iPon Hírek

Újra elérhető a PlayStation Network

Dátum | 2011. 05. 17.
Szerző | Svindler
Csoport | JÁTÉK

Vasárnap – majd egy hónap szünet után – aktiválták a PlayStation Network alapszolgáltatásait. Újra be lehet lépni, van barát lista, lehet posztolni a fórumokon, stb., de ami a legfontosabb: újra lehet neten keresztül multizni (vetődünk is a SOCOM co-op módjára, hogy végre írhassunk a játékról).

Nem valószínű, hogy a 2011-es év lesz a Sony kedvence. A Japánt ért természeti katasztrófa a Sony-t sem kímélte, így amellett, hogy beleadta a magáét a közösbe, még javíthatta a gyárait is. Közben folyt a már túl hosszúra nyúló pereskedés Geohottal, ami végül egy kiegyezéssel zárult, így mindenki azt hitte túlléphetünk a hacker témán. Bár az Anonymus nevű bagázs még mondogatta a magáét, azt azért kiadták közleménybe, hogy észhez tértek, ők nem a játékosokat akarják szívatni, így nem lesz több DoS támadás a PSN ellen (mert először a nagy, „játékosokat képviseljük” szlogennel tönkretettek pár ezer multiplayer partit). Aztán április 20-án mind a 130 PSN szerver eltűnt a világhálóról. A Sony kezdetben nem kommunikálta le jól a dolgot, ami sok félreértéshez vezetett, de azért az hamar kiderült, hogy ők döntöttek a szerverek lekapcsolása mellett, mert felfedezték, hogy ismeretlenek betörtek a rendszerbe, és elloptak rengeteg adatot. Kaz Hirai levelében azt mondta, hogy az új támadók az Anonymus DoS támadását használták fel arra, hogy a rendszer gyenge pontjain át bejussanak és hozzáférjenek védett adatokhoz. Nagyon sokáig tartott kielemezni az adatforgalmat, hiszen a betörők próbáltak minden nyomot eltüntetni maguk után, ezért a Sony egy külsős céget is felbérelt, hogy hamarabb rátaláljanak a résekre. Ezzel most nem is foglalkoznánk bővebben, akit érdekel a téma, a hivatalos válaszokat mind megtalálja Kaz Hirai levelében, a nem hivatalos pletykákban pedig már sok minden volt, de a legtöbbször elavult szoftvereket emlegettek, ismert biztonsági résekkel. Az igazságot erről már nem valószínű, hogy valaha is megtudjuk, ezért foglalkozzunk a jelennel, ami mindenkit érint.

A PlayStation Networköt megerősítve hozták vissza, átdolgozták a biztonsági rendszereket, új tűzfalakat húztak fel, valószínűleg minden szoftverből beszerezték a legfejlettebb változatot, stb. stb.. Ahhoz, hogy hozzáférjünk a PSN fiókunkhoz, kötelezően meg kell változtatnunk a jelszavunkat. Ez kétféleképpen történhet: ha a fiók olyan országhoz van kötve, aminek van store-ja és ebből vásároltunk is vagy bármi olyat letöltöttünk, ami hozzárendelte az accountot az adott PS3-hoz, akkor a firmware frissítés után az első belépésnél feldobja a rendszer, hogy válasszunk új jelszót. Kitalálunk valamit és készen is vagyunk. Ha a másik eset áll fent, tehát nem vásároltunk, vagy nincs store az adott országban (ahogy pl. a magyar PSN-en sincs), akkor egy levelet küldenek az anno bejegyzett e-mail címünkre (ami a felhasználói nevünk is egyben), és abban lesz az átíráshoz szükséges link. A link a hír írásának pillanatában még hibás, így sokan futhatnak bele abba a problémába, hogy rákattintva csak egy üzenetet kapnak, amiben az áll, hogy az adott országban nincs store. Nos, ez persze igaz, de van megoldás. A link alapból így néz ki:

https://store.playstation.com/accounts/security/resetPassword.action?token=nagyonhosszúrandomszöveg

A security részt írjuk át reset-re és máris írhatjuk át a jelszavunkat. Ezután még jön egy visszaigazoló mail a sikeres cseréről és már játszhatunk is. Gond csak két esetben lehet. Az egyik ha hamis e-mail címet adtunk meg regisztrációkor, ez elég kellemetlen és még nincs rá megoldás, a másik ha hotmail-es az e-mail címünk. Nagyon sokan panaszkodnak arra, hogy hotmailes címükre még mindig nem érkezett meg a levél, míg mások pár perc alatt megkapták. Nos, hivatalos magyarázat nincs arra, hogy a Microsofthoz tartozó mail szolgáltatás miért nem akarja beengedni a Sony jelszóaktiválós leveleit, de a rosszmájúak biztos ki tudnak találni pár indokot. Remélhetőleg hamarosan javítják a hibát (egy kiírás szerint valószínűleg spamnek minősíti a rendszer a leveleket) és akkor a hotmailesek is megkapják a lehetőséget a jelszóváltásra.

Itt tartunk jelenleg, játszani játszhatunk, de a boltokhoz még nem férünk hozzá. Van egy olyan érzésünk, hogy a minket olvasó PS3 tulajok nagy részének is van egy brit vagy amerikai fiókja, amin beszerzi a PSN-es játékokat, DLC-ket, demókat, videókat stb. A store egyelőre még nem működik, a tervek szerint hó végén fog beindulni az összes érintett régióban. Az óriási időkiesést a Sony szeretné kompenzálni valahogy a PS3/PSP tulajoknak, így rengeteg ajándék várható a hó végén. Először is mindenki kap egy hónapnyi PS Plus előfizetést, akiknek pedig épp ketyegett egy ilyen, azok 60 napot kapnak. A PlayStation HOME felhasználók is kapnak majd valamit, de az egyelőre még nem tisztázott, hogy mit. Ami viszont talán a legtöbb játékosnak fontos lehet, egy ötös listából ki lehet majd választani két játékot, ami ajándék lesz a visszatérő programban. Persze ez csak azokra a fiókokra igaz, amiknél van store, de a legtöbbünknek ez nem okozhat gondot.

Az európai játéklista: LittleBigPlanet, inFamous, Wipeout HD/Fury, Ratchet and Clank: Quest for Booty, Dead Nation (a németeknél a harmadik és ötödik helyett a Super Stardust HD és a Hustle Kings lesz)

Az amerikai játéklista: LittleBigPlanet, inFamous, Wipeout HD/Fury, Dead Nation, Super Stardust HD

A listák nem is rosszak, ha valaki például még nem próbálta az inFamoust akkor az most megteheti, hiszen nyakunkon a második rész megjelenése.

Végezetül álljon itt Kaz Hirai bejelentése a visszatérésről:

 

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. Gamedavid
2011.05.17. 23:56
Csupa öröm és boldogság... már nagyon vártam. A lista tényleg egész jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. GhaZim
2011.05.18. 03:02
ez a lista azt jelenti,hogy ezek teljes játékok és ingyen letölthetők majd
mert szó volt 1 hónapos playstation plusz ingyen előfizetésről is a meglévőket pedig meghosszabbítják
már várom a hó végét
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. GhaZim
2011.05.18. 03:25
valahogy sejtettem,hogy ilyen gagyi játékok lesznek ingyen jó lett volna egy assassins creed2 +dlc + assassins creed brotherhood+dlc meg ilyen fincsa dolgok
na sebaj
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. 5hR3kY
2011.05.18. 09:40
Attól hogy neked nem tetszik, vagy nem egy frissen kiadott játék, még nem lesz gagyi! A mai világban örülni kellene hogy ingyen kapsz valamit egyáltalán! Az inFamous-t vagy 2 millió példányban adták el, az LBP-t meg több mint 4 millió példányban, amiben nincsenek benne a GOTY verzió adatai, meg a DLC-k! A Wipeout is vagy 1 millió példányban ment el! Nem a játékokkal van baj hanem az izléseddel!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Svidi
2011.05.18. 14:55
nagyonhosszúrandomszöveg
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. HUFEUR
2011.05.18. 16:06
Gagyi jatekok?
Hol?
Infamous+LBP hatalmas, Ratchet is eleg jo, Dead Nation coop-ba isteni, Startuds=tal vagy mivel nem jatszottam meg.
Nehez dontes, hogy Wipeout vagy Ratchet, de szerintem utobbit valasztom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. shaddam
2011.05.19. 01:41
GhaZim:Már leírták páran,de amit írtál abból az jön le hogy nem ismered a felsorolt játékokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. rastawicc
2011.05.19. 09:04
ÉÉÉÉÉÉÉS! Nem működik.
Ennyi!??
Egy email, pár rossz- és vagy értelmetlen link, és két hibaüzenet?!
Ennyire tellett a SONY-tól????????????
Nálam ennyi, kiábrándultam.
Ez minősíthetetlen!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. invezz
2011.05.19. 12:41
Azért mert láma vagy ne a sonyt szidd - (már tegnap is jó volt a PSN) - Store meg nem is lett mondva hogy jó lesz még..
Ez a link amit küld:

"https/store.playstation.com/accounts/security/resetPassword.action?token=nagyonhosszúrandomszöveg"

security-t átkell írni resetre és jó lesz...
így fog kinézni:
"https/store.playstation.com/accounts/reset/resetPassword.action?token=nagyonhosszúrandomszöveg"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. invezz
2011.05.19. 12:45
Ghazim: mit vártál? Majd megvárják pl MW3-at? Olyan játékot tudnak csak adni, ami már lefutott. Ki menne bele, hogy free-be adja az új nagynevű játékot ami 10en ezer ft... Így is "kevés" eladás van. (PC,box warez), ha meg még PS3on ingyenessé tenné gondolhatod mekkora bevételük lenne.. ingyen meg ki dolgozik?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. rastawicc
2011.05.23. 20:07
invezz

Láma ám a nagyanyád!!
Azért nézel ki úgy, ahogy...
Mivel fentebb le van írva a link hiba, így elég valószínű, hogy nem ez volt a gond, és de igen, a sony volt a híbás, amikor a https/store.playstation.com/- helyén is errrrrror fogadott! Innentől meg nem lehetett reset linket se kérni...
Kösz ezúton is, hogy voltál olyan hülye, hogy hülyének néztél!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. invezz
2011.05.24. 18:22
rastawicc

jo téma lezárva... nem is mondok inkább rá semmit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. rastawicc
2011.05.25. 03:09
invezz
Nem érted.
Ugye ha hallgattál volna....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!