik odebb rakta, addig a masik odebbrakas valojaban eppen veletlenul visszarakas volt, es igy fixpont-szeruen eppen az eredeti zonat terheli a sok iras.

NEM JO ELV AZ, hogy vigyazni kell arra, hogy az SSD egyik szektora se kapjon kiemelkedoen sok irast.

Hanem magat az SSD-t kellene BELUL olyanra csinalni, hogyha valaki a tizedik szektorat otmillioszor irja meg, akkor se legyen semmi baj kivulrol nezve. Az SSD dolga lenne, hogy amikor egy cella terhelesi mutatoja eler egy szintet, attol kezdve raid-elje, majd amikor kipurcan, akkor egy friss szuz cellat helyettesitsen a helyebe. Es ha valaki otmillioszor ir meg egy cellat, akkor ez a helyettesites otszaz-szor lejatszodik, es a felhasznalo meg csak azt latja, hogy MINDIG jol mukodott a tizedik szektor.

SSD jelenleg a koncepciojat illetoen jart elborzaszto gyerekcipoben: tul nagy szektorok tul kevesszer irhatok. Ez gaz.

Ezert van, hogy csak RAID1-be kotott SSD-kben vagyok hajlando manapsag bizni, ... de arra meg vegkepp nincs penzem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. hakosh2
2010.08.07. 21:12
Ezt úgy írod, mintha attól kéne rettegni, hogy bármelyik nap adatok tűnhetnek el. A nagy blokkmérettel egyetértek, az gond. A többi dolog amit leírtál nem valós probléma, valamiért nagyon rossz színben akarod feltüntetni az SSD-ket.

"Nos, itt is megy az ossznepi buhera. Ahelyett, hogy hardware szinten rejtenek el a problemat.

Az osszenepi buhera eredmenyezhet olyan viccet, hogy az SSD gyartoja is igyekszik elteriteni a terhelest egy permutacioval, aztan az oprendeszerbeli driver iroja is, es peresze a gondosabb felhasznalo is."

A vezérlők ellátják a wear leveling feladatát. Ezután nem megy rá az oprendszer a saját algoritmusával. A user meg hogyan is szólna ebbe bele? A usernek totál nem kell foglalkoznia a wear levelinggel, legfeljebb némi szabad helyet kell hagynia. Egy MLC-s SSD-nek napi 20GB írással 5 évet bírnia kell, de gyakorlatban ettől még _sokkal_ többet is bír. Tegye fel a kezét aki naponta 20GB-ot ír a rendszerpartícióra! Szerintem nem sok ilyen van. Sok-sok év után sem fognak eltűnni a családi fotók. Egyébként is folyamatosan lehet követni az állapotukat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Mandris90
2010.08.09. 16:12
megfogsz lepödni hacsak megy a gép már csinál a windows 10 ora alatt neked 20gb adatforgalmat a rendszervinyora. hard disk sentinel nevü progit felrakod megfogsz lepödni menynire terheli a vinyot a windows a semmi müveleteivel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!