iPon Hírek

Újfajta újraírható papír készült

Dátum | 2014. 12. 17.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A mai fogalmaink szerinti papír létezéséről az első biztos forrás a második század elejéről Kínából származik, a távol-keleti birodalomban azonban már valószínűleg évszázadokkal korábban is gyártották az anyagot. A felmérések szerint napjainkban az információmennyiség 90 százaléka előbb-utóbb még mindig papírra kerül, pedig a kinyomtatott oldalak jelentős részét egyetlen olvasás után (vagy anélkül) eldobják. Erre a pazarlásra igyekeznek megoldást találni az újraírható papírok fejlesztői, amelyek anyaguknak köszönhetően több alkalommal is felhasználhatók, majd újra üressé tehetők. A Kaliforniai Egyetem kutatói nemrégiben egy újfajta konstrukcióval álltak elő, amelynek működése az úgynevezett redox festékek színváltó tulajdonságán alapul. A festék eleve a papíron van, és az erre a való nyomtatás úgy zajlik, hogy ultraibolya fénnyel megvilágítják az anyagot. A sikeres nyomtatás érdekében a kinyomtatandó szöveg negatívját kell a papírra vetítetni, vagyis a betűk helyei lesznek azok a részek, amelyek nem kapnak fényt. Ezek a helyek megtartják eredeti színüket, míg a környező részek kivilágosodnak. Az újraírható papírról aztán egy egyszerű melegítéssel eltüntethető a szöveg, és az egyes lapok több mint 20 alkalommal újra felhasználhatóak a nyomtatott szöveg kontrasztjának vagy felbontásának kimutatható romlása nélkül.
Mivel a papír az eleve rajta levő festéken kívül nem igényel más színezőanyagot, a megoldás egyszerre gazdaságos és környezetkímélő, mondja Yading Yin vegyész, a kutatás vezetője, aki szerint a fejlesztés számos területen valós alternatíva lehet a hagyományos papír helyett. A labor által legyártott „papír” jelenlegi formájában valójában egy festékkel borított üveglap vagy műanyag film, amely három színben került előállításra: kékben, pirosban és zöldben. A festékanyagba titán nanokristályokat és hidroxi-etil-cellulózt kevertek. Az anyagok kombinációja egy olyan keveréket alkot, amely visszafordíthatóvá teszi a festék színváltását. Ultraibolya fényre reagálva a festék színtelenné válik, oxigénnel érintkezve viszont lassan újra visszanyeri eredeti színét. A folyamat melegítéssel felgyorsítható: 115 °C-ra hevítve a szöveg kevesebb mint 10 perc alatt eltűntethető a lapról. Mivel a színváltás szobahőmérsékleten jóval lassabban zajlik le, a kinyomtatott szöveg melegítés nélkül három napig változatlan minőségben olvasható, így a metódus ideális lehet napilapok vagy egyszeri olvasásra szánt dokumentumok kinyomtatására, mondják a fejlesztők. További előnyt jelent, hogy az új papír sok korábbi hasonló fejlesztéssel ellentétben alacsony gyártási költséggel és kevés energiával állítható elő, illetve nem is mérgező. Ami a 115 °C-os törlési hőmérsékletet illeti, ez Yin szerint nem jelent problémát, hiszen a kereskedelmi forgalomban kapható lézernyomtatók is 200 °C-ra hevítik fel a papírt annak érdekében, hogy a festékanyag megtapadjon a felületen. A szakértő és kollégái jelenleg a találmány egy olyan verzióján dolgoznak, amelynél a különleges festéket hagyományos papír hordozza majd, mivel a fejlesztés így még olcsóbbá válhat. Ami a hosszabb távú célokat illeti, a kutatócsoport szeretné eléri, hogy az általuk létrehozott lapok legalább száz alkalommal felhasználhatók legyenek, illetve azon is dolgoznak, hogyan lehetne a szöveg olvashatóságát három napon túl is megőrizni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. asdsa
2014.12.18. 01:38
Az oroszok pedig ceruzát...törölhető táblát használtak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Smooth44 asdsa
2014.12.18. 08:07
Hát ezaz! Nagyon érdekes eredmény, de nem ez az, amire igazán szüksége lenne a világnak és a környezettudatos embereknek.
115-200°C-os hőkezelés? És mit csinálsz ezzel a csodás lapkával meg a festékével, a benne lévő anyagokkal, amikor már 20szor újraírtad? Kidobod? Ráadásul csak 3nap? Az mondjuk 2 hónap, ha zsinórban használod? A hagyományos nyomtatópapírt is begyűjthetik és újrahasznosíthatják, és az ott alkalmazott vegyszeres kezelés se hiszem, hogy károsabb lenne, nagyobb ökológiai lábnyomot hagyna, mint az ennek előállításánál/újrafeldolgozásánál alkalmazott megoldások.
Viszont legalább egy 1000-es printpapír csomag ára lesz(?).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. coolpet
2014.12.18. 08:28
Digitalis korszakban elunk, napelemes e-ink olvaso?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.12.18. 20:32
Tudom hogy ez tabutéma, de az E-olvasóknál hajlamosak az emberek nem fizetni/kevesebbet költeni a tartalomért. Persze az újságkiadóknak kevesebb a nyomtatási és a terjesztési költség is, de a bevétel is tizedelődik rendesen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!