iPon Hírek

Újra felfelé kúszik a World of Warcraft játékosainak száma

Dátum | 2014. 10. 15.
Szerző | InGen
Csoport | JÁTÉK

A World of Warcraft aktív játékosainak tábora idén júniusban érte el mélypontját. Akkor 6,8 millióan játszottak a Blizzard MMORPG-jével, ami még mindig megdöbbentően nagy játékos tábort jelent, nem csak a konkurensekhez, de ahhoz képest is, hogy a játék 10 éves. Most már azonban felfelé görbül az a bizonyos grafikon, a Blizzard nyilatkozata szerint ugyanis szeptember végén már 7,4 millióra mászott vissza az aktív játékosok száma. Kétségtelen tény, hogy a hamarosan érkező Warlords of Draenor kiegészítő már nagyon hiányzott a játéknak, ráadásul úgy tűnik, hogy a Blizzard jól eltalálta, milyen tartalommal és körítéssel tudja visszacsábítani a régi rajongókat. És ugyan ez már csak spekuláció, de nem kizárt, hogy a Titan MMO végleges lelövésének is köze lehet ahhoz, hogy sokan újra belekóstolnak a vélhetően sok ideig még egyetlen Blizzard MMO-ba. Persze a dologhoz mindenki kedvenc piaci elemzőjének, Michael Pachternek is hozzá kellett szólnia: szerinte az év végéig legalább 7,7 millióra hízik a játékosok száma, ami legalábbis konzervatív becslésnek tűnik, tekintve a jelenlegi 7,4 milliós számot, és a tényt, hogy a kiegészítő csak jövő hónapban jelenik meg. Nagyon sikeres a 6.0.2 Mindeközben a játékosok jelentős része kifejezetten élvezi a frissen megjelent 6.0.2-es frissítést, mely a Warlords of Draenor kiegészítő számos jelentős újdonságát elhozta a játékba, így például az új karaktermodelleket, az átalakított képességeket, és persze a szinte teljesen átvariált stat- és sebzésrendszert. A Blizzard úgy gondolta, hogy egy videóban mutatja meg nekünk a patch néhány új lehetőségét:
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

36. carrast
2014.10.15. 15:31
Azt bírom, hogy minden új kiegnél teljesen átalakítják a talent, stat- és harcrendszert, mert 1.5 -2 év után rájönnek, hogy az előző mégsem volt jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. BReal
2014.10.15. 15:51
Vagy talán azért, hogy azon a téren is legyen változatosság. Mondjuk én pont a talentágakat leszarom, számomra a tényleges tartalom az, ami meghatározza, mennyire lesz jó egy egy kiegészítő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. tmiki
2014.10.15. 16:02
Aztakurva! Még a végén leporolom a droidomat vagy a warromat és belevágok.
Végre nem 1.2 millió HP-s macik futkosnak és nem 500k crit dmg megy be egy-egy mobba / bossba. WotLK értékek TBC környezetben. Fasznak kellett ezzel eddig várni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Butchy
2014.10.15. 16:24
Nyertem Béta kulcsot és így volt szerencsém kipróbálni.
Kicsit fura hogy jó pár spell eltűnt, de lényegében nagyon bejön.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. kenny_evo
2014.10.15. 16:28
Ezután nagyon elgondolkozom a vételen, eléggé megtetszett (pandária nem nyerte el a tetszésem..)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Enno
2014.10.15. 16:29
A talent fa még mindig olyan 2 bites *** mint most is Pandában nem ? Vagy ott is vissza mennek a komplexebb, észt igénylő megoldáshoz mint régebben volt ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Butchy
2014.10.15. 16:46
Lényegében ugyan az csak kicsit átvariáltak egy két talent lehetőséget + lvl100 talent.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. monki Butch...
2014.10.15. 17:32
Akkor sajnos ezt sem fogom kipróbálni, ill visszamenni... Amikor anno Cata előtt megláttam, hogy mi tettek a talentfával Már azt sem vettem meg, és úgy néz ki, hogy már itt tényleg roló lehúzás van szerény személyemnek. Pedig érdekelt volna a content, de akkor marad az olvasás különböző fórumokon, hogy mi az alakulás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Butchy
2014.10.15. 17:45
PTR-n egy rész már elérhető
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. jurganov Enno
2014.10.15. 17:46
le lett egyszerűsítve az is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. jurganov
2014.10.15. 17:47
az új karaktermodellek nagyon,nagyon rosszak lettek szvsz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Asagrim
2014.10.15. 17:57
Úgy el is hiszem hogy felfele kúszik, hogy ingyen osztogatják a MoP-ot. Fel akartam menni a bnet shopba hogy 10 USD-ért megvegyem, 404-et dobott, rákattintottam a live chatre, elmagyarázva nekik a helyzetet, meg hogy vissza szeretnék jönni, Cata első patch óta nem játszottam, erre upgradelték az accomat MoP-ra!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. retal79 jurga...
2014.10.15. 18:17
Hát... szerintem a 10 éves modelleknél, amik már induláskor is ocsmányak voltak, bármi csak jobb lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.10.15. 18:25
én így a Catát kaptam meg, bár én nem magyaráztam semmit senkinek csak láttam hogy már Cata az acc meg frozen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Asagrim Enno
2014.10.15. 19:09
Nem rossz!

Hallod, még jó hogy eldöntöttem, hogy addig nem fizetek elő, míg le nem jött a kliens ... neki se tudok állni, mert nem lehet nyelvet választani.

Sebaj, torrentről leszedem, aztán a bnet launcher majd felfrissíti!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. BReal monki
2014.10.15. 19:24
Nem tudom, engem nem a talentfa elosztása miatt ítélek meg egy játékot. Amikor 20 millió talentre lehetett pakolni, akkor is megnéztem armoryn a legjobb játékosok talentkiosztását, és lemásoltam. Nem szégyen a legjobbaktól másolni. Az, hogy kevesebb talentet lehet választani, nem befolyásolja számomra a játékélményt. A tartalom a legfontosabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Asagrim BReal
2014.10.15. 19:43
"Amikor 20 millió talentre lehetett pakolni, akkor is megnéztem armoryn a legjobb játékosok talentkiosztását, és lemásoltam."

Na pontosan ezért van most egyszerűbb talent"fa", és kerül ki a reforging a játékból, és fosztják meg a szakmákat a stat bónuszoktól. Szisztematikusan irtják az olyan tartalmat, amiről az elitistjerks fórumon már eldöntötték, hogy melyik az az egyetlen verzió amit adott kaszttal adott specializáción követni kell, de úgy ám, hogy az szentírás!

Egy játékot teljesen megfoszt a szórakozás faktorától az, ha van egyetlen irányelv a játékstílust illetően, amit aztán minden játékostól egyenesen elvárnak, hogy kövessék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. monki BReal
2014.10.15. 19:59
Nekem az személy szerint nagyon sokat el vesz a játékélményből, hogy be van osztva, hogy márpedig te erre fejlődsz vagy arra, és semmi "színt" nem tudsz bele vinni. Mert én pont lesz@rtam, hogy mi a "trend", hova kell pakolni a pontokat. Ki tapasztaltam magam, hogy az én stílusomhoz melyik passzol a legjobban és úgy terveztem meg a fát. Egyszerűen zavar az, hogy "buta" lett a játék nagyon, és mindent vesznek ki belőle szépen apránként, ami miatt sokan szerették. Mondom, Wotlk óta nem játszom, de igen csak nagyon sok ismerősöm/barátom Catánál ott hagyta, mert egyszerűen egyre lejjebb megy a "szint".

@Asagrim: egy szép nagy +1.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Bloodx
2014.10.15. 20:26
Belogoltam most en is Bnet-en, hogy ranezzek az accountomra. Kb 2.5 eve lejart a subscription, de ahogy latom, nekem is adtak (csak ugy, minden nelkul) egy Panda standard upgradet. ^^
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. BReal
2014.10.15. 20:29
Mondd meg, mi az az egyetlen irányelv? Nem tudom, mennyire raidelsz viszonylag komolyabb szinten, de icy veinsen minden talenthez le van írva, hogy milyen típusú fightokhoz való. Szóval aki komolyabb szinten csinálja, kis túlzással bossonként váltogatja a talenteket. Szóval uniformizálásról elég nehéz beszélni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Asagrim monki
2014.10.15. 20:36
Az, hogy semmi színt vagy egyéniséget nem tudsz belevinni, mert elvárnak tőled dolgokat csak egy dolog.

Toltam már palával második legjobb heal-t BT-ben és COT3-ban is ZA gearrel, és volt már lockkal olyan DPS-em ami 2 tierrel erősebb gearben jellemző, de ez senkit nem érdekelt.

Előző esetben picsogtak hogy mekkora szemétláda vagyok hogy szkippelem a kontentet és elninjázom a T6 tokent olyanoktól akik oda _valók_, mert BT-re vannak gearelve, utóbbival meg nem vittek el raidre, mert nem tudtam nekik linkelni az öcsit hogy voltam már ott (ahelyett, hogy megköszönték volna, hogy beálltam healernek, mert különben nem lett volna healer hiány miatt aznap graid).

Most adok az új kieggel egy utolsó esélyt a játéknak, de ha a közösség továbbra is ennyire barátságtalan, akkor feltápolok pár karit, aztán eladom az accomat ebayen a vérbe, ha már az EU jogomat nem tudom érvényesíteni Blizzardnál, a játék tulajdonjogát illetően.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Asagrim BReal
2014.10.15. 20:46
"Mondd meg, mi az az egyetlen irányelv?"

4.0.6 óta nem játszottam a játékkal, nem fogok most vitába bonyolódni arról, hogy mi volt akkor, meg azt megelőzőleg, ami teljesen kiölte belőlem a játékkedvet. Felmentél elitistjerks fórumra, lenézted onnan a talentet, lenézted onnan a geart/reforge módosításokat, glypheket, enchantokat, anyám kínját, aztán a rotát. Ennyiből állt a játék, azért fizettél, hogy önkéntesen vállald az intelligens bot szerepét, a többiektől meg kaptad a vállon veregetést hogy milyen jó kis droid vagy ... aakarom mondani csapatjátékos.

Ha meg nem ezt csináltad, akkor mehettél pugba raidelni, mert egy mocskos kis különc vagy, és hogyan képzeled azt, hogy nem követed az irányelvet, mert így nem fogod maximálisan kihasználni a karidat, és nem fog senki elvinni raidelni, mert senkinek nincs kedve miattad wipeolni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. tamaspolga... Asagr...
2014.10.15. 20:59
ez a community sara, nem a játéké. eq2-t játszottam évekig hc/félhc guildben, ott a legjobbak azért folyamatosan és nyilvánosan értekeztek a buildekről. egy kipostolt parsehoz alapból leírták, milyen group setup volt, az act screenshoton szerepelt a sebzés elosztása tételesen lebontva és csoportosítva, és ha megkérdezted, elmondták az aa buildjüket is (ott így hívták a talentet).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. BReal Asagr...
2014.10.15. 21:08
BC közepe óta játszok, mindig hidegen hagyott az, hogy milyen talentrendszer volt (leírtam már előbb, miért), engem a PvE content érdekelt, amiben minden kiegészítő valamelyik ágában nagyon erős volt (BC-ben a raidek, LK-ben pár raid és 5 fősök, Catában az 5 fősök, MoP-ban a challenge mód és az utolsó 2 raid). Engem ez köt le.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Asagrim tamas...
2014.10.15. 21:09
Azzal semmi gond, ha ez csak a HC réteget jellemzi. Ott kezdődik a gond, ha a legtöbb casual guild azzal próbál nagynak tűnni, hogy majmolja a nagyokat, közben olyan dolgokat elvárva a játékosoktól amiket nem akarnak.

"ez a community sara, nem a játéké"

MMO-nál nézd el nekem ha azt mondom, hogy ez nem vigasztal, mert a community határozza meg a játékélményt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. jurganov retal...
2014.10.16. 07:18
nemnemnem, a ne és a troll komolyan vállalhatatlan lett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. jurganov Asagr...
2014.10.16. 07:19
nagyon igaz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. jurganov BReal
2014.10.16. 07:50
ezzel meg bírtál lepni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.10.16. 14:50
Igen, de nem ártana szétválasztani, hogy a játékban fellelhető mechanizmusokat akarjuk okolni, amik megváltoztatására kevés lehetősége van a mezei playernek, vagy a külső tényezők -> azaz a community miatt nem élvezzük már a játékot, amin meg nagyon is lehetne változtatni. Bocsánat, nem leszólni akarlak, de ebből a szemszögből a te hibád, hogy a játék elvesztette az élvezeti értékét, mert ahelyett, hogy megpróbáltál volna változtatni a dolgokon (új klánt keresni, ahol normális emberek is vannak), inkább ráfogtad, hogy a játék a hibás és leléptél.

Általánosságban véve én egyre gyakrabban érzem azt a WoW közösségben, hogy sokan mindenféle "önmagába nézés" nélkül csak ontja a kritikát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. s_erno
2014.10.16. 15:20
@Asagrim
Egy bizonyos szintig megértem a guildek elvárásait, hogy optimális legyen a spec ed, legyél full enchantolva meg egyebek, főleg akkor ha látszólag miattad wipeol a group vagy nincs meg a gearedhez tartozó dps/hps-ed. Minden más esetben ott kell hagyni a guildet a pé-be, szívjanak nélküled és kell keresni egy barátságosabb társaságot.

A talentfával kapcsolatban, a régebbi rendszernél csak illúzió volt a változatosság, a 31 pontbol kb. 27-28 majdnem mindig fix volt. Egy rogue-al játszom szinte már a kezdetektől, és boss fighttől függően 1-2 talent biztosan mindig változik, úgyhogy én az új rendszert egy picit jobbnak tartom. Avval azonban egyet értek, hogy egyes spec-eket túlságosan lebutítottak, leegyszerűsítettek. Meg szerintem ez a stat squish(sp?) sem sikerült teljesen tökéletesre. Pl. a rogue legendarynél 2 tierrel korábbi fegyóknak nagyobb dps-ük van? wtf? O_o
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Xewie
2014.10.16. 15:53
Áprilisban lesz 10 éve, hogy játszom a WoW-al (ebből 9~ év aktív) és a hozzászólások között van szerintem némi tévhit.

A talentek leegyszerűsítése inkább pozitív dolog volt összességében. Lehetőve tette, hogy bizonyos képességek ne csak egyes spec-eken legyenek elérhetőek, ezért rugalmasabb és szabadabb lett a játékstílus választás (tipikus példa, hogy régen csak Holy Priest-nek volt a speed increase ha felrakta a shieldet és shadow sosem használhatta addig pedig nagyon kellet valami mobilitás). Régen szabadnak tűnt a talent ág de nem volt az, mert csomó nyers sebzés vagy stat increase talent volt és gyakorlatilag a nagyrésze megvolt hogyan optimális, a maradék meg nem igazán számított.

Ráadásul így nincs már olyan sem, hogy X talenthez ki kell raknod Y-t is ami full felesleges, mert ugye régen gyakran voltak pontok amiknél csak annyi volt a döntés, hogy melyik kevésbe rossz talentra rakjuk. Az igaz, hogy szintezésnél nem kapunk minden 2. szintél csak minden 15.-nél de az endgame messze fontosabb ennél.

Az meg, hogy a guildek/groupok kérnek achievt és itemlevelt érthető. Ha én full ki lennék pattintva, akkor én sem achiev nélküli gyenge gearű taggal szeretnék lemenni hanem mivel már kiszenvedtem a progresst, csak rutinszerűen végigmenni wipe-ok nélkül. Aki szeretne az tud találni groupokat amik kifejezetten "belépő" tagoknak van viszont az nem fogja clearelni az egészet raidet elsőre persze, de onnan el lehet indulni. Legtöbben akik sírnak az achiev/ilevel miatt azt szeretnék, hogy már tapasztalt játékosok gyakorlatilag boostolják őket ^^.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. jurganov Xewie
2014.10.16. 16:06
és 10 éve játszol? lol
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Yodamest
2014.10.16. 16:27
Jó meg minden, csak én pl amiatt nem térek vissza mert a játék elei tartalom hót ratyi. Aki viszi tovább a lvl 90-es karit annak elhiszem, hogy jó, de a játék eleje az első 60 szint olyan szinten unalmas, sajnos az insták is, hogy próbáltam, vettem is 2 havi gametimet, de egyszerűen nem visz rá a lélek, hogy a lvl 10 es mobokat csapkodjam a 2 meglévő spellemmel, főleg olyan játékok mellett amik manapság megjelennek és egyszer kell őket megvenni nem 2 havonta újra meg újra. Sőt olyan ingyenes játékok mint a dota 2 sokkal jobban lekötnek már. Jön a heroes of storm is az is baromi jó lesz. Én is 6 évig wowoztam, de mára már valahogy kinőttem belőle, már nem köt le.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jurganov Yodam...
2014.10.16. 17:01
vegyél boostot, és már válogathatsz is a 4-5 spelled között és csapkodhatod a nagy mobokat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.10.17. 09:19
A stat squish jelenleg a karaktert most húzóknak jött rosszul. Kisebb szinten sokszor oneshotolnak a mobok. Van még mit javítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. IhasLazerz BReal
2014.10.17. 19:28
Vettem észre !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!