iPon Hírek

Újra a keménymag felé fordul a Nintendo

Dátum | 2014. 08. 29.
Szerző | InGen
Csoport | JÁTÉK

Az EDGE magazin legújabb számának címlapján Shigeru Miyamoto, a Nintendo legendás designere kapott helyet, a lap pedig kiemelten foglalkozik az úriember visszatérésével a tényleges játéktervezéshez. Miyamoto az utóbbi időben inkább egyfajta felügyelőként működött, a Nintendo összes belsős projektjénél vigyázott a minőségi sztenderdek megtartására, míg a tényleges játékdesignt már a fiatalabb, "újgenerációs" munkatársakra bízta. Miyamoto nyilatkozatából kiderül, hogy erős paradigmaváltás megy végbe a cégen belül. Míg a Wii-s időszakban az volt a cél, hogy a lehető legtöbb emberrel megismertessék a videojátékok örömeit, és ennek megfelelően könnyen hozzáférhető casual játékokat készítsenek, addig most visszatérnek a keménymaghoz. Az úriember egyértelművé tette, a Nintendo nem akar többé játékokat készíteni olyan közönségnek, mely csak "passzívan" élvezi a játékokat. "Ezek azok az emberek, akik inkább megnéznek egy filmet, vagy elmennek a Disneylandbe. Úgy állnak hozzá, hogy ők a vásárlók, szóval nekünk szórakoztatnunk kell őket bármi áron. Ez egyfajta passzív hozzáállás, és ez számomra szánalmas. Nem tudják, mennyire érdekes tud lenni az, ha eggyel tovább lépnek, és megpróbálnak kihívást keresni maguknak az összetettebb játékokban". A 2006-ban megjelent Wii úgy tudott 100 milliós eladást produkálni rekord idő alatt, hogy sikeresen vonzotta be a játékoktól korábban idegenkedőket az olyan címekkel, mint a Wii Sports, a Wii Fit és a Wii Music. A Wii U már láthatóan nem tudja ugyanezt megtenni, és erre megvan a magyarázat: az ilyen casual közönség igényeit ma már a mobiltelefonos játék tökéletesen kielégíti. Ez ugyanakkor Miyamoto szerint egy lehetőség is a Nintendónak: "Az okoseszközök elterjedése miatt a játékok már mindenki számára természetessé váltak. Ez jó dolog számunkra, ugyanis nem kell többé olyan játékokat készítenünk, melyek az átlagember hétköznapi életét egészítik ki".
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. 5hR3kY
2014.08.29. 10:43
El kell hogy keserítsem őket. Ha a kemény mag felé akarnak fordulni, akkor hegeszteniük kell egy olyan PC alapú konzolt mint az Xbox One / PS4, de ezektől jóval erősebbet, és árban olcsóbbat. Talán akkor visszakapják a kemény magot, de ha ezt nem lépik meg akkor csak köménymagot kapnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Kerty
2014.08.29. 10:59
Annyian mondták már, hogy a köménymag felé fordulnak, hogy már senkinek se lehet elhinni, még Miyamotonak se
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.08.29. 11:15
Egyáltalán nem kell erősebb, sem olcsóbb. Elég, ha simán pariban van az adott generációval. Onnantól a húzócímek viszik az eladásokat, és az dönt, melyik áll hozzád közelebb, mint brand. Most viszont akkora lemaradásban vannak hardverrel, hogy egyre több külsős cég már multiplatformon sem ad ki rá semmit, az a pár millió eladott U az igazi fanatikus réteg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. rasguardo
2014.08.29. 11:21
Én örülnék valami GameBoy rework nosztalgia kézi-konzolnak
Az régi kis 3pixeles vackot még mindig gyűröm
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Pandion
2014.08.29. 11:30
Én drukkolok nekik, ez a hozzáállás még mindig ezerszer szimpatikusabb mint az Xbox vagy a PS mindenkit le kell gyűrni hozzáállása. Szerintem nem versenyezni kéne velük, hanem valami jó ötlettel különbözni, egyedinek lenni. Ez sikerült is annó a Wii-vel, csak ez ma már kevés. Valami hasonló újdonsággal kéne előállni, akkor nem gond, hogy gyengébb a hardver és mindenki a mobiljával játszik, lenne rá kereslet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. madcaptain
2014.08.29. 11:36
A vicc hogy a Wii tovabbra is fogyott, mert nem volt keves es sajat magukat lottek labon mikor leallitottak es probaltak a Wii U-t eroltetni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. InGen Fada
2014.08.29. 11:45
Én tovább megyek: szerintem a hardver nem számít, legalábbis a Nintendo esetében nem, már most bőven elég jól néznek ki a játékaik és szinte mindegyik 60fps, mert a Nintendo még foglalkozik a játékélménnyel...

Szerintem egyedül az lenne a fontos, hogy tényleg olyan játékokat adjanak ki, amiért mondjuk azt mondja az ember, hogy a PS4 mellé második konzolnak nem Xboxot vesz, hanem Wii U-t... vagy a PC mellé, mert a Nintendo címei garantáltan nem jönnek PC-re sosem.

Ezek a címek pedig azért már gyűlnek szépen: Super Mario U, Mario Kart 8, Pikmin 3, Hyrule Warriors, Donkey Kong, mindjárt itt a Super Smash Bros, a Fatal Frame, jövőre Zelda, Bayonetta 2...

Szóval szépen lassan beérik ez, csak még egy árcsökkentés kéne neki, meg egy újrabrandelés, hogy a Wii U név hallatán ne higyje azt minden második ember, aki nem követi a szaksajtót, vagy nem néz utána, hogy ez csak egy kiegészítő a sima Wii-hez...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mikej95
2014.08.29. 11:49
Akkor is kéne nekik egy rendes vas. Lehet, hogy a nintendós játékokat többször végig lehet játszani és nagyon szórakoztatóak és egy konzolt az exkluzív címek adnak el, de egy doboz multiplatform címek nélkül kb egy lukas garast nem ér.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.08.29. 11:52
Ez igaz, ezért az lenne a legjobb esélye szerintem a Nintendónak, hogy kiveszi a tabletet és ad egy rendes kontrollert helyette, és második konzolnak próbálja eladni a Wii U-t, minél olcsóbban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.08.29. 12:30
Én a fenti cikkből úgy vettem le, hogy pont ezt akarják elkerülni. Nem érdeklik őket a multiplatformos de mostanában már abszolút fantáziátlan, copycat aaa címek, melyeket sorban önt magából a konzolvilág, amikről ha leveszed a látványt és a marketing hypot, végtelenül buta és egyszerű játékot kapsz. Olyan exkluzív játékokat akarnak, amiket az egyedi játékélmény és a fantázia visz el, ami nem rágja a szádba az első perctől, hogy mit, hogyan és merre kell csinálnod, hogy véletlenül se kelljen 2iq -nál többet használnod a végigjátszáshoz, és nem segít és támogat minden téren, hogy a legbénább játékos is élvezhesse a csodás játékmenetet. Ha jól értem, és tényleg ezt szeretnék, én csak örülök, mert végre lesz egy húzóerő a játéktervezésben, ami talán korrigálja kicsit a PC -s játékipar "elkonzolosodását", számomra elbutulását.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Fada InGen
2014.08.29. 16:12
A nintendónak van kb. három olyan címe, amiről ezer rókabőrt lehúzott már: Mario, Zelda, Donkey Kong. Ezzel nem azt mondom, hogy ezek, illetve egyre újabb kiadásaik nem jók, hanem azt, hogy ezzel egy végletesen beszűkült réteget tudnak csak megfogni, pláne abban a világban, amikor egy olcsóbban megvehető, vagy apa által éppen megunt telefonon indie-cuccok tömkelegét lehet letölteni, amivel a kiskölök elvan. Azt hiszem, pont ezt látták be a cégnél (bár hinni sem kell, mert pont így le van írva ).

Csupán ennyivel pont oda fognak jutni, ahova a U-val. Nem tovább. A no blood és violence policyt egyszer már felülbírálták, pedig az volt az egyik szentírás a cégnél.

Nem olyan bonyolult a képlet: versenyképes vas, amire jönnek a multiplatfromok, ehhez hozza a Mario és a többi házon belüli cím a fanokat, illetve kisebb részben az új vevőket. A bayonetta jó kezdeményezés, meg a Xenoblade is. Multiplatform + nintendós exkluzívok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jocek
2014.08.31. 11:00
Nintendoék most jöttek rá hogy a casual réteg szinte el is tünt a konzolok elől. Az emberek elöbb veszik meg az appstore-ban vagy a play-en a játékokat mint hogy leüljenek már a konzolok elé hogy mariozzanak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gabesz7630 jocek
2014.09.01. 14:24
Vegre mas is kimondta amit en is gagyogok mar a wiiu megjelenese ota.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!