iPon Hírek

Újfajta tömörítéssel spórolhat adatforgalmat a Chrome

Dátum | 2016. 01. 21.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Google már évek óta dolgozik különféle adattömörítő eljárásokon, amelyek segítenek a weboldalak tartalmainak tömörítésében és így hozzájárulnak az adatforgalom csökkentéséhez, ami forgalomkorlátos internetkapcsolat esetén nagyon hasznos dolog. Az adattömörítés ezzel együtt a weboldalak gyorsabb betöltődését is segíti, valamint fogyasztáscsökkentést is eredményez, így triplán nyerhetünk vele. A vállalat szakemberei folyamatosan dolgoznak az adattömörítő algoritmusok hatékonyságának növelésén, ennek a munkának pedig hamarosan leszüretelhetjük a legújabb gyümölcsét: rövidesen bemutatkozik egy új adattömörítő algoritmus, amelynek érkezéséről már tavaly szeptember óta lehet tudni. A szóban forgó megoldás a „Brötli” nevet viseli, előnye pedig abban rejlik, hogy a jelenleg használt „Zopfli” algoritmushoz képest 20-26%-kal hatékonyabban dolgozik. A nemrégiben véglegesített, nyílt forráskódúvá alakított algoritmus nevét ezúttal is egy egy svájci péksüteményről, egy főleg mogyorós vagy lekváros ízesítésben kapható finomságról kapta, amit spanyol brötli névvel is emlegetnek.
A Brötli – vagy más néven Brotli – teljesen új adatformátumot vet be a siker érdekében, amelynek segítségével a Google szakemberei komoly javulást értek el adattömörítési arány tekintetében, méghozzá úgy, hogy a sebesség ezzel egy időben nem romlott, így nagyjából ugyanolyan gyors, mint a ma használt, kevésbé hatékonyan tömörítő megoldás. Arról egyelőre nincs információ, hogy a Brötli adattömörítő algoritmus pontosan mikortól válik elérhetővé a Chrome webböngészőben, de mivel készen áll a bevetésre, nem lennénk meglepve, ha már a soron következő Chrome-ban is helyet kapna. Az technológia ezzel együtt a konkurens webböngészőkben is hamarosan munkához láthat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. m76
2016.01.21. 11:15
Ezt nem értem. Hiába támogatja a chrome. A tömörítést a szerver oldalon kell elvégezni, hogy sávszélesség spórolás legyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ZSORRO m76
2016.01.21. 11:23
Már nagyon régóta lehet csinálni a böngészőkben köztük chrome-ban is, hogy engedélyezed a szerver oldalán a tömörített adatkezelést bár ugye ennek alapvetően a mobiloknál van jelentősége ( nem tudom asztalinál egyáltalán lehet e engedélyezni/ van egyáltalán értelme).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ChoSimba m76
2016.01.21. 12:31
Persze, de a guglinak hatalmas szerverparkja van, mindenki azon lóg, keres. Az meg hogy még ki veszi át ezt szerveroldalra, már részletkérdés
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. twollah
2016.01.21. 14:34
Egy a baj vele, hogy a HTTPS kapcsolatot nem tomoriti.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.01.21. 16:27
https + brotli: [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!